Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη από τη Σουηδία που προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης

Η 16χρονη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησε «η σχολική απεργία για το κλίμα», προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, από τρεις Νορβηγούς βουλευτές.

«Προτείναμε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ διότι η κλιματική αλλαγή, αν δεν περιοριστεί, θα είναι στο μέλλον η βασική αιτία πολέμων, συγκρούσεων και εισροής μεταναστών», δήλωσε ο βουλευτής Φρέντι Αντρέ Έβστεγκορντ. «Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε ένα μαζικό κίνημα στο οποίο βλέπω μάλλον τη βασικότερη συνεισφορά στην ειρήνη», πρόσθεσε.

Η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια έχει αναχθεί σε σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής καλώντας τους μαθητές σε μια «παγκόσμια σχολική απεργία» κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι γονείς της προσπάθησαν να την αποτρέψουν, οι συμμαθητές της αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, ενώ οι περιστατικοί μάλλον οίκτο έδειχναν στη θέα μιας έφηβης καθισμένης έξω από το κοινοβούλιο.

Τώρα, οκτώ μήνες μετά, η Γκρέτα είναι υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης. «Είναι προφανώς τιμή και πολύ ευχάριστο που με πρότειναν για ένα τόσο μεγάλο βραβείο», αντέδρασε η ίδια μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet. «Είναι απίστευτο και λίγο περίεργο», πρόσθεσε.

Στο στόχαστρο της δραστήριας έφηβης από τη Σουηδία έχουν μπει πρόεδροι χωρών και επικεφαλής πολυεθνικών, ενώ το σύνθημα που είχε γράψει στο πανό της:”skolstrejk f?r klimatet” (σχολική απεργία για το κλίμα) έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες.

Το βασικότερο είναι πως δεν είναι πλέον μόνη της. Ήδη μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ουγκάντα, την Ταϊλάνδη, την Κολομβία και την Πολωνία έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά της ζητώντας την ανάληψη δράσης από τις κυβερνήσεις των χωρών τους για την κλιματική αλλαγή.

Χιλιάδες νεαροί ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή από τουλάχιστον 71 χώρες απέχουν σήμερα από τα μαθήματά τους για να ενώσουν τις φωνές τους σε μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες για το περιβάλλον.

“Είμαστε το βουβό μέλλον της ανθρωπότητας”, ανέφεραν οι ακτιβιστές σε επιστολή τους που δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου στην Guardian. “ Τώρα θα κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν. Στις 15 Μαρτίου θα διαδηλώσουμε σε κάθε ήπειρο”.

viral

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: