H Διδασκαλική Ομοσπονδία κάνει απεργία για να μην μπουν συντονιστές – μέντορες στα σχολεία

Απεργία — αποχή για τη μη εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων που προβλέπουν ενδοσχολικούς συντονιστές και τους μέντορες κήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.

Η Ομοσπονδία δημοσιοποίησε παράλληλα και σχετικό έγγραφο, με το οποίο καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις

Η Ομοσπονδία των δασκάλων υπογραμμίζει επίσης ότι καλύπτει πλήρως τους εκπαιδευτικούς στο να μην εφαρμόσουν τις σχετικές αποφάσεις, «με την πλήρη νομική τεκμηρίωση και στήριξη όλων μας των ενεργειών».

Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση η ΔΟΕ λέει: «Παρ’ όλες τις δυναμικές αντιδράσεις, των εκπαιδευτικών και των γονιών, η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και η κυβέρνηση συνεχίζουν την προσπάθεια να εφαρμοστούν οι αντιεκπαιδευτικοί αυτοί νόμοι και προχωρούν στην υλοποίηση πτυχών της ατομικής αξιολόγησης με την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές. Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και συνολικά της Κυβέρνησης δεν είναι η ποιοτική αναβάθμιση των σχολείων, που έχει ως αφήγημα προς την κοινωνία, αλλά η διαμόρφωση ενός ενδοσχολικού δικτύου καθοδήγησης, ελέγχου και εποπτείας, ενός ιεραρχικού θεσμικού πλαισίου ατομικής αξιολόγησης, η υποβάθμιση του συλλόγου διδασκόντων και η ενίσχυση των μονοπρόσωπων οργάνων, η εντατικοποίηση της γραφειοκρατίας, η εμπέδωση κλίματος φόβου, η διαμόρφωση ενός μοντέλου διοικητικής ιεραρχίας πρόθυμων να υλοποιήσουν άκριτα εκπαιδευτικές πολιτικές που βρίσκονται έξω και μακριά από την υπηρέτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου και την διασφάλιση των εργασιακών κεκτημένων των εκπαιδευτικών, η μετακύληση της ευθύνης διαμόρφωσης και λειτουργίας του σχολείου από το κράτος στους εκπαιδευτικούς και η στοχοποίηση του δημόσιου σχολείου έναντι των ιδιωτικών που διαφημίζει η υπουργός παιδείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Η αποστολή του Μέντορα

Από την φετινή σχολική χρονιά θα εισαχθεί ο θεσμός του Παιδαγωγικού Συμβούλου – Μέντορα, ο ρόλος του είναι να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο ή πρόσφατα τοποθετημένο στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικό, με προϋπηρεσία έως πέντε έτη, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας του και εν γένει του παρεχόμενου από αυτόν εκπαιδευτικού έργου. Επίσης, ο Εενδοσχολικός Συντονιστής συντονίζει και υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, καθώς και τις προσπάθειες της Διεύθυνσης κάθε σχολικής μονάδας να την ενισχύσουν ως επαγγελματική κοινότητα μάθησης και ανάπτυξης.

Επίσης, σε ότι αφορά στην αξιολόγηση των 160.00 εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων με την οποία η ΔΟΕ δεν συμφωνεί , είχε προτείνει πέρυσι την «φασόν» αξιολόγηση δηλαδή ζητούν από τους εκπαιδευτικούς «να επιμείνουν και να καταθέσουν τα ενιαία κείμενα που έχει στείλει η Δ.Ο.Ε., τόσο για την Αποτίμηση, όσο και για τον Προγραμματισμό, χωρίς τροποποιήσεις ή διαφοροποιήσεις».

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: