Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Το 2017 δεν θα είναι εύκολο

Σύμφωνα με την Έκθεση Πεπραγμένων για το 2016 του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση από τον Πρόεδρο του Γραφείου Παναγιώτη Λιαργκόβα, η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον και δε γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Το 2016 δεν ήταν εύκολο έτος για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Ούτε θα είναι εύκολο το 2017 καθώς μάλιστα άρχισε με νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής (τρίτου Μνημονίου) και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε πως η ελληνική πλευρά ως προς τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, προσβλέπει σε μία λύση με μακρόπνοη στόχευση, που θα εμπεδώσει ένα κλίμα πολύ διαφορετικό για την ελληνική οικονομία και μέσα στο 2017, αλλά και στην προοπτική του 2018 και μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Είμαστε σε μία φάση με θετικό πρόσημο ως προς τη διαδικασία αυτής της μακρόσυρτης δεύτερης αξιολόγησης», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας πως ελπίζει τις προσεχείς ημέρες, τις προσεχείς λίγες εβδομάδες, να έχουν επιλυθεί όλα τα επιπλέον ζητήματα, τα οποία θα προσδώσουν σε μία λύση συμφωνημένη με μακρόπνοη στόχευση, θα δώσουν όλα αυτά τα στοιχεία που θα εμπεδώσουν ένα κλίμα πολύ διαφορετικό για την ελληνική οικονομία και μέσα στο 2017, αλλά και στην προοπτική του 2018 και μετά τη λήξη του προγράμματος.

Στην έκθεση αναφέρονται οι επισημάνσεις που έχουν γίνει στις προηγούμενες τριμηνιαίες εκθέσεις του γραφείου για τα φορολογικά, τα εργασιακά, τις μεταρρυθμίσεις και το δημόσιο χρέος.

Για τα φορολογικά επισημαίνεται ότι «οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα από την πλευρά της προσφοράς και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης».

Για το ασφαλιστικό επισημαίνεται ότι «όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του παρά τις δημοσιοποιούμενες καλές προθέσεις».

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις εκτιμάται ότι «δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αποτραπεί η παγίωση μίας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες επιβαρύνσεις του ιδιωτικού τομέα, μείωση των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, έξοδο εκπαιδευμένων νέων και δυσλειτουργικές κρατικές δομές».

oikonomia

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: