H κατάργηση των εθνών στην Ευρώπη από τα μέσα του 2014: Η τραπεζική ένωση της ευρωζώνης

H κατάργηση των εθνών στην Ευρώπη από τα μέσα του 2014: Η τραπεζική ένωση της ευρωζώνης

Ένα σημαντικότατο βήμα για την τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη έγινε χθες μετά τη συμφωνία ανάμεσα στο… Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον λεγόμενο ενιαίο εποπτικό μηχανισμό.
Στη σκιά των εξελίξεων στην η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Τρίτης 19 Μαρτίου αποτελεί το τελευταίο στάδιο της καταρχήν συμφωνίας των 17 κρατών της ευρωζώνης με σκοπό την δημιουργία της τραπεζικής ένωσης.

Σύμφωνα με τη συμφωνία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται από τα μέσα του 2014 να έχει τον εποπτικό ρόλο των τραπεζών της ευρωζώνης καθώς η εν λόγω συμφωνία αφορά τις χώρες που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα αλλά δεν αποκλείει τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Οι διαπραγματεύσεις για την συγκεκριμένη συμφωνία είχαν προσωρινά διακοπεί καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμούσε να έχει μεγαλύτερο ρόλο στον διορισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του εποπτικού συμβουλίου.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης και προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες της ζώνης του και ένα βήμα προς τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα» υπογράμμισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν ο οποίος έπαιξε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, καθώς η Ιρλανδία έχει την προεδρία της ΕΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το βήμα προς την τραπεζική ένωση.

Η συμφωνία προβλέπει πως τράπεζες με ενεργητικό 30 δισ. ευρώ, ή ενεργητικό μεγαλύτερο από το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της χώρας τους, τίθενται από τα μέσα του 2014 υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, αντί των εθνικών εποπτικών αρχών.
defencenet.gr

H κατάργηση των εθνών στην Ευρώπη από τα μέσα του 2014: Η τραπεζική ένωση της ευρωζώνης H κατάργηση των εθνών στην Ευρώπη από τα μέσα του 2014: Η τραπεζική ένωση της ευρωζώνης

H κατάργηση των εθνών στην Ευρώπη από τα μέσα του 2014: Η τραπεζική ένωση της ευρωζώνης

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: