Γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά: «Οι άνθρωποι έμπαιναν περπατώντας και έβγαιναν νεκροί», καταγγέλλει κόρη θύματος

Απολογούνται αύριο οι πρώτοι από τους επτά συλληφθέντες- Έχει σχηματιστεί δικογραφία κατά 36 ατόμων —  Η τροφή στους ηλικιωμένους ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη ενώ επεφταν και θύματα σωματικής βίας — Κατηγορούμενος είναι και ο γιατρός του γηροκομείου για ψεύτικα πιστοποιητικά θανάτου — «Μας έστησαν πλεκτάνη», έλεγε ένα χρόνο πριν η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου

Πλήρωναν 900 με 1.200 ευρώ το μήνα για τη διαμονή και τη φροντίδα των συγγενών τους, ενώ το γηροκομείο ξόδευε μόλις 0,55 ευρώ την ημέρα για το φαγητό των ηλικιωμένων. Συχνά τους έδιναν αποφάγια από προηγούμενα γεύματα και επικίνδυνες τροφές. Η άρνηση διακομιδής στο νοσοκομείο ήταν συστηματική. Αυτά και άλλα πολλά στοιχεία συνθέτουν το παζλ της φρικαλεότητας, ενώ ημέρα με την ημέρα αποκαλύπτονται νέες αποτρόποαιες ενέργειες στο γηροκομείο-«κολαστήριο» των Χανίων.

Δικογραφία έχει σχηματιστεί κατά 36 συνολικά ατόμων, σχεδόν 300 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους στη δομή από το 2015, ενώ περίπου 3 εκατ. ευρώ ήταν το κέρδος από παράνομες συνταγογραφήσεις. Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη επτά ατόμων, έπειτα από τα σχετικά εντάλματα που εκδόθηκαν.

Τρομακτικές είναι οι αποκαλύψεις που έρχονται, τις τελευταίες ώρες, στο φως της δημοσιότητας για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. «Ήταν ένα δέρμα πάνω σε κόκκαλα», είπε συγγενής θύματος από το γηροκομείο στα Χανιά, ενώ άλλος συγγενής δήλωσε πως είχαν αφήσει την συγγενή του να πεθαίνει επί τρεις μέρες χωρίς να του παράσχουν κάποια περίθαλψη ή βοήθεια.

Μητέρα και κόρη, ιδιοκτήτριες της δομής, δύο γιατροί και νοσηλεύτριες και ένας διοικητικός υπάλληλος, συνελήφθησαν και κατηγορούνται για τον θάνατο 30 ηλικιωμένων και για απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων οκτώ.

«Πριν από δύο εβδομάδες η ίδια μονάδα ενεπλάκη σε καταγγελθέν κακούργημα για αρπαγή ηλικιωμένου», δήλωσε η δικηγόρος και κόρη ενός εκ των θυμάτων Μαρία Παπαδάκη στο Mega.

Όταν έχασε τον πατέρα της άρχισε να υποπτεύεται πως κάτι δεν πήγαινε καλά με το γηροκομείο και αυτό την οδήγησε να ξεμπλέξει το κουβάρι της υπόθεσης.

«Ο πατέρας μου έμεινε μόλις τρεις ημέρες, Την πρώτη ημέρα απαγορεύτηκε το επισκεπτήριο, την δεύτερη αντιλήφθηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Την τρίτη ημέρα πήγα και τον πήρα. Δεδομένου των συνθηκών διαμονής και φροντίδας είχε ήδη κολλήσει το μικρόβιο που του στοίχισε τη ζωή. Ουδέποτε ανέκαμψε και πέθανε 1,5 μήνα μετά. Ο χαμός του ήταν η αφορμή να ξεσκεπαστεί όλο αυτό», δήλωσε.

«Στα καταγγελόμενα θα ήθελα να τονίσω και τη συστηματική άρνηση διαμετακομιδής στο νοσοκομείο. Ήταν η πάγια τακτική της δομής στον πατέρα μου και σε δεκάδες περιστατικά… Στόχος τους ήταν οι άνθρωποι να μπαίνουν περπατώντας και να βγαίνουν με τους τέσσερις, γιατί οι γιατροί των νοσοκομείων θα αντιλαμβάνονταν τις συνθήκες σε αυτή τη δομή», είπε.

Οι φρικτές λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται για τα όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι και ανήμποροι άνθρωποι μέσα στο γηροκομείο, είναι αδύνατο να τις χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Η ποσότητα τροφής στους ηλικιωμένους σε καθημερινή βάση ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Το κρέας ήταν σπάνιο, η αλεσμένη τροφή που τους έδιναν αντιστοιχούσε σε δύο με τρεις κουταλιές και μάλιστα τόσο γρήγορα που τους έπνιγαν και το γάλα το αραίωναν με νερό. Συχνά τους έδιναν αποφάγια από προηγούμενα γεύματα και επικίνδυνες τροφές, όπως εντόσθια ζώων που έπαιρναν δωρεάν από σφαγεία.

Ηλικιωμένοι-θύματα σωματικής βίας

Όταν πρωτοπήγαιναν στο γηροκομείο οι ηλικιωμένοι, τους αφαιρούσαν τα ρούχα τους και τους έντυναν με ευτελείς ρόμπες τις οποίες έπλεναν σπάνια. Μια φορά στις δυο εβδομάδες που τους έκαναν μπάνιο, χρησιμοποιούσαν ίδιες πετσέτες, ξυραφάκια και σαπούνια για όλους, ενώ όχι μόνο δεν άλλαζαν πάνες στους μη αυτοεξυπηρετούμενους, αλλά πολλές φορές, μετά το μπάνιο, τους ξαναέβαζαν την ίδια ακάθαρτη πάνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ηλικιωμένοι έπεφταν και θύματα σωματικής βίας από τους υπαλλήλους εν γνώσει της διοίκησης.

Σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης φαίνεται ότι ήταν να αποσπούν από 900 έως 1200 ευρώ τον μήνα από τον κάθε φιλοξενούμενο και να πλουτίζουν, καθώς σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που κατέθεταν, για τον κάθε έναν ηλικιωμένο, αντιστοιχούσε το ποσό των 55 λεπτών του ευρώ για την καθημερινή του σίτιση. Την ώρα που τους είχαν δεμένους και ναρκωμένους, για να μην μπορούν να αντιδράσουν.

Αυτούς που υστερούσαν νοητικά εξαιτίας παθολογικών ή ψυχιατρικών αιτιών, τους ακινητοποιούσαν πλήρως, όλο το 24ωρο, είτε σε κρεβάτια είτε σε αναπηρικά αμαξίδια, δένοντάς τους με ιμάντες μόνιμα, στους καρπούς των χεριών και στους αστραγάλους. Σε όσους δεν είχαν θέματα υγείας, τους χορηγούσαν ισχυρά ηρεμιστικά, με αποτέλεσμα σταδιακά να χάνουν την επαφή τους με το περιβάλλον.

Τα ψεύτικα πιστοποιητικά θανάτου

Κατηγορούμενος είναι και ο γιατρός του γηροκομείου, ο οποίος φέρεται να εξέδιδε ψεύτικα πιστοποιητικά θανάτου, αποδίδοντας τον θάνατο των ηλικιωμένων σε… ανακοπή, αιτία συνήθη, την οποία ουδείς θα ερευνούσε παραπάνω.

Στο σπίτι της ιδιοκτήριας του γηροκομείου βρέθηκαν 105.000 ευρώ σε μετρητά και πάρα πολλά κοσμήματα τεράστιας αξίας, μεταξύ των οποίων και δεκάδες… βέρες… Ανθρώπων οι οποίοι, σύμφωνα με την έρευνα, βασανίστηκαν φρικτά και θανατώθηκαν…

Σύμφωνα με μαρτυρίες πρώην εργαζομένων, η κάμερα στην κεντρική είσοδο του γηροκομείου προετοίμαζε και έδινε τον κατάλληλο χρόνο που χρειαζόταν προκειμένου να καλύψουν τα σημάδια σε χέρια και πόδια των ηλικιωμένων, χρησιμοποιώντας ρούχα και σεντόνια.

«Μας έστησαν πλεκτάνη», έλεγε ένα χρόνο πριν η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου

Να ρίξει τους τόνους και να κλείσει την υπόθεση είχε προσπαθήσει η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου της φρίκης στα Χανιά, μιλώντας στο MEGA ένα χρόνο πριν. Σήμερα, πλέον, φοράει χειροπέδες μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

«Σε όλους θα στείλω αγωγές και μηνύσεις, είναι όλα ψέματα, δεν στέκει τίποτα», έλεγε το 2021 η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου.

Η πολύμηνη έρευνα, όμως, έδειξε πως το γηροκομείο είχε μετατραπεί σε ένα κολαστήριο ψυχών και ας επέμενε μπροστά η επιχειρηματίας.

«Αν είχε βρεθεί το παραμικρό, θα μας είχαν κλείσει μέσα. Έχουν κάνει μια πλεκτάνη γύρω από μας και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα ζημιάς για να οικονομήσουν χρήμα».

Η δικογραφία για τα «μαρτύρια» των ηλικιωμένων — Κατασχέθηκαν πάνω από 100.000 ευρώ από τα σπίτια των συλληφθέντων

Κατά την έρευνα των αρχών στα σπίτια των 7 συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 105.000 ευρώ σε μετρητά αλλά και πολλά κοσμήματα τα οποία προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα.

Και οι επτά οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα που τους άσκησε ποινικές διώξεις για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία (αφορά περίπου 29 περιπτώσεις θανάτων και 8 απόπειρες), απάτης, πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν κατά σειρά την Παρασκευή και το Σάββατο.

Παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος 36 ατόμων -εκ των οποίων έχουν συλληφθεί οι 7- περιλαμβάνονται 30 περιπτώσεις θανάτων, 8 απόπειρες αλλά και παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους μέχρι και 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς», η δικογραφία αριθμεί εκατοντάδες σελίδες και σε αυτές αποτυπώνονται ανατριχιαστικές καταστάσεις αφού περιγράφονται απάνθρωπες έως και βίαιες συμπεριφορές κατά των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων.

Σχεδόν 300 νεκροί ηλικιωμένοι στη δομή από το 2015

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες θανάτωσης, όμως από την Ασφάλεια Χανίων εκτιμάται ότι οι προκληθέντες θάνατοι από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι περισσότεροι, όμως λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και χρονικών περιορισμών, δεν κατέστη εφικτή η περαιτέρω διερεύνηση της φρικτής αυτής υπόθεσης.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, κατά την κρίση πάντα της αρμόδιας προανακριτικής Αρχής, από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στους εμπλεκόμενους στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση αποδίδεται μεταξύ άλλων ότι αντί να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση των τροφίμων και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους για την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, παρέλειψαν με πρόθεση να το πράξουν αυτό, προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τις ενέργειές τους και παραλείψεις να είναι είτε η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων.

Στη δικογραφία η δράση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται σε χρονικό βάθος 12ετίας, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται κατά την προανακριτική Αρχή σε εκατομμύρια ευρώ.

Ως προς τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους αποδίδονται τα εξής:

Υποσιτισμός: η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητά της χαμηλή και η χορήγησή της γινόταν σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που, όπως υποστηρίζεται, είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών). Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.

Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν έως και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους. Υπολογίζεται ότι το ημερήσιο κόστος για την σίτιση του κάθε τρόφιμου ήταν περίπου 0,55 ευρώ.

Ανύπαρκτη υγιεινή: υποστηρίζεται ότι η ατομική υγιεινή τους ήταν αραιά και πού, τους έπλυναν και τους καθάριζαν με χρησιμοποιημένες πετσέτες και χρησιμοποιημένα απ’ όλους σαπούνια, κοινά ξυραφάκι. Οι ρόμπες που τους φορούσαν καθαρίζονταν σπάνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επανατοποθετούσαν στους ηλικιωμένους ακάθαρτες πάνες ακράτειας.

Καθηλωμένοι με περίδεση: στους κατηγορούμενους αποδίδεται ότι εφάρμοζαν σε αρκετούς ηλικιωμένους τακτική πλήρους και 24ωρης ακινητοποίησης είτε στις κλίνες τους είτε σε αναπηρικά αμαξίδια, με χρήση ιμάντων περίδεσης, τους οποίους τοποθετούσαν στα αντιβράχια των χεριών και στους αστραγάλους.

Επιπρόσθετα καταλογίζεται ότι στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων χορηγούνταν άμεσα και σε σταθερή βάση ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα (χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση) προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως περιγράφεται, οι ηλικιωμένοι να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και στο σώμα τους να προκαλούνται ευμεγέθη έλκη από τις κατακλίσεις αλλά και σηπτικές καταστάσεις, με ραγδαία επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης υγείας τους.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: