H Αnna Wintour στην Αθήνα μίλησε για το μέλλον της μόδας, τη βιωσιμότητα και τον Τσιτσιπά

Aν είσαι fan της metal μουσικής, το 1988 που οι Iron Maiden εμφανίστηκαν για πρώτη φορά live στη χώρα μας είναι χρονιά-σταθμός για εσένα. Αν είσαι σινεφίλ τον Σεπτέμβριο ενθουσιάστηκες με την παρουσία του Γερμανού σκηνοθέτη τουρκικής καταγωγής, Φατίχ Ακίν, στις Νύχτες Πρεμιέρας, στο 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Αν αγαπάς τη μόδα, χθες ήταν μία ημέρα που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Η Anna Wintour, η γυναίκα στην οποία βασίστηκε ο ρόλος της Meryl Streep στην ταινία «Ο Διάβολος Φοράει Prada» (ακόμα και αν δεν το επιβεβαίωσε ποτέ η ίδια), η πιο εμβληματική διευθύντρια στην ιστορία του περιοδικού τύπου, μία από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο της μόδας, ήρθε στη Ελλάδα ως επίσημη προσκεκλημένη του πρώτου συνεδρίου “Change Makers” της Vogue Greece και της Καθημερινής, το οποίο έλαβε χώρα στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια της εφημερίδας.
H Αnna Wintour στην Αθήνα μίλησε για το μέλλον της μόδας, τη βιωσιμότητα και τον Τσιτσιπά
Με την είσοδο της στη σκηνή του Μεγάρου, χωρίς τα iconic Chanel μαύρα γυαλιά ηλίου της, το κοινό σηκώθηκε όρθιο και άρχισε να τη χειροκροτεί. Εκείνη το χαιρέτησε στα ελληνικά (λέγοντας ένα «γεια σας» που όπως είπε είχε κάνει πρόβα από πριν) και τονίζοντας ότι χαίρεται πολύ που βρίσκεται στη χώρα μας. «Είμαι στην πατρίδα ενός σπουδαίου τενίστα, του Στέφανου Τσιτσιπά, αλλά και στην κοιτίδα του αρχαίου πολιτισμού. Στη Νέα Υόρκη η ιστορία μας περιορίζεται στα ‘σκοτεινά χρόνια προ Starbucks’ ενώ στην Μεγάλη Βρετανία από όπου και κατάγομαι, η ιστορία μας σταματάει σε κάποια εκατοντάδες χρόνια πριν.» Στη συνέχει η κ. Wintour τόνισε ότι «η μόδα, στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων, αντιμετωπίζεται ως κάτι αναλώσιμο και κάτι που εστιάζει στο εδώ και τώρα: είναι σπατάλη, είναι υπερβολή, είναι το να μη φοράς ποτέ το ίδιο ρούχο δεύτερη φορά δημόσια. Δικαίως έχει μπει η βιομηχανία μόδας στο στόχαστρο για αυτή τη συμπεριφορά».
H Αnna Wintour στην Αθήνα μίλησε για το μέλλον της μόδας, τη βιωσιμότητα και τον Τσιτσιπά
Είπε επίσης, ότι «η αληθινή μόδα είναι οι ιδέες με διάρκεια. Είναι το ακριβώς αντίθετο από το αναλώσιμο ή το φευγαλέο. Στη Vogue, έχουμε μάθει να διακηρύττουμε δυνατά δύο αξίες: δημιουργικότητα και τέχνη. Ο στόχος μας είναι να επαναφέρουμε τη μόδα στην αληθινή της διάσταση».
H Αnna Wintour στην Αθήνα μίλησε για το μέλλον της μόδας, τη βιωσιμότητα και τον Τσιτσιπά
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αξίες που πρέπει να υιοθετήσουμε. «Τόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι δεν είναι βιώσιμες οι επιλογές μας, είτε στα υλικά που χρησιμοποιούμε είτε στις συνήθειες με τις οποίες λειτουργούμε. Αλλά μένουμε στη σκέψη: θα το διορθώσω από αύριο. Αυτό δεν είναι αρκετό. Η βιωσιμότητα ξεκινάει από το σήμερα. Σημαίνει να ξεκινάμε σήμερα με έναν τρόπο ζωής, με ένα κώδικα αξιών και να δουλεύουμε ακόμη παραπέρα για αυτό».
H Αnna Wintour στην Αθήνα μίλησε για το μέλλον της μόδας, τη βιωσιμότητα και τον Τσιτσιπά
Αναφερόμενη στο ηγετικό της προφίλ, ανέφερε: «Πρέπει να υπερασπίζεσαι τα πιστεύω σου. Είναι δύσκολο, ιδίως τώρα που η ζωή μας έχει γίνει περισσότερο δημόσια από ποτέ. Υπάρχει τόση ανασφάλεια και έκθεση και αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζω είναι τρομοκρατημένοι- φοβούνται μήπως κάνουν κάποιο λάθος, φοβούνται να είναι εκείνοι που θα κάνουν το πρώτο βήμα. Αλλά δε γίνεσαι ηγέτης αν δεν βγεις στην πρώτη γραμμή. Χρειάζεται θάρρος. Και αυτό καμιά φορά σημαίνει να κάνεις και λάθη».
«Αυτοί οι τρεις πυλώνες, η τέχνη και η δημιουργικότητα, η βιωσιμότητα και η υπεράσπιση των πιστεύω μας, δουλεύουν συνεργατικά ώστε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον να γίνουν ένα. Όλοι οι πυλώνες μαζί μάς προσγειώνουν και μας δίνουν κίνητρο σε καιρούς αβεβαιότητας. Καμιά φορά ο κόσμος με ρωτάει αν, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια στην Condé Nast, έχω κουραστεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω νιώσει ποτέ ξανά τόση ενέργεια δουλεύοντας, γιατί δεν έχω ξανασυναντήσει μεγαλύτερη ευκαιρία για αλλαγή».
Έκλεισε την εμφάνισή της στην Ελλάδας απαντώντας στην ερώτηση «τι σε κάνει να χαμογελάς; H απάντηση ήταν «τα παιδιά μου» και κάπως έτσι η «Σιδηρά Κυρία» της μόδας μας αποχαιρέτησε αποκαλύπτοντας την τρυφερή πλευρά της. 
 Οδηγός Αγοράς: 10 straight jeans που κολακεύουν όλους τους σωματότυπους

Photo credits: Photos of Mrs Anna Wintour – Darren Gerrish
Other photos: Mr Kokkalias

(?)

moda

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: