Γουατεμάλα: Επτά αστυνομικοί συλλαμβάνονται, κατηγορούνται πως ήταν μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Επτά Γουατεμαλτέκοι αστυνομικοί, που βαραίνει η κατηγορία πως ήταν μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών οδικώς προς τις ΗΠΑ, συνελήφθησαν χθες Δευτέρα, μαζί με άλλους περίπου δεκαπέντε υπόπτους για την υπόθεση αυτή, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες επιβολής της τάξης.

«Αυτή η ομάδα κακοποιών παραλάμβανε μετανάστες από διάφορες χώρες σε μεθοριακά φυλάκια της Γουατεμάλας με το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα. Κατόπιν εγγυάτο τη μεταφορά ως τα σύνορα με το Μεξικό», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Άδαλ Ροδρίγκες, υποδιευθυντής της υπηρεσίας εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο επιχείρησης ευρείας κλίμακας, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν 69 έρευνες σε τοποθεσίες σε όλη τη χώρα της κεντρικής Αμερικής, πρόσθεσε.

Η επιχείρηση, που ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία τον Απρίλιο του 2021, υποστηρίχθηκε από το αμερικανικό γραφείο ερευνών εθνικής ασφαλείας (HSI) στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα, διευκρίνισε η εισαγγελία με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Γουατεμάλα, χιλιάδες πολίτες της οποίας προσπαθούν να φθάσουν στο αμερικανικό όνειρο κάθε χρόνο, είναι επίσης χώρα διέλευσης χιλιάδων παράτυπων μεταναστών από διάφορα κράτη, που εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να γλιτώσουν από την ανέχεια ή τη βία.

Οι αρχές της Γουατεμάλας ενέτειναν τις τελευταίες εβδομάδες τους ελέγχους εξαιτίας της εκθετικής αύξησης του αριθμού των μεταναστών, κυρίως από τη Βενεζουέλα, που κινούνται προς τα σύνορα με το Μεξικό.

Δεκάδες μετανάστες από τη Βενεζουέλα που βρίσκονταν καθ’ οδόν στη Γουατεμάλα ζήτησαν πρόσφατα να επιστραφούν στη χώρα τους, μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον πως στο εξής θα απελαύνει πολίτες της χώρας που συλλαμβάνονται αφού μπουν παράτυπα στην αμερικανική επικράτεια.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: