Γιουνκέρ: «Κλειδί» για την Ελλάδα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

«Κλειδί» για την συμφωνία της 12ης Ιουλίου είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αυτό είναι το μήνυμα του Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ προς την Αθήνα, στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων για το ασφαλιστικό, αλλά και στο πλαίσιο ενός άτυπου απολογισμού του 2015 από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, σε άρθρο του στο περιοδικό Project Syndicate. Στο κείμενό του, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε έναν κόσμο με κρίσεις», ο κ. Γιουνκέρ υπογραμμίζει ότι «από την αρχή του έτους, οι συνομιλίες για την Ελλάδα δοκίμασαν την υπομονή όλων μας» και προσθέτει:
«Πολύς χρόνος και εμπιστοσύνη χάθηκαν. Γέφυρες κόπηκαν. Ειπώθηκαν λέξεις που δεν μπορεί κανείς να τις πάρει εύκολα πίσω. Είδαμε τις δημοκρατίες της Ευρώπης να τίθενται η μία αντιμέτωπη στην άλλη. Συλλογικά η Ευρώπη κοίταζε την άβυσσο. Και μόνο όταν βρεθήκαμε στο χείλος, ήμασταν σε θέση να κάνουν ένα βήμα πίσω. Στο τέλος, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στήριξαν την Ελλάδα, έγιναν δεσμεύσεις, οι οποίες εφαρμόζονται και τηρούνται, και ένα νέο πρόγραμμα είναι τώρα σε εφαρμογή».
«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επικράτησε, και η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να επανέρχεται. Το κλειδί θα είναι πλέον η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας με μια Υπηρεσία Υποστήριξης των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, καθώς και με την παροχή τεχνικής βοήθειας σε κάθε βήμα αυτού που εξακολουθεί να είναι ένα μακρύ ταξίδι», επισημαίνει ακόμη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη συνεχίζει να δοκιμάζεται από την προσφυγική κρίση» προσθέτει ο κ. Γιουνκέρ, αφήνοντας να διαφανεί η δυσαρέσκειά του για τη στάση ορισμένων κρατών – μελών.

typosthes.gr-Politiki

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: