Γιατί ο Αργύρης Αγγέλου διεκδικεί 50 χιλιάδες ευρώ από τη Google

Σε νέα αντιπαράθεση με την Google βρίσκεται ο αγαπημένος πρωταγωνιστής της δημοφιλούς σειράς «Στο παρά πέντε» Αργύρης Αγγέλου. Ο γνωστός ηθοποιός πριν από τρία χρόνια, είχε υποχρεώσει, με δικαστική απόφαση, την εταιρεία να απαλείψει την αυτόματη αναγραφή του χαρακτηρισμού «γκέι» δίπλα από τ’ όνομα του.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Ο Φώτης του παρά πέντε, με προσφυγή στη δικαιοσύνη διεκδικεί αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο υποστηρίζοντας ότι η καθυστερημένη ανταπόκριση της εταιρείας στο αίτημα του ηθοποιού του προκάλεσε μεγάλα προβλήματα.

Η εταιρεία κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίμαχης αγωγής, μέσω των δικηγόρου της, υποστήριξε πως «δεν ευθύνεται η Google για τις πληροφορίες που αναρτώνται» με τον δικηγόρο του ηθοποιού, ωστόσο, να επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του 2012, στην οποία αναφέρεται πως όταν γίνεται αίτημα, πρέπει η Google να συμμορφώνεται.

«Η εταιρία το έπραξε μετά από πολύ καιρό. Μέσω της μηχανής αναζήτησης των ιστοσελίδων google.gr και goolge.com, όταν οι χρήστες αναζητούσαν πληροφορίες για τον Αργύρη Αγγέλου, μετέδιδαν τίτλους ανυπόγραφων δημοσιευμάτων και  υπερσυνδέσμους προς τις ιστοσελίδες που ήταν αναρτημένα αυτά, όπως στα άρθρα “οι gay άνδρες της ελληνικής showbiz”, “Αργύρης Αγγέλου για τις ερωτικές προτιμήσεις του” κλπ.

Αυτοματοποιημένα εμφανίζονταν και φωτογραφίες του αιτούντος, «ώστε να μη μείνει καμία αμφιβολία στον επισκέπτη για ποιόν ηθοποιό πρόκειται» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο δικηγόρος.

Ως μάρτυρας, από την πλευρά του Αργύρη Αγγέλου, κατέθεσε φίλος του καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναστάτωση που βίωσε ο ηθοποιός αλλά και στα προβλήματα που, όπως είπε, του δημιούργησαν οι επίμαχες αναρτήσεις τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε οικογενειακό επίπεδο.

«Οι αναρτήσεις αποσύρθηκαν 3-4 μήνες αργότερα και πριν συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα» είπε ο μάρτυρας, ο οποίος υπογράμμισε πως το επίμαχο θέμα ήταν στο επίκεντρο όλων των δημόσιων εμφανίσεών του. «Χρειαζόταν να απαντάει σε αυτό, σε ένα ζήτημα και μία ιδιότητα που δεν έχει επιλέξει να προβάλλει. Ο άνθρωπος δήλωνε ηθοποιός και μόνο. Ήταν βαριά θλιμμένος.

Οι συνειρμοί αυτοί τον έβλαψαν, καθώς είναι ένας γνωστός καλλιτέχνης που έχει απασχολήσει συνειδητά την κοινή γνώμη μόνο για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος συμπλήρωσε πως ο ηθοποιός κλήθηκε να αντιμετωπίσει ερωτήσεις του στενού οικογενειακού του κύκλου αλλά και φιλικών του προσώπων, σχετικά με την στρεβλή εικόνα που δημιουργήθηκε.

Η πλευρά του ηθοποιού υποστηρίζει πως οι συγκεκριμένες πληροφορίες έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο το επαγγελματικό μέλλον του καθώς, όπως αναφέρει, «δημιουργήθηκε ο κίνδυνος οι παραγωγοί να αποφεύγουν να τον επιλέξουν, αφού δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι απασχολεί το κοινό λόγω της ιδιωτικής του ζωής και όχι λόγω της καλλιτεχνικής του πορείας.

Τέτοιες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν και στο κοινό του θεάτρου και της τηλεόρασης». Επιπλέον, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι «η επαγγελματική του υπόληψη και φήμη βλάφθηκαν, καθώς από τις ανάρμοστες δημοσιεύσεις δημιουργήθηκε στο κοινό η πεποίθηση ότι ο ενάγων επιδιώκει την προσοχή μέσα από την πρόκληση και όχι μέσω του καλλιτεχνικού του έργου».

Τον Ιούνιο του 2014 ο δημοφιλής ηθοποιός με εξώδικό του είχε εκφράσει την αντίρρησή του για το συσχετισμό του ονοματεπωνύμου του από τη μηχανή αναζήτησης με τη λέξη «γκέι» ή οποιαδήποτε άλλη λέξη ή όρο που τον συσχετίζει αμέσως ή εμμέσως με οποιονδήποτε σeξουαλικό προσανατολισμό.

Μάλιστα, είχε ζητήσει από την Google να προβεί άμεσα σε τεχνική επέμβαση στην μηχανή αναζήτησης, με την εταιρεία, ωστόσο, να δηλώνει αναρμόδια, υποστηρίζοντας πως το αίτημα έπρεπε να υποβληθεί «στη διαδικτυακή υπηρεσία της που εξετάζει τέτοια αιτήματα». Το θέμα λύθηκε μετά την κατάθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων καθώς το δικαστήριο δικαίωσε τον αγαπημένο ηθοποιό.

(?)

Lifestyle

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: