Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση δεν θέλει να προβεί στους διορισμούς στο Δημόσιο αλλά να προσλαμβάνει μονάχα λίγους και εκλεκτούς

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στο ΑΣΕΠ εξαπέλυσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, κάνοντας λόγο για αντιμεταρρύθμιση. «Πού ακριβώς καινοτομεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία προεκλογικά δεσμευόταν ότι θα εξορθολογήσει το Δημόσιο και θα επαναφέρει τον κανόνα προσλήψεων 1 προς 5 ενώ μεμφόταν τον ΣΥΡΙΖΑ, που πέτυχε το 1 προς 1 και έκανε προσλήψεις για να είναι λειτουργικός ο κρατικός μηχανισμός;» αναρωτήθηκε.

Όπως τόνισε, «η καινοτομία της Νέας Δημοκρατία σήμερα είναι ότι δεν εφαρμόζει κανένα κανόνα προσλήψεων, ενώ θέλει και να παγώσει τις σχετικές διαδικασίες. Θεσπίζετε, λέτε, τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων για όλο το Δημόσιο. Κι όμως ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων έχει ήδη θεσμοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργείτε, λέτε, για πρώτη φορά πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό προσλήψεων. Μα δεν ξέρετε ότι ήδη στον ιδρυτικό νόμο του ΑΣΕΠ προβλέπεται και έχουν γίνει προσλήψεις στο Δημόσιο με γραπτό διαγωνισμό; Φυσικά και το ξέρετε. Προς τί λοιπόν η ακριβή σκηνοθεσία; Στα αλήθεια, απλά παγώνετε τις διαδικασίες προσλήψεων. Και το λέω αυτό γιατί ο πολυδιαφημισμένος πανελλήνιος διαγωνισμός που προβλέπετε, θα γίνεται, όπως λέτε, κάθε δύο χρόνια. Μάλιστα ο πρώτος διαγωνισμός προβλέπεται να γίνει το τρίτο τρίμηνο του 2022! Λιγάκι προεκλογικός μου ακούγεται….. Αν δεν μπορέσετε να κάνετε εκλογές σε κάποια χαραμάδα της πανδημίας να έχετε ένα προεκλογικό αφήγημα έτοιμο.

Μέχρι τότε.. απλά «δύναται» να γίνεται γραπτός διαγωνισμός. Με άλλα λόγια, μέχρι τότε κατά παρέκκλιση προσλήψεις για εκλεκτούς. Όπως είπε και ο νυν Υπουργός, ερωτηθείς για τους απευθείας διορισμούς ημετέρων στις Διοικήσεις των νοσοκομείων: «Kαι ποιους θέλετε να προσλάβουμε; Τους ξένους;» Όχι βέβαια. Ως γνωστόν, τα γαλάζια κομματικά ένσημα προηγούνται ακόμη κι αν διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές».

Η κ. Γεροβασίλη μίλησε επίσης για «εμπόριο ελπίδας σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία», ενώ ταυτόχρονα «κλείνετε το μάτι στην εκλογική σας πελατεία για κατά παρέκκλιση διορισμούς και συμβάσεις ορισμένου χρόνου» όπως είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα. «Ευτυχώς, συνέχισε, φέρατε και κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Προβλέψατε, π.χ. ότι η εμπειρία τελικά θα μοριοδοτείται – άλλο που προβλέπετε ότι για κάθε χρόνο εργασιακής εμπειρίας θα αντιστοιχεί μόλις ένα μόριο. Μέχρι σήμερα βέβαια μοριοδοτούνταν κάθε μήνας εργασιακής εμπειρίας, όχι τα χρόνια! «Καινοτομήσατε» καταργώντας και -μετά τις αντιδράσεις- επαναφέροντας την μοριοδότηση της γλωσσομάθειας (!) Αποδεχτήκατε ότι η συνέντευξη πρέπει να είναι τουλάχιστον «δομημένη», όπως εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, εξακολουθείτε να δίνετε σκανδαλωδώς 800 μόρια για τη συνέντευξη – πάνω κι από όσα αντιστοιχούν στα διδακτορικά. Τουλάχιστον, πήρατε πίσω τις διατάξεις που καταργούσαν άδικα την ποσόστωση για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τα ΑμΕΑ και τις ειδικές κατηγορίες.

Με το νομοσχέδιό σας, μια φορά το ΑΣΕΠ δεν ενισχύεται. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημά του ΑΣΕΠ ήταν να διοριστεί και τέταρτος αντιπρόεδρος. Ή 6 επιπλέον Σύμβουλοι, με κόστος 375.000 ευρώ το έτος. Ας αυξάνατε τουλάχιστον το προσωπικό και την υποδομή του ΑΣΕΠ για να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι διαγωνισμοί. Αλλά αυτή είναι η αντιμεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας: το πάγωμα των διαδικασιών προσλήψεων εφεξής. Οι επιπλέον 1.000 μετακλητοί. Η αύξηση κατά 236% του κόστους των Γενικών Γραμματειών που υπάγονται στον Πρωθυπουργό».

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: