H documenta14 στην Αθήνα

H documenta14 στην Αθήνα

H documenta14 στην Αθήνα

Το 2017 οι πόλεις της Αθήνας και του Κάσελ φιλοξενούν τη documenta14, τη σημαντικότερη διεθνή έκθεση σύγχρονης Τέχνης. Για πρώτη φορά, μετά από 60 χρόνια, μία δεύτερη πόλη μοιράζεται ισότιμα με το Κάσελ τη μεγάλη διοργάνωση.

Σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος του Κάσελ κ. Bertram Hilgen, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14, Adam Szymczyk, εκπρόσωποι των κυριότερων πολιτιστικών οργανισμών και φορέων της πόλης και δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την documenta 14, από τους ίδιους τους διοργανωτές της.

Τι είναι η documenta

Η εικαστική έκθεση documenta διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ από το 1955. Στις προηγούμενες δεκατρείς documenta η πόλη φιλοξένησε πολλούς καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού από ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, μετά από τόσα χρόνια αδιατάρακτης λειτουργίας, προέκυψε η ιδέα να αμφισβητηθεί, έστω και προσωρινά, ο ρόλος του μόνιμου οικοδεσπότη, καθώς αυτός ο ρόλος –με όλα τα προνόμια που συνεπάγεται– μοιάζει να μην μπορεί να βρει έρεισμα στο σημερινό πολιτισμικό περιβάλλον. Με αυτό το σκεπτικό, και υπό τον τίτλο Μαθαίνοντας από την Αθήνα, ο Szymczyk επέλεξε τη διπλή δομή, που αποφασίστηκε για την documenta 14. Το 2017 η documenta 14 θα διοργανωθεί και σε δεύτερο σημείο –την Αθήνα ως εργαστήριο σύγχρονων ιδεών- καθιστώντας το Κάσελ και την ελληνική πρωτεύουσα ισότιμους τόπους φιλοξενίας της έκθεσης.

Τα εγκαίνια της documenta 14 στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2017, ενώ μετά από δύο μήνες, στις 10 Ιουνίου, θα γίνουν τα εγκαίνια και στο Κάσελ. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει ένας μήνας κατά τον οποίο η έκθεση θα διεξάγεται παράλληλα και στα δύο σημεία. Επιπλέον, παρόλο που κάθε σκέλος της έκθεσης θα διαμορφωθεί αυτόνομα, θα αλληλοεπηρεάζονται ως προς το περιεχόμενο, και θα φιλοξενηθούν σε επιλεγμένους χώρους στην Αθήνα και στο Κάσελ.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: