Γιάννης Βαρουφάκης: «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να το γιορτάσουμε παραπάνω»

Γιάννης Βαρουφάκης: «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να το γιορτάσουμε παραπάνω»Γιάννης : «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να το γιορτάσουμε παραπάνω»

«Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις του για να αλλάξουμε σελίδα τόσο ως Ελλάδα, όσο και ως Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του σχετικά με τη σημερινή στο Eurogroup.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή συνδυάζει τη λογική με την ιδεολογία, το σεβασμό στους κανόνες με το σεβασμό στη δημοκρατία, καθώς και το σεβασμό στο πρόγραμμα που έτρεχε με τον μη σεβασμό στην άποψη ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Χαρακτήρισε μάλιστα “επιδέξια” τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, σημειώνοντας πάντως πως «δεν είναι η στιγμή να γιορτάσουμε παραπάνω» και προαναγγέλλοντας ένα «δημιουργικό σαββατοκύριακο», στη διάρκεια του οποίου θα καταρτιστεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η .

Ο υπουργός Οικονομικών εστίασε ιδιαίτερα στην πρόβλεψη ότι για το πρωτογενές πλεόνασμα στο εξής θα λαμβάνονται υπ’όψιν οι οικονομικές συνθήκες, ενώ υπογράμμισε πως με τη συμφωνία αποτρέπονται νέα υφεσιακά μέτρα, όπως μειώσεις συντάξεων και αύξηση του στα , μέτρα τα οποία, όπως σχολίασε, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει.

Μάλιστα, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι ο μόνος λόγος που επέλεξε μία δίμηνη παράταση του προγράμματος ήταν για να εγκλωβίσει την επόμενη κυβέρνηση, όμως “αποδείξαμε ότι μπορούσαμε καλή τη πίστη να διαπραγματευτούμε και να έχουμε θετικό αποτέλεσμα”, μέσα σε “απάνθρωπα περιθώρια”.

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με τη συμφωνία, υπογράμμισε πως και η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να προβεί σε μονομερείς κινήσεις που θα είχαν αρνητικό αποτέλεσμα στη δημοσιονομική ισορροπία ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ξεχώρισε ως πιο σημαντική εξέλιξη ότι η Ελλάδα “σήμερα βγήκε από τη μοναχική απομόνωση που βρισκόταν τα τελευταία πέντε ”, επειδή η κυβέρνηση διανοήθηκε τη ρήξη και είπε την αλήθεια, δημιουργώντας ερείσματα εντός του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που της δίνει την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα, να πάψει η ασφυκτική λιτότητα, “να μπορέσουμε στην Ευρώπη των λαών να μιλάμε για το ιδεώδες μίας κοινής πορείας προς την ευημερία”.

News.gr

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: