Γιατρομανωλάκης: Μεγάλη τιμή και ευθύνη να είμαι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πολιτικός σε κυβέρνηση

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι ο νέος υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πολιτικός που μπαίνει σε ελληνική κυβέρνηση.

«Κάποιος ή κάποια θα ήταν ο πρώτος ή η πρώτη. Δεν το τόλμησε κάποια κυβέρνηση νωρίτερα, έτυχε να είμαι εγώ. Μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη και επίσης, μεγάλη ευγνωμοσύνη και στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν κόλλησε σε τέτοιου είδους ζητήματα… Βέβαια, κανένας δεν επιλέγεται μόνον εξαιτίας των χαρακτηριστικών του αυτών, επιλέγεται λόγω της συνολικής του παρουσίασης και διαδρομής» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ για το συμβολισμό της υφυπουργοποίησής του.

«Γιατί όμως είναι σημαντικό; Θα σας δώσω κάποια στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο: Το 70% των Ελλήνων θεωρεί ότι ακόμα οι διακρίσεις που γίνονται απέναντι σε άτομα ΛΟΑΤΚΙ παραμένουν. Επίσης, για πάρα πολύ κόσμο είναι σαφές ότι ο σeξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου αποτελεί μειονέκτημα για να προσληφθεί σε μία δουλειά. Επομένως, υπάρχουν διακρίσεις και στίγματα» είπε.

Και πρόσθεσε:

«Η ορατότητα, το να βλέπεις ανθρώπους εκεί έξω ενεργούς επαγγελματικά – και πολιτικά αν θέλετε – που είναι διαφορετικοί ως προς τον σeξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους είναι σημαντικό. Δεν είναι από μόνο του προφανώς επαρκές, είναι και το θέμα της νομοθετικής στήριξης, της προστασίας, του πλαισίου, αλλά προφανώς για να αλλάξουν οι νοοτροπίες, για να φύγει αυτός ο στιγματισμός της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, χρειάζονται απ’ ό,τι φαίνεται, και τέτοιου είδους κινήσεις».

Έμφαση στον σύγχρονο πολιτισμό

Ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης μίλησε για το νέο χαρτοφυλάκιο που του ανατέθηκε.

«Όπως έγινε και με τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού τον Αύγουστο του 2019, την οποία σύστησε ο πρωθυπουργός, έτσι και τώρα, με τη δημιουργία του συγκεκριμένου Υφυπουργείου, δίνεται μια ιδιαίτερη έμφαση στον Σύγχρονο Πολιτισμό», δήλωσε.

«Αυτό αφορά μια σειρά από πράγματα: Πρώτον, η ίδια η παραγωγή του σύγχρονου πολιτισμού, η ίδια η δημιουργική διαδικασία και όλοι οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτήν, δηλαδή όλος ο κλάδος. Είναι οι φορείς του υπουργείου που ασχολούνται με θέματα σύγχρονου πολιτισμού, και από εκεί και πέρα είναι κάποια πιο εξειδικευμένα, αλλά εξίσου σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η καλλιτεχνική εκπαίδευση, όπως είναι η πνευματική ιδιοκτησία κ.ο.κ» είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιατρομανωλάκης, ο κλάδος του πολιτισμού, και στην Ελλάδα και διεθνώς, είναι από εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο.

«Αυτό που εμείς κάνουμε στο υπουργείο Πολιτισμού από την πρώτη στιγμή, είναι ότι προσπαθούμε αφενός να διευρύνουμε την περίμετρο του διχτυού προστασίας και ασφαλείας για τον κόσμο αυτό. Πέρα από τα οριζόντια μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση όταν ξεκίνησε η πανδημία, έχουν γίνει μια σειρά ειδικευμένων μέτρων για τον τομέα του πολιτισμού. Ήδη έχουν δοθεί περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή των επιδομάτων ειδικού σκοπού. Αυτό θα συνεχίσει φυσικά όσο ο κλάδος παραμένει κλειστός. Έχουμε δημιουργήσει και το μητρώο, ακριβώς για να χαρτογραφηθεί αυτός ο κλάδος και να εντοπιστούν αυτοί οι άνθρωποι. Υπάρχουν άλλα μέτρα που έχουμε κάνει, όπως το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων, που είναι σαν να καλύπτει η πολιτεία το κενό, το περιθώριο που υπάρχει μεταξύ των θέσεων που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εξαιτίας της πανδημίας, έκτακτες επιχορηγήσεις, έκτακτα μέτρα στήριξης σε όλους τους κλάδους του πολιτισμού» ανέφερε.

Πολιτική

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: