Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ολόκληρο


Υλικά

  • 1 κιλό πορτοκάλια λεπτόφλουδα και ζουμερά
  • 1 κιλό ζάχαρη


  • 800 ml νερό
  • χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε τα πορτοκάλια καλά και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Με έναν τρίφτη χειρός λεπτό ξύνουμε ελαφρά το εξωτερικό τους. Τα ξεπλένουμε και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει. Βράζουμε για 10 λεπτά και στραγγίζουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά προσθέτοντας ζεστό νερό. Προσοχή να μην παραβράσουν.

Στραγγίζουμε πάλι και προσθέτουμε κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού, να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε για 10 λεπτά.

Κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση και μετά σε τέταρτα. Αφαιρούμε τυχόν ίνες ή κουκούτσια. Ανάλογα το μέγεθος κόβουμε σε μικρότερα κάθε τέταρτο, σε 3 ή τέσσερα κομμάτια. Προσθέτουμε τα κομμάτια στο σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να σταθεί για 12 ώρες τουλάχιστον ώστε να βγάλει το φρούτο όλα τα υγρά του.

Φέρνουμε ξανά σε θερμοκρασία βρασμού και, μόλις αρχίσει να βράζει, αφαιρούμε τα φρούτα με τρυπητή κουτάλα και μεταφέρουμε σε σουρωτήρι. Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει — έλεγχος με θερμόμετρο σιροπιού 104 βαθμοί. Ξαναπροσθέτουμε μέσα τα φρούτα βράζοντας για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και απομακρύνουμε από τη φωτιά.

Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά. Γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα και αφήνουμε να κρυώσουν.

Σημειώσεις

  • Προτιμήστε πορτοκάλια βιολογικά ή από γνωστό σας παραγωγό, που δεν έχει ψεκάσει.
  • Από τις αναζητήσεις μου είδα ότι σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας προτιμούν ποικιλίες τοπικές για αυτό το γλυκό, άλλοτε λεπτόφλουδες κι άλλοτε χοντρόφλουδες.
  • Το βράσιμο το κάνουμε για να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια και να μαλακώσουν. Αν δεν έχουν μαλακώσει καλά όταν μπουν στο σιρόπι, θα σκληρύνουν περισσότερο. Προσοχή όμως να μην παραβράσουν γιατί τότε δεν θα γίνει γλυκό αλλά μαρμελάδα.
  • Οι αναλογίες των υλικών αφορούν βάρος φρούτου ενός κιλού πριν την επεξεργασία.
  • Αν τα πορτοκάλια σας είναι πολύ γλυκά, αφαιρέστε 10% της ζάχαρης.
  • Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο εύκολο από αυτό με τις φλούδες.
  • Μπορείτε με αυτό να γαρνίρετε ή να το ενσωματώσετε σε άλλα γλυκά παρασκευάσματα.


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: