Guardian: Ελληνες εφοπλιστές χρηματοδοτούν την Χρυσή Αυγή

Guardian: Ελληνες εφοπλιστές χρηματοδοτούν την Χρυσή Αυγή

Στις φήμες για στήριξη της Χρυσής Αυγής από εφοπλιστές κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Guardian σε αναλυτικό θέμα για την προσπάθεια του κόμματος να αποκτήσει διεθνή ερείσματα.
Σε μια ακόμα ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η δημοσιογράφος της εφημερίδας αναφέρεται στα υψηλά ποσοστά που εμφανίζει η Χρυσή Αυγή στις δημοσκοπήσεις και την πρόθεσή της να δημιουργήσει ……..

πυρήνες στήριξης, όπου υπάρχουν Έλληνες.
«Η ομάδα, της οποίας το έμβλημα θυμίζει τη σβάστικα και της οποίας τα μέλη συνηθίζουν να χαιρετούν ναζιστικά- κινείται από επιτυχία σε επιτυχία, θεωρώντας τον εαυτό της  ως τη μόνη δύναμη που μπορεί να γκρεμίσει το “σάπιο κατεστημένο’. Εν μέσω φημών για στήριξη από εφοπλιστές, έχει καταφέρει να ανοίξει γραφεία σε όλη την »
λέει η εφημερίδα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο παρουσίας της στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου ζει και δραστηριοποιείται μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ελλήνων της Διασποράς. 

Ωστόσο, παρά τις φιλοδοξίες των επιτελών της Χρυσής Αυγής, σε αρκετά μέρη όπου ζουν ομογενείς δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις πρωτοβουλίες.

«Δεν υπάρχει χρυσός στη Χρυσή Αυγή» είναι το σχόλιο που κάνει ο Αλεξ Καρλούτσος, από την ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης.
«Ο εθνικισμός, ο φασισμός και η ξενοφοβία δεν είναι κομμάτι της πολιτιστικής και πνευματικής μας κληρονομιάς» δηλώνει ο ίδιος.

Ωστόσο, ο ιστορικός και μέλος της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας, Αναστάσιος Τάμης, εξηγεί στην εφημερίδα ότι εκστρατεία της Χρυσής Αυγής στην μακρινή ήπειρο είναι στοχευμένη.
«Υπάρχει μεγάλος αριθμός αρκετά συντηρητικών ανθρώπων εδώ, πρώην βασιλικοί, πρώην οπαδοί της δικτατορίας, τέτοιες κατηγορίες ανθρώπων που έχουν απογοητευθεί από όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και προσπαθούν να το εκφράσουν. Είναι άνθρωποι που νιώθουν προδομένοι από τη στάση της Ελλάδας στο θέμα της ΠΓΔΜ, της Κύπρου και της Βορείου Ηπείρου. Ανθρωποι που δεν βλέπουν το φασιστικό στοιχείο της Χρυσής Αυγής και το πώς αυτή προσπαθεί να τους εκμεταλλευθεί» λέει ο ίδιος.

Για τον ίδιο, η δεύτερη και τρίτη γενιά Ελλήνων της Διασποράς, νέα παιδιά που δεν γνωρίζουν πολλά για την ελληνική ιστορία, αποτελούν εύκολη λεία για το κόμμα.

«Είμαστε μια πολυ-πολιτισμική κοινωνία. Δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί εδώ» δηλώνει άλλο μέλος της ελληνικής κοινότητας που θέλησε πάντως να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μάλιστα, αρκετοί στην Αυστραλία συγκεντρώνουν υπογραφές με στόχο να πιέσουν τον αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης υπουργό, Μπρένταν Ο” Κόνορ, να μην τους θεωρήσει βίζες εισόδου στη χώρα.

Ψυχρή υπήρξε η αποδοχή της Χρυσής Αυγής και σε άλλες χώρες με ελληνική παρουσία, όπως τον Καναδά, γράφει η εφημερίδα.

«Η φιλοσοφία και η ιδεολογία τους δεν έχει απήχηση στους Έλληνες που ζουν εδώ»
, λέει ο ιερέας Λάμπρος Καμπερίδης της ελληνορθόδοξης κοινότητας του Μόντρεαλ.

Στην ανταπόκριση του Guardian γίνεται ιδιαίτερη αναφορά επίσης στην πρόσφατη ομιλία του Μαρκ Μαζάουερ στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας κάλεσε την Ευρώπη να μην υποτιμά τον κίνδυνο της Χρυσής Αυγής.

«Δυστυχώς οι Αρχές δεν έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης»
είπε.

Και όπως δηλώνει και ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς στη βρετανική εφημερίδα: «Αν πριν από 10 έλεγε κάποιος ότι η Χρυσή Αυγή θα γινόταν το τρίτο κόμμα στην Ελλάδα, θα τον έλεγαν τρελό. Τώρα δείτε πού βρίσκεται.»

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: