Γεβγκένι Πριγκοζίν: Ο επικεφαλής της Wagner σκάβει διακριτικά τον… λάκκο στον Πούτιν;

Θεωρείται «ήρεμη δύναμη» στη Ρωσία. Μέχρι τώρα, είχε κρατήσει χαμηλό προφίλ αλλά τώρα προωθεί το εαυτό του στα social media. Ο πανίσχυρος ηγέτης των μισθοφόρων της παραστρατιωτικής ομάδας «Wagner», Γεβγκένι Πριγκoζίν, βγαίνει μπρoστά με την γερμανική εφημερίδα «Bild» να διερωτάται αν o Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μπορεί να απειληθεί από το δικό του στρατόπεδο.

«Ο Πούτιν έχει περάσει δύσκολες εβδομάδες με τον στρατό του να έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία. Την ώρα που τα «παπαγαλάκια» του Πούτιν μιλούν δεξιά κι αριστερά για το σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στους Ρώσους για τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Γεβγκένι Πριγκοζίν, από τους πιο κοντινούς φίλους του Ρώσου προέδρου και φερόμενος ως χρηματοδότης των μισθοφόρων της Wagner , παραστρατιωτικής ομάδας που δρα ανεξάρτητα από τη ρωσική κυβέρνηση, θα μπορούσε κάλλιστα να του σκάψει τον… λάκκο.

«Γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν» θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του Ρώσου προέδρου και να αναλάβει ο ίδιος την εξουσία», αναφέρει η εφημερίδα Bild και προσθέτει πως  «ο 61χρονος δισεκατομμυριούχος, επικεφαλής της διαβόητης ομάδας μισθοφόρων «Βάγκνερ», η οποία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε Συρία, Αφρική και Ουκρανία, άρχισε να προωθεί τον εαυτό του μέσω του διαδικτύου».

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», δύο βίντεο εμφανίστηκαν πρόσφατα στο Διαδίκτυο στα οποία ο Πριγκοζίν απεικονίζεται ως ένας σκληρός και ταυτόχρονα ανθρώπινος στρατιωτικός ηγέτης.

Τουλάχιστον ένα από τα βίντεο δημοσιεύτηκε από τον ίδιο τον Πριγκοζίν. Αυτό είναι πολύ ασυνήθιστο για τον Πριγκοζίν, o οποίος, μέχρι τώρα, λειτουργούσε υπογείως, σχολιάζει το σχετικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, το γεγονός ότι πλέον διεκδικεί την δημοσιότητα, δεν είναι τυχαίο.

Στο πρώτο βίντεο απεικονίζεται σε κέντρο κράτησης στη Ρωσία. Κάνοντας εκστρατεία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος επισημαίνει ότι «ο πόλεμος είναι δύσκολος». «Χρησιμοποιούμε περισσότερα από τα διπλάσια πυρομαχικά από ότι στο Σταλίνγκραντ», τονίζει.

Στη συνέχεια, ο Πριγκοζίν έκανε μαθήματα… ηθικής στους Ρώσους στρατιώτες. «Η πρώτη αμαρτία είναι να εγκαταλείψετε τη μάχη!», τους έλεγε.

Το δεύτερο βίντεο δείχνει τον Πριγκοζίν σε μια νυχτερινή συνάντηση με αξιωματικούς. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος βγαίνει από ένα ελικόπτερο με στιλ , χαιρετά το πλήθος και μετά εκφωνεί την ομιλία ενός παθιασμένου στρατιώτη.

«Θα δείτε τώρα “ορδές ανδρών που θέλουν να πάνε στον πόλεμο”. Αυτοί οι άνδρες χρειάζονται “εκπαίδευση υψηλής ποιότητας” για να “προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα”», λέει με βροντερή φωνή.

Ο Πριγκοζίν παρουσιάζεται ως στρατιωτικός με μεγάλη καρδιά: «Όλους μπορούμε να τους φέρουμε στο σπίτι ζωντανούς και υγιείς, πρέπει να τους φέρουμε πίσω», προσθέτει.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: