Γυαλιά ηλίου: 5 διαχρονικά στιλ που θα είναι πάντα της μόδας

Διάβασε ακόμη:

Αρχικά, ένα μικρό πανικό τον έπαθα. Ήμουν διακοπές στο νησί, είχα και άλλες εναλλακτικές -πάντα πακετάρω πάνω από ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου-, αλλά εγώ «εκεί». Ήθελα τα κλασικά, μαύρα, «πεταλούδα» γυαλιά μου. Τρέφω μεγάλη αδυναμία σε αυτό το αξεσουάρ, έχω διάφορα σχέδια, απλά και λιγότερο απλά, αλλά είναι μερικά τα οποία δεν μπορώ ν” αποχωριστώ με τίπτοα. Ο λόγος απλός. Είναι κλασικά και μου ταιριάζουν γάντι.

Αυτά τα μαύρα cat-eye, λοιπόν, είναι σταθερή αξία. Είναι γυαλιά ηλίου που ξέρω ότι μπορώ να φοράω μια ζωή. Όπως σου είπα, έχω αρκετά άλλα στιλ στο συρτάρι μου, φθηνά και ακριβά, αλλά σε αυτά που γνωρίζω ότι μου πάνε και ότι είναι διαχρονικά, επενδύω. Θα δώσω κάτι παραπάνω δηλαδή, γιατί θέλω ο φακός, ο σκελετός, όλα να είναι ανθεκτικά και να μου κρατήσουν μια ζωή -που λέει ο λόγος.

Δες ακόμη:

Και ενώ πολλοί, αψηφούν κάπως την αξία ενός τέτοιου αξεσουάρ, ειδικά γιατί το να αγοράσεις ένα «καλό», που λέμε, ζευγάρι γυαλιά ηλίου είναι ένα «αξιοπρόσεκτο» έξοδο, νιώθω ότι δεν έχουν λάβει την δικαιοσύνη που τους αξίζει. Και εξηγώ. Θεωρώ ότι ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου δεν είναι απαραίτητο μόνο για το καλοκαίρι. Αρχικά, στην Ελλάδα ζούμε, ήλιο έχει 350 μέρες τον χρόνο (είπε με μια δόση υπερβολής), οπότε ένα τέτοιο αξεσουάρ είναι αναγκαίο για να προστατέψουμε τα πολύτιμα μάτια μας. Έπειτα, τα γυαλιά ηλίου για όλες και όλους εμάς που «σεβόμαστε» ή έστω αγαπάμε να εκφράζουμε τον εαυτό μας μέσα από τις εμφανίσεις μας, είναι ένα αξεσουάρ “must” για ν” αναδείξουμε τα looks μας. Ίσως να μην το υπολογίζουμε τόσο, γιατί έχει «ημερομηνία λήξης» (είπαμε, τον χειμώνα δεν τα φοράμε τόσο συχνά ή όταν βραδιάσει θα τα βγάλεις από πάνω σου εκτός αν είσαι η Anna Wintour), παρόλα αυτά είμαι απ” αυτούς τους ανθρώπους που δεν θα ησυχάσει, αν δεν τους δοθεί η δικαιοσύνη που τους αξίζει.

Ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου είναι “staple” της γυναικείας (και ανδρικής) γκαρνταρόμπας, θα αναβαθμίσει μια σου εμφάνιση, ενώ υπάρχουν εκπληκτικά σχέδια στην αγορά για όλα τα γούστα. Παρόλα αυτά, όπως σου είπα, αν δεν είσαι πολύ της μόδας, μπορείς να αρκεστείς σε ένα διαχρονικό σχέδιο. Σε ένα, σαν αυτά τα δικά μου τα cat-eye, που θα φοριούνται μια ζωή και που προσφέρουν απαράμιλλο στιλ όσο τίποτα άλλο. Θα είσαι κουλ, θα είσαι stylish, θα αισθανθείς όμορφη ενώ είναι μια καλή δικαιολογία για να μη φορέσεις ίχνος μακιγιάζ όταν τα φοράς. Θα σταματήσω την προσπάθεια μου να σε πείσω για το πόσο αφάνταστα απαραίτητο θεωρώ ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου για τις εμφανίσεις σου και απλά θα σου παρουσιάσω τα 5 διαχρονικά στιλ τα οποία είμαι σίγουρη ότι θα σε γοητεύσουν και θα κάνουν εσένα, ακόμα πιο γοητευτική.

Wayfarer

 

Μια δεκαετία πριν περίπου, στα τέλη του ’50 με αρχές των ’60s να είναι το pick τους, τα wayfarer γυαλιά ηλίου «γεννήθηκαν» και τα πιο κλασικά γυαλιά ηλίου μέχρι και σήμερα άρχισαν να φοριούνται από το ανθρώπινο είδος. Το ημι-τετράγωνο σχέδιο τους, ο παχύς σκελετός και η απλότητα αλλά τρομερή κομψότητα και στιλ αυτών των γυαλιών ηλίου είναι μια στην οποία κανείς δεν μπορεί ν” αντισταθεί. Με τα χρόνια, πολλές παραλλαγές αυτών των γυαλιών ηλίου προέκυψαν, αλλά τα μαύρα wayfarer τύπου Ray-Ban τα «βάζουν» όλα κάτω.

Cat-eye

 

Σας ευχαριστούμε pin-up girls που φέρατε στην επιφάνεια αυτό το τόσο διαχρονικό και θηλυκό στιλ γυαλιών ηλίου. Ελληνιστί γνωστά και ως γυαλιά «πεταλούδα», το στιλ αυτό έγινε διάσημο στα ’50s με αυτό το ύφος να φοριέται με σκούρο φακό αλλά και ως γυαλιά οράσεως. Δεν υπήρχε γραμματέας την εποχή εκείνη που να μη φορούσε ένα ζευγάρι cat-eye γυαλιά ταρταρούγα, αλλά ήταν γυναίκες όπως η Marilyn Monroe, η Dorothy Parker και η Audrey Hepburn που τα ανέδειξαν στο έπακρο. Πλέον, θεωρούνται διαχρονικά, ειδικά σε μια καφέ ή ουδέτερη απόχρωση.

Στρογγυλά oversized

 

Όσο μέχρι τα ’50s οι γυναίκες προσπαθούσαν να «χωρέσουν» τα πρόσωπά τους σε στιλ γυαλιών πιο μικροσκοπικά, άρα για πιο κομψά ή θηλυκά, η Jackie O είχε άλλες βλέψεις για τα γυαλιά ηλίου. Η φιλοσοφία της; The bigger, the better. Είτε προσπαθούσε να αποφύγει τους παπαράτσι, είτε απλά να κάνει statement με τα τεράστια μαύρα στρογγυλά γυαλιά της, το στιλ αυτό γρήγορα αγαπήθηκε από τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να είναι ένα σχέδιο που πολλές γυναίκες αγαπούν. Είναι “staple”, τι να κάνουμε.

Aviator

 

Πιο classic πεθαίνεις. Ένα στιλ γυαλιών που αρχικά ήταν μέρος της εμφάνισης ενός πιλότου και που στα ’70s κέρδισε το ενδιαφέρον πολλών, κάνοντάς τα τελικά τάση όταν τα παιδιά των λουλουδιών άρχισαν να φοράνε μια νέα εκδοχή των aviator γυαλιών, με κοκάλινο σκελετό και χρωματιστούς φακούς. Η αρχική εκδοχή που φορούν οι πιλότοι επανήλθε, αγαπήθηκε από πολλούς (ταιριάζει σε πολλά σχήματα προσώπου εξάλλου), αποτελώντας πλέον ένα διαχρονικό στιλ γυαλιών ηλίου.

Statement

 

Ναι, αυτή η λίστα περιλαμβάνει γυαλιά ηλίου που είναι κλασικά. Όσο τα pin-ups και οι Jackie Os αυτού του κόσμου φορούσαν γυαλιά που θα θεωρούνταν μετά από πολλά χρόνια διαχρονικά, υποκουλτούρες όπως η drag ή γκέι κοινότητα προετοίμαζαν τη μόδα για πιο φανταχτερές καταστάσεις. Την «μπάλα» πήραν και τα γυαλιά ηλίου με αυτό το αξεσουάρ, όποιο κι αν ήταν το στιλ του, να δέχεται μια πιο flamboyant μεταμόρφωση. Έτσι, γεννήθηκαν τα λεγόμενα “statement” κομμάτια, γυαλιά ηλίου που έχουν μια, ας πούμε ιδιαιτερότητα και ίσως έναν όχι τόσο πρακτικό χαρακτήρα, λόγω χρώματος ή σχήματος, αλλά που παρόλα αυτά έχουν φτιαχτεί για να εντυπωσιάσουν και να κάνουν τον άνθρωπο που τα φοράει να αισθάνεται φανταστικά. Αυτό και μόνο αρκεί για να τα φορέσει κανείς.

Κεντρική φωτογραφία: ImaxTree

Moda

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: