Γιούλιαν Ράιχελτ: Η υπόθεση του πρώην διευθυντή σύνταξης της «Bild» θυμίζει τον «Λύκο της Wall Street»

Το ροζ σκάνδαλο, που αμαυρώνει τον μιντιακό όμιλο «Axel Springer», ταράζει τα νερά του γερμανικού Τύπου αποκαλύπτοντας τι συνέβαινε τα τελευταία επτά σε μία εφημερίδα που τρέφεται από σκάνδαλα και θέματα σeξουαλικού περιεχομένου πλουσίων και διασημοτήτων

Για μία εργασιακή κουλτούρα, σαν αυτή που περιγράφει ο Μάρτιν Σκορσέζε στην επιτυχημένη ταινία «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ», κάνει λόγο η εφημερίδα «Guardian» αναφερόμενη στην υπόθεση της σeξομηχανής της γερμανικής εφημερίδας «Bild», Γιούλιαν Ράιχελτ.

Το ροζ σκάνδαλο, που αμαυρώνει τον μιντιακό όμιλο «Axel Springer», ταράζει τα νερά του γερμανικού Τύπου αποκαλύπτοντας τι συνέβαινε τα τελευταία επτά χρόνια σε μία εφημερίδα που τρέφεται από σκάνδαλα και θέματα σeξουαλικού περιεχομένου πλουσίων και διασημοτήτων.

«Αυτό που εξέπληξε πολλούς στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, είναι ότι ο πιο ισχυρός εκδότης μέσων ενημέρωσης που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη πιάστηκε στα πράσα , στην προσπάθειά του να καλύψει τέτοιου είδους γεγονότα», γράφει η βρετανική εφημερίδα .

Και αφήνει να εννοηθεί ότι, για κάποιους λόγους, η αντιεπαγγελματική συμπεριφορά του Γιούλιαμ Ράιχελτ, ο οποίος έκανε επί χρόνια κατάχρηση της εξουσίας του και παρενοχλούσε σeξουαλικά ασκούμενες δημοσιογράφους, δεν είχε βγει προς τα έξω. Και ξαφνικά, όταν οι αμερικανικές εφημερίδες έβγαλαν στη φόρα τα άπλυτά του, τότε ο κορυφαίος μιντιακός όμιλος αναγκάστηκε να του δώσει τα παπούτσια στο χέρι. Τα τελευταία επτά χρόνια ο Γιούλιαν Ράιχελτ έκανε ότι ήθελε.

Οι ανάρμοστες σχέσεις του Ράιχελτ με τις νεαρές δημοσιογράφους ξεκινούν από το 2014, όπως αποκάλυψαν τις τελευταίες ημέρες το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και η αμερικανική εφημερίδα «New York Times». Από τότε ο Ράιχελτ είχε ένα συγκεκριμένο μοτίβο αποπλάνησης, όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό nt-v.

Το 2015, ο τότε διευθυντής της εφημερίδας, Κάι Ντίκμαν και ο τότε επικεφαλής της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Bild» Γιούλιαν Ράιχελτ , επισκέφτηκαν τα γραφεία εφημερίδων στην Ελλάδα της κρίσης. Είχαν περάσει και το κατώφλι της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Δύο χρόνια αργότερα, ο Ράιχελτ αναλάμβανε διευθυντής σύνταξης, ως ένδειξη αναγνώρισης του ρεπορτάζ του ως πολεμικού ανταποκριτή αλλά και της γενικότερης προσφοράς του στην εφημερίδα.

Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αναφέρει ότι, οι πρώην συνάδελφοί του τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο που έχει εμμονή με την εξουσία. Ως κάποιον που ταπείνωνε συναδέλφους του, που έβλεπε παντού προδότες και ανταγωνιστές. Αλλά προφανώς αυτή ήταν μόνο η μία πλευρά του. Στις γυναίκες έδειχνε την ευαίσθητη, πιο προσιτή πλευρά του.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφότου ερχόταν σε επαφή μαζί τους, τις έκανε να νιώθουν ως ένα σημαντικό μέρος της ζωής του, γράφει το περιοδικό επικαλούμενο άτομο από το επαγγελματικό περιβάλλον του Ράιχελτ. Λέγεται ότι ο Ράιχελτ παρενοχλούσε σeξουαλικά κυρίως ασκούμενες. Οι συναντήσεις του με τις υφιστάμενές του γίνονταν σε ξενοδοχεία κοντά στην δουλειά .

Αρκετές γυναίκες υποστήριξαν ότι ο Ράιχελτ τις προσέγγιζε στην αρχή της εκπαίδευσής τους ως «μέντορας». Επικοινωνούσε μαζί τους τακτικά και τους έδινε συγχαρητήρια για τη δουλειά τους. «Μου έλεγε ότι ήμουν η πιο ταλαντούχα νεαρή δημοσιογράφος που υπήρξε ποτέ», ανέφερε το περιοδικό «Spiegel», επικαλούμενο ένα από τα θύματα σeξουαλικής παρενόχλησης. Ο Ράιχελτ δεν δίσταζε να στέλνει και ροζ μηνύματα νυχτιάτικα σε ασκούμενες δημοσιογράφους .

Για το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», το γεγονός ότι ο όμιλος ΜΜΕ Axel Springer στον οποίο ανήκει η Bild, άφηνε ανενόχλητο τον Γερμανό δημοσιογράφο να καταχράται την εξουσία του επί χρόνια, να συμπεριφέρεται ανάρμοστα σε υφιστάμενές του αλλά και να τις ανταμείβει δίνοντάς τους ευκαιρίες που δεν είχαν εάν δεν ξαπλώσει στο κρεβάτι του, δείχνει ένα πράγμα: ότι έχουν μαζευτεί πολλά ράμματα για τη γούνα του για τα οποία όμως η γερμανική εφημερίδα «Bild» τηρούσε σιγή ιχθύος.

Το 2002, ο 22χρονος τότε Ράιχελτ, ξεκίνησε να εργάζεται στην εφημερίδα και το 2014 έγινε αρχισυντάκτης του ελεύθερου ρεπορτάζ όπως και επικεφαλής της διαδικτυακής έκδοσης. Το 2017 ανέλαβε τη θέση του διευθυντή σύνταξης και τον Οκτώβριο του 2021 αποχωρεί από την γερμανική εφημερίδα. Μία νέα εποχή ανατέλλει για την «Bild» χωρίς τον Ράιχελτ, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος προσθέτοντας όμως ότι για τον Γερμανό δημοσιογράφο, το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: