H Barbara Palvin αποκαλείται ως «το πρώτο plus size αγγελάκι της Victoria's Secret» και χρειαζόμαστε εξηγήσεις γι' αυτό

Η Barbara Palvin είναι ο νέος «άγγελος» της Victoria’s Secret. Η 25χρονη λαμβάνει τα «φτερά» της και επίσημα, που σημαίνει ότι θα τη δούμε στο επόμενο show του brand να περπατάει σαγηνευτικά στην πασαρέλα. Το πρόβλημα ποιο είναι; To γεγονός ότι περήφανα το brand, αψηφάει τις επιθέσεις που δέχτηκε ως προς την ποικιλομορφία των μοντέλων του και κυρίως το γεγονός ότι το νεαρό μοντέλο από την Ουγγαρία, χαρακτηρίζεται ως «το πρώτο plus size κορίτσι που θα εμφανιστεί στο show».

Η Barbara Palvin είναι η παρακάτω.

 

Και ένα μοντέλο που θεωρείται από τον χώρο, ως plus size είναι κάπως έτσι:

 

Το θέμα, απ” ό,τι ξεκάθαρα βλέπουμε, είναι το σώμα της Palvin, το οποίο στα δικά μας μάτια, δεν έχει καμία σχέση με ενός μοντέλου που θεωρείται plus size. Με το brand να έχει δεχτεί επίθεση για την έλλειψη πιο «πραγματικών» γυναικών στα shows του, είπε ν” ανταποκριθεί στις κατηγορίες μ” αυτόν τον τρόπο.

Και ενώ ήμασταν ήδη κάπως αναστατωμένες με το θέμα, ένα account στο Facebook, χαρακτηρίζει την Palvin ως το πρώτο plus size αγγελάκι της VS. Και αναρωτιόμαστε: Πώς γίνεται μια γυναίκα, που φοράει ρούχα με size 8 να θεωρείται plus size;

 

Με γυναίκες όπως την Ashley Graham, την Iskra Lawrence και πολλές άλλες, να πασχίζουν για το body positivity σε αυτό τον σκληρό χώρο της μόδας -και της κοινωνίας γενικότερα-, όπου γυναίκες χωρίς ατέλειες (θεωρητικά) ή που με τις «τέλειες» αναλογίες (ποιος ορίζει τις τέλειες αναλογίες, anyway;) είναι ως επί το πλείστον, αποδεκτές, το να υπάρχει ακόμα κόσμος που αποκαλεί μια γυναίκα σαν την Palvin ως plus size, το θεωρώ προσβολή. Προσβολή σε όλες τις γυναίκες γενικότερα, ανεξαρτήτου μεγέθους.

Πάντως, δεν είμαστε μόνο εμείς που αντιδράμε και απαιτούμε εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν της Palvin. Και κρίμα, το κορίτσι, δηλαδή, γιατί τόσα χρόνια προσπαθεί να μπει στην ομάδα της Victoria’s Secret και έτρωγε bullying τόσο καιρό, γιατί έχει λίγο πιο μεγάλη περιφέρεια απ” ότι θα «έπρεπε» να έχει ένα μοντέλο. Εκείνη, μάλιστα με χαρά, ανακοίνωσε τα νέα στο Instagram, έλα όμως που όλοι, άρχιζαν να κάνουν την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής, σε μια που κατέληξε να δέχεται αρνητική προβολή.

Στο παρελθόν, η Palvin έχει μιλήσει για τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει στον χώρο της μόδας, με πολλούς να την χαρακτηρίζουν ως «χοντρή». Και όχι μόνο από ανθρώπους της μόδας, αλλά λαμβάνοντας και κακόβουλα σχόλια μέσα από τα social media.

 

Το account αυτό στο Facebook, με το post που ανέβασε, βάζει λάδι στην φωτιά από την μία, αλλά από την άλλη μας αναγκάζει να δούμε και την άλλη πλευρά των πραγμάτων. Αυτή που μας επιβεβαιώνει, ότι ακόμα υπάρχει χώρος για εξέλιξη και για αλλαγή στο πώς αντιμετωπίζουμε τα πράγματα.

Το post που γράφει, «Η Barbara Palvin είναι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το πρώτο plus size αγγελάκι της Victoria’s Secret. Το αξίζει», ίσως να ήταν και καλό που διαβάσαμε, γιατί μας ανοίγει τα μάτια.

Screenshot από το Facebook

Με πάνω από 16.000 σχόλια, πολύς κόσμος απαιτεί απαντήσεις στον χαρακτηρισμό “plus-size”, μιας και ξεκάθαρα το μοντέλο δεν είναι ούτε καν κοντά στις αναλογίες ενός plus-size μοντέλου. Τι ορίζει, λοιπόν, ο κόσμος ή το brand, ως “plus-size”; Προφανώς, για πολλούς το να έχεις λίγο μεγαλύτερη περιφέρεια και να είσαι μέγεθος 8, σε καθιστά κατάλληλη ως  plus size μοντέλο. Τρέμε, Ashley, που ως μοντέλο με size 14 προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα σε αυτή την βιομηχανία.

H Palvin πάντως, έχει ξαναπερπατήσει σε show της VS, άλλες δύο φόρες και αυτό με μεγάλη δυσκολία, μιας και με το ζόρι περνούσε από καστ, λόγω των αναλογιών της. Μετά από το τελευταίο show του 2018, η Palvin περήφανα δήλωσε ότι έχει αποδεχτεί το σώμα της. «Για πολλά χρόνια, πίστευα ότι δεν θα περπατούσα ξανά σε πασαρέλα της VS. Αλλά μόλις αποδέχτηκα τον εαυτό μου και το σώμα μου και ένιωσα άνετα με εμένα, κάτι μαγικό συνέβη και όλα βρήκαν τον δρόμο τους», δηλώνει στο caption της στο Instagram, όπου ανακοινώνει τα νέα.

Το ζήτημα είναι, μπορούμε να χαρούμε για την Palvin; Αν ένα μοντέλο σαν αυτή είναι o εύκολος τρόπος για το brand για να δείξει ότι έχει και πιο «πραγματικές» γυναίκες στα shows του, τότε συγγνώμη, αλλά δεν θα πάρουμε. Αν μια γυναίκα σαν την Ashley Graham ήταν αυτή που επέλεγε το brand ως μέρος του καστ, με χαρά θα νιώθαμε ότι κάτι αλλάζει. 

Και εκεί είναι τελικά το ζητούμενο. Έχει αλλάξει κάτι; Ή πόσο καιρό πρέπει να περιμένουμε για να δούμε μια αλλαγή επιτέλους; Κάτι που να μας επιβεβαιώνει ότι όλες αυτές οι ατάκες που βλέπουμε στο Instagram, του τύπου «αγάπα το σώμα σου, αγάπα τις ατέλειες σου» δεν είναι απλά λόγια του αέρα ή ένα ακόμη trend, αλλά μέρος της πραγματικότητας μας. Κάτι που να βλέπουμε να συμβαίνει από τις φωτογραφήσεις περιοδικών μόδας μέχρι τους δρόμους της πόλης που ζούμε. Χώρος για εξέλιξη υπάρχει. Πρόθεση όμως; Από εμάς όμως ξεκινάνε όλα. Από την στιγμή που αποφασίσουμε, όπως και η Palvin, να αγαπήσουμε εαυτό και σώμα, τότε θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε και το μήνυμα. Και ίσως accounts, όπως το “Superficial Doll” να σταματήσουν να υπάρχουν το ίδιο και αντιλήψεις τέτοιου τύπου. Όσο ζούμε, θα ελπίζουμε.

Κεντρική φωτογραφία: Photo by Evan Agostini/Invision/AP

Moda

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: