Guardian: Μέχρι και υπαλλήλους της ρωσικής κυβερνοασφάλειας επιστράτευσε ο Πούτιν για επιθέσεις

Με τη Ρωσία να προσκρούει ολοένα και περισσότερο στην απομόνωση της Δύσης, οι αποκαλύψεις για τις υποθέσεις κυβερνοεπιθέσεων από το Κρεμλίνο έρχονται να υπογραμμίσουν τις σκοτεινές πρακτικές του Ρώσου προέδρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, που προκύπτουν από διαρροές απόρρητων εγγράφων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιστράτευσε μέχρι και μηχανικούς κυβερνοασφάλειας της Μόσχας για ανάπτυξη κακόβουλων ενεργειών στο Διαδίκτυο που ευνοούν την παραπληροφόρηση και μεγαλώνουν το εύρος των χτυπημάτων σε βάρο της Ουκρανίας.

Ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται μηχανικοί λογισμικού εταιρείας κυβερνοασφάλειας με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

 
Κάπου στα βορειοανατολικά προάστια της Μόσχα βρίσκεται ένα γραφείο που μπορεί να περάσει ακόμη κι απαρατήρητο. Έξω από αυτό αναγράφεται στην πινακίδα: «Επιχειρηματικό κέντρο». Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν σύγχρονες κατοικίες και ένα παλιό νεκροταφείο, με πολεμικά. Πρόκειται για περιοχή είναι όπου ο Μέγας Πέτρος, τον οποίο ουκ ολίγες φορές τα ξένα ΜΜΕ έχουν παρομοιάσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εκπαίδευσε κάποτε τον πανίσχυρο στρατό του.

Οι μηχανικοί λογισμικού πίσω από επίμαχα συστήματα πληροφορικής είναι υπάλληλοι της ρωσικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας NTC Vulkan. Αυτοί είναι οι σύβουλοι του Πούτιν στον κυβερνοχώρο, ενισχύοντας τις δυνατότητες κυβερνοπολέμου του Πούτιν.

Χιλιάδες σελίδες μυστικών εγγράφων, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Guardian, αποκαλύπτουν πώς οι μηχανικοί εργάστηκαν για τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες υποστηρίζοντας τακτικές χακαρίσματος και διαδίδοντας την παραπληροφόρηση, ελέγχοντας συνεπώς κομμάτια του Διαδικτύου.

Το των μηχανικών συνδέεται με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας την FSB.

Έγγραφο συνδέει ένα εργαλείο κυβερνοεπίθεσης της Vulkan με τη διαβόητη ομάδα των χάκερς, Sandworm, για την οποία η αμερικανική είπε ότι προκάλεσε δύο φορές μπλακ άουτ στην Ουκρανία, διέκοψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα και κυκλοφόρησε το κακόβουλο λογισμικό Petya που κατέκλυσε ιστότοπους ουκρανικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, υπουργείων, εφημερίδων και εταιρειών ηλεκτρισμού. Με την κωδική ονομασία Scan-V, οι μηχανικοί που εργάζονται για λογαριασμό του Πούτιν ψάχνουν για τρωτά σημεία στο διαδίκτυο, που στη συνέχεια κατοχυρώνονται για χρήση σε μελλοντικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ένα άλλο σύστημα, που χρησιμοποιείται από τους μηχανικούς της Vulkan, γνωστό ως Amezit, αποτελεί σχέδιο επιτήρησης του Διαδικτύου σε περιοχές όπου ελέγχει η Ρωσία ενώ επιτρέπει την παραπληροφόρηση μέσω ψεύτικων στα κοινωνικά δίκτυα. Ένα τρίτο σύστημα που κατασκευάστηκε από τη Vulkan, το Crystal-2V, αποτελεί οδηγό εκπαίδευσης για την κατάρριψη σιδηροδρομικών, αεροπορικών και θαλάσσιων υποδομών. «Ακρως απόρρητο», μάλιστα, χαρακτηρίζεται το λογισμικό που χρησιμοποιεί οι μηχανικοί της Vulkan. 

Τα απόρρητα έγγραφα χρονολογούνται από το 2016 μέχρι το 2021 κι αποκαλύφθηκαν από πληροφοριοδότη ο οποίος εναντιώθηκε στον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν στην Ουκρανία.

Λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, τον περασμένο Φεβρουάριο, η πηγή προσέγγισε τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αποκαλύπτοντας ότι η FSB βρίσκεται πίσω από το έργο μηχανικών της Vulkan.

«Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν τους κινδύνους αυτού του λογισμικού» επισημαίνει ο πληροφοριοδότης και προσθέτει: «Λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, αποφάσισα να προχωρήσω σε αποκαλύψεις. Η εταιρεία προβαίνει σε κακόβουλες ενέργειες, τη στιγμή που η Ρωσία κάνει τραγικά πράγματα στην Ουκρανία».

Πέντε υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα των εγγράφων. Την ίδια στιγμή, το Κρμλίνο δεν απάντησε εκκλήσει για σχόλια.

Η διαρροή περιλαμβάνει email, εσωτερικά έγγραφα, σχέδια έργων και συμβάσεις. Αποκαλύπτονται,δε, και πληροφορίες για τις επιχειρήσεις του Κρεμλίνου στον κυβερνοχώρο, όμως δεν είναι γνωστό εάν τα εργαλεία που κατασκεύασε η ομάδα Vulkan έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις στην Ουκρανία ή αλλού.

Ωστόσο, ρώσοι χάκερ έχουν επανειλημμένα επιτεθεί σε ουκρανικές ιστοσελίδες, τακτική που συνεχίζεται ακόμη.

Από την περασμένη, δε, χρονιά ρωσικοί πύραυλοι έχουν χτυπήσει το Κίεβο και άλλες πόλεις, προκαλώντας πλήγματα σε κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις.

.

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: