Γιάννης Δραγασάκης: Προέχει η ανθρώπινη ζωή, η δημόσια υγεία

«Αυτή την ώρα αυτά που προέχουν είναι: Η ανθρώπινη ζωή, η δημόσια υγεία, ο περιορισμός των συνεπειών σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ σχετικά με τον κορονοϊό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε παράλληλα ότι η οικονομία πρέπει να στηριχθεί τόσο από την πλευρά των εισοδημάτων και της ζήτησης όσο και από την πλευρά της παραγωγής και της προσφοράς.

Επισήμανε ότι σε αυτό είναι κρίσιμος ο ρόλος του κράτους, όπως κρίσιμος για τη ρευστότητα της οικονομίας είναι και ο ρόλος των τραπεζών.

Τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίσει ρευστότητα και εμείς από την πλευρά μας να διασφαλίσουμε ότι η ρευστότητα θα φθάσει σε εκείνους που τη χρειάζονται».

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη οφείλει να δει ότι οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται παγκόσμια (κλιματική κρίση, κορονοϊός κ.ο.κ.), «καθιστούν εντελώς ανεπίκαιρο το Σύμφωνο Σταθερότητας» και πως, αντίθετα, «έχουμε ανάγκη από ένα νέο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για το μέλλον».

Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι «αισθανόμαστε περήφανοι που αφήσαμε ένα κράτος ικανό να κινητοποιείται σε δύσκολες συνθήκες και με ένα απόθεμα 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που προσφέρει ασφάλεια στη χώρα».

Είπε ότι μέρος των 30 δισ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία.

Σχολίασε επίσης ότι «η κρίση που ζούμε αυτές τις μέρες εκθέτει όλες τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για το ρόλο των αγορών, το ρόλο του κράτους».

Συμπλήρωσε ότι «η ΝΔ και προεκλογικά και μετεκλογικά μίλαγε για το “πλεονάζον” προσωπικό και τις ιδιωτικοποιήσεις και στην υγεία». Τόνισε ότι μπορεί αυτή η κρίση να γίνει «ευκαιρία για νέα κοινωνική συνειδητοποίηση γύρω από την ανάγκη για δημόσιες πολιτικές και ισχυρό κοινωνικό κράτος».

Όσον αφορά στο προσφυγικό, αφού επισήμανε ότι δεν είναι διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά διεθνές και ευρωπαϊκό.

«Τα σύνορα σαφώς είναι φυλασσόμενα», ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υποχωρούμε από το διεθνές δίκαιο», ότι «διαρκώς πρέπει να ζητούμε διαμοιρασμό προσφύγων στην Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν ήταν και δεν πρέπει να γίνει φυλακή ανθρώπων και αποθήκη ψυχών» είπε.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: