Γιοτ και περιουσιακά στοιχεία 15 Ρώσων ολιγαρχών εντόπισαν οι αρχές στην Ισπανία

Αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία επιχείρησαν αν καλύψουν τα ίχνη τους – Μεταβίβασαν περιουσιακά στοιχεία σε συνεργάτες και συγγενείς

Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ τους κατοικίες, εταιρείες και τουλάχιστον ένα πολυτελές σκάφος, που ανήκουν σε 15 Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε δηλώσεις του στο Reuters ο Μαριάνο Γκαρσία Φρέσνο, επικεφαλής της υπηρεσίας που καταπολεμά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δήλωσε ότι η υπηρεσία εντόπισε δραστηριότητα μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, καθώς οι ολιγάρχες προσπαθούσαν να μεταβιβάσουν τα μερίδιά τους σε συγγενείς ή συνεργάτες για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους.

«Είχαν ήδη αρχίσει να μεταβιβάζουν μερίδια — ειδικά σε ισπανικές εταιρείες — ή μετοχές σε ξένες εταιρείες», είπε ο Ισπανός αξιωματούχος.

«Εντοπίσαμε περίπου 15 άτομα» από τη λίστα κυρώσεων της ΕΕ «και άλλα 105 άτομα που συνδέονται με αυτούς ή μέλη των οικογένειών τους. Υπάρχουν άτομα που είναι λιγότερο γνωστά στη λίστα, αλλά μερικά από αυτά ήταν από τα πιο γνωστά».

Κάθε εβδομάδα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η ΕΕ επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Μόσχα, προσθέτοντας εκατοντάδες κορυφαίους πολιτικούς, επιχειρηματίες και στρατιωτικούς στη μαύρη λίστα της.

Ωστόσο, η εφαρμογή των κυρώσεων αντιμετωπίζει νομικούς περιορισμούς και δυσκολίες στον εντοπισμό των πραγματικών ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, πολυτελή σκάφη ή τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νομοθετική πρόταση για τη δίωξη όσων επιχειρούν να αποφύγουν τις κυρώσεις, για παράδειγμα μεταβιβάζοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία σε μέλη των οικογενειών τους.

Έπειτα από εξέταση περισσότερων από 1.000 ονομάτων μεταξύ εκατομμυρίων συναλλαγών που καταχωρήθηκαν σε συμβολαιογράφους της Ισπανίας από το 2004, η υπηρεσία του Γκαρσία Φρέσνο διαπίστωσε ότι οι ολιγάρχες που ήταν στόχος των κυρώσεων είχαν συμμετοχές σε τουλάχιστον 10 ισπανικές εταιρείες και 13 ξένες.

Οι πληροφορίες παραδόθηκαν στη μονάδα οικονομικών πληροφοριών της χώρας και στο υπουργείο Οικονομικών. Στα τέλη Απριλίου, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι είχε παγώσει 12 funds και τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονται με πέντε άτομα στη λίστα κυρώσεων, μαζί με τρία πολυτελή γιοτ και 23 ακίνητα.

Εταιρείες που συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες κατέχουν περίπου 35 ακίνητα στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων πολλών πολυτελών κατοικιών, συμπλήρωσε ο Γκαρσία Φρέσνο, καθώς και τραπεζικούς λογαριασμούς και μερίδια σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ισπανία και αλλού στην Ευρώπη.

Η υπηρεσία του διαπίστωσε ότι στην Ισπανία ξένες εταιρείες εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτριες επιχειρήσεων που κατείχαν περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τους ολιγάρχες, αλλά παρόλο που υπήρχαν δύο ή τρεις μεσάζοντες, η μονάδα που καταπολεμά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ήταν σε θέση να παρακολουθεί την ιδιοκτησία τους μέσω βάσεων δεδομένων.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: