Γουατεμάλα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ισαβάλ εν μέσω κινητοποιήσεων εναντίον μεταλλείου – Δείτε βίντεο

Για 30 ημέρες απαγορεύονται η κυκλοφορία από τις 18:00 ως τις 06:00 και όλες οι  δημόσιες συγκεντρώσεις — Διαδηλωτές έχουν αποκλείσει κεντρικό δρόμο στην πόλη Ελ Εστόρ εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, ο Αλεχάντρο Γιαματέι, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον βορειοανατολικό νομό Ισαβάλ, έπειτα από βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία εν μέσω διαμαρτυριών για τη λειτουργία μεταλλείου.

Το μέτρο προβλέπει προεδρικό διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης. Το Κογκρέσο της Γουατεμάλας έχει τώρα στη διάθεσή του τρεις ημέρες για να το «επικυρώσει, τροποποιήσει ή απορρίψει».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καταρχήν διάρκειας 30 ημερών, προβλέπει ιδίως την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 ως τις 06:00 και απαγόρευση όλων των δημόσιων συγκεντρώσεων.

Ο συντηρητικός αρχηγός του κράτους διευκρινίζει πως αποφάσισε την επιβολή του μέτρου εξαιτίας «ενεργειών που πλήττουν τη δημόσια τάξη, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια των κατοίκων» καθώς «οπλισμένες ομάδες διέπραξαν βίαιες ενέργειες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας» και εμποδίζουν «την ελευθερία κίνησης του πληθυσμού».

Διαδηλωτές έχουν αποκλείσει κεντρικό δρόμο στην πόλη Ελ Εστόρ εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων εναντίον της λειτουργίας του μεταλλείου νικελίου Fenix.

Η διένεξη κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με διαδηλωτές να πετούν πέτρες εναντίον αστυνομικών, που αντέδρασαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Ο Χορδάν Ρόδας Αντράντε, ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, θύμισε από την πλευρά του μέσω Twitter ότι το 2019, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε δώσει εντολή η μεταλλευτική εταιρεία να αναστείλει τη δραστηριότητά της εξαιτίας της έλλειψης διαβούλευσης με την κοινότητα.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το μεταλλείο, η Pronico, είναι θυγατρική του ελβετικού ομίλου Solway Investment.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: