Γνώριζες πως χρησιμοποιήθηκε μπέικον για την κατασκευή εκρηκτικών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Κατά τη διάρκεια του Β “Παγκοσμίου Πολέμου, η Αμερικανική Επιτροπή Διάσωσης Λίπους δημιουργήθηκε για να παροτρύνει τις νοικοκυρές να αποθηκεύουν τα υπολείμματα λίπους από το μαγειρεμένο μπέικον, προκειμένου να το δωρίσουν στον αμερικάνικο στρατό ώστε να κατασκευάσει εκρηκτικά.

Μόλις, λοιπόν, η κάθε νοικοκυρά από τα αποθηκευμένα λίπη που στράγγιζε συγκέντρωνε την ποσότητα μισού κιλού ή και περισσότερο, καλούνταν να την παραδώσει σε ένα από τα 250.000 συνεργαζόμενα σημεία -κρεοπωλεία, εμπόρους λιανικής πώλησης κρέατος ή 4.000 ψυγεία κατεψυγμένων τροφίμων- τα οποία με τη σειρά τους θα παραδίδανε το λίπος στο στρατό.

Ο κάθε δωρητής πληρωνόταν, μάλιστα, με τέσσερα σεντ ανά λίβρα (μισό κιλό), ενώ το Δεκέμβριο του 1943 όταν άρχισε να διανέμεται το λαρδί και το βούτυρο, η κυβέρνηση άρχισε, επίσης, να προσφέρει επιπλέον δύο πόντους ανά κιλό για κάθε δωρητή.

Υποτίθεται, ότι μια λίβρα λίπους περιείχε αρκετή γλυκερίνη για να παράγει ένα κιλό, περίπου, εκρηκτικών. Μάλιστα, για να διαδοθεί το μήνυμα γρηγορότερα, το 1942 η Disney Studios δημιούργησε μία ταινία ονόματι «Out of the Frying Pan and into the Firing Line» υπό τη συνεργασία του ειδικού συμβουλίου πολέμου. Πρωταγωνίστρια ήταν η Μίνι Μάους και ο σκύλος της, Πλούτο, η οποία έδειχνε στις νοικοκυρές τη σημασία της αποθήκευσης των λιπών του μπέικον με σκοπό την κατασκευή εκρηκτικών!

Η γενικότερη ιδέα ήταν η εμπλοκή των γυναικών στην πολεμική προσπάθεια απευθείας από τις κουζίνες τους κατά την διάρκεια του πολέμου, με την παράδοση του λίπους στην κυβέρνηση να εκλαμβάνεται ως εκπλήρωση του πατριωτικού τους καθήκοντος.

(?)

Πηγή: newsbeast.gr-paraxena

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: