Γιατί αν ο σύζυγός σου δεν συμπαθεί τους φίλους σου θα πάρετε διαζύγιο;

Σύμφωνα με τη θεωρία της αλληλεξάρτησης, καθώς οι άνθρωποι σε μια ρομαντική σχέση αρχίζουν να κάνουν μια ισχυρότερη δέσμευση ο ένας στον άλλο, αναπτύσσουν μια ταυτότητα ζευγών (αμοιβαία έννοια του «εμείς»).

Η ταυτότητα των ζευγαριών, η οποία συνδέεται με την αυξημένη ικανοποίηση του γάμου, συνδέεται επίσης με αυξημένο αριθμό αμοιβαίων φίλων.

Ωστόσο, τι γίνεται αν το ένα μέλος του ζευγαριού δεν εγκρίνει/συμπαθεί τους φίλους του άλλου;

Στο τεύχος Οκτωβρίου 2018 του Journal of Social and Personal Relationships επισημαίνεται η σχέση μεταξύ της έγκρισης των φίλων του άλλου ή της άλλης με την κατάληξη σε διαζύγιο. Ειδικότερα, ύστερα από σχετική 16χρονη έρευνα προέκυψε ότι η απόρριψη ή η έλλειψη συμπάθειας του άνδρα προς τους φίλους της γυναίκας προμηνύει διαζύγιο.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ας εξετάσουμε ορισμένες πιθανές εξηγήσεις, γιατί η απόρριψη ενός συζύγου για τους φίλους της συζύγου του μπορεί να σημαίνει διαζύγιο.

Μια πρώτη πιθανότητα αφορά τις διαφορές στις σχέσεις των γυναικών και των ανδρών με τους φίλους τους. Οι σχέσεις των γυναικών χαρακτηρίζονται συχνά από συναισθηματική οικειότητα και υποστήριξη, ενώ οι σχέσεις των ανδρών περιορίζονται σε κοινές δραστηριότητες.

Πράγματι, ίσως είναι ευκολότερο για μια γυναίκα να αναλάβει το ρόλο των συντρόφων του συζύγου της, παρά για έναν άνδρα να αναλάβει το ρόλο των στενών φίλων της συζύγου του. Έτσι, είναι λιγότερο δύσκολο για τους συζύγους (σε αντίθεση με τις συζύγους) να αντικαταστήσουν τους φίλους οι οποίοι δεν αρέσουν στο «έτερον ήμισυ».

Μια άλλη διαφορά μεταξύ των ανδρών και των γυναικών σε επίπεδο φίλων αφορά στην τάση των γυναικών να μοιράζονται τα συζυγικά τους προβλήματα με τους φίλους τους.

Σύμφωνα με το πρότυπο παρεμβολής, η κατανομή των συζυγικών προβλημάτων με τους φίλους μπορεί να επιδεινώσει τις συζυγικές δυσκολίες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η κατανόηση των δυσκολιών της σχέσης θα μπορούσε να «καταλύσει το αίσθημα της συζυγικής δυσαρέσκειας με την ύπαρξη δυσαρέσκειας στον γάμο, την πείρα ενός συζύγου ότι ο σύντροφος είναι «επιζήμιος» για τα συμφέροντά του ή υπονοώντας ότι μόνο ο εξαναγκασμός ή η απόσυρση μπορεί να λύσει το συζυγικό πρόβλημα.

Ποιος μηχανισμός ενεργοποιεί αυτή την προοπτική;

Όταν ένας άνδρας αντιπαθεί τους φίλους της συζύγου του, μπορεί να αρχίσει να αμφισβητεί την αντίληψή του για τη σχέση του με τη σύζυγό του και να αναρωτιέται πώς θα μπορούσε να έχει τόσο θετική άποψη για την αγαπημένη του, όταν βρίσκει τους καλύτερους φίλους του τόσο απαράδεκτους.

Επιπλέον, η αρνητική αντίληψη για τους φίλους της συζύγου του μπορεί – μέσω της διατήρησης του δικού του και του φιλικού περίγυρού του – να υπονομεύσει την ταυτότητα του ζεύγους ως ζευγάρι και ως εκ τούτου να μειώσει την ποιότητα της οικογενειακής του ζωής.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι επικρίσεις των φίλων του συνεργάτη οδηγούν σε επιχειρήματα και συγκρούσεις που με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να βλάψουν τη σχέση των δυο συζύγων.

Τέλος, οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται ότι απειλούνται από πιθανούς στενούς δεσμούς μεταξύ των συζύγων τους και των φίλων τους, ακόμα και να ζηλεύουν την ισχυρή συναισθηματική τους σύνδεση – ειδικά εάν στους φίλους της γυναίκας τους περιλαμβάνονται και άντρες.

Πώς θα αποσοβήσεις το διαζύγιο;

Γενικά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εφόσον ένας γάμος δεν πάει καλά και δεν υπάρχει άλλη λύση, καλό θα είναι να προκύπτει το διαζύγιο για το καλό και των δύο συντρόφων.

Εφόσον, όμως, υπάρχει το πρόβλημα της απόρριψης και μη έγκρισης των φίλων του/της συζύγου καλό θα είναι να υπάρχει πρώτα από όλα προσέγγιση και συζήτηση για την όλη κατάσταση.

Αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι θα πρέπει από την αρχή εφόσον κάποιος από τους δύο δεν αισθάνεται άνετα με την όλη κατάσταση να τεθεί το ζήτημα επί τάπητος και να συζητηθεί, ώστε να υπάρξει κάποια λύση, μέσω πιθανού συμβιβασμού.

Με πληροφορίες από

sxeseis

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: