Για παράνομες επαναπροωθήσεις κατηγορεί την Ελλάδα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Να διερευνηθούν ενδελεχώς τα περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων και συλλογικών απελάσεων που έρχονται στο φως ζητάει από τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Σε έκθεσή της η οργάνωση δημοσιοποιεί αποσπάσματα 13 συνεντεύξεων που έκανε με θύματα ή μάρτυρες σε τέτοια περιστατικά, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι Έλληνες «αξιωματούχοι ή άνδρες αγνώστου ταυτότητας ντυμένοι στα μαύρα ή με ένδυμα παραλλαγής που φαίνεται να συνεργάζονται στενά με τις ένστολες αρχές, επαναπροώθησαν βίαια τους μετανάστες στην Τουρκία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο 2020».

Όπως υπενθυμίζει η οργάνωση, αντίστοιχες καταγγελίες για μασκοφόρους που επαναπροωθούσαν βάρκες μεταναστών πίσω στα τουρκικά ύδατα είχε δημοσιοποιήσει σε έκθεσή της το 2015.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφει «μαζικές απελάσεις αιτούντων άσυλο από την βαθιά ενδοχώρα, μέσω του Έβρου».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνει ότι έστειλε επιστολές στην Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Ακτοφυλακή στις 29 Ιουνίου, παρουσιάζοντας στις αρχές μία σύνοψη των ευρημάτων της και η Ελληνική Ακτοφυλακή υπέδειξε ότι θα απαντήσει αλλά κατά το χρόνο της δημοσίευσης της ανακοίνωσης δεν είχε δώσει απάντηση.

Η οργάνωση ζητάει από την ελληνική Βουλή να διενεργήσει επειγόντως έρευνα για όλους τους ισχυρισμούς περί συλλογικών απελάσεων και περί βίας στα σύνορα, από τις ελληνικές δικαστικές αρχές να πραγματοποιήσουν «ενδελεχή και αμερόληπτη έρευνα των ισχυρισμών», και από τον Συνήγορο του Πολίτη να εξετάσει ως ανεξάρτητη αρχή το ζήτημα.

Επίσης, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα σε διαβούλευση με μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

ellada

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: