Γερουσιαστής των ΗΠΑ απειλεί τον Ερντογάν: Θα πληρώσει ακριβά την επίθεση στη Συρία

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε σήμερα ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

«Προσευχηθείτε για τους κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά», πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ρουκέτες έπεσαν στην τουρκική συνοριακή πόλη Νουσαϊμπίν

Στο μεταξύ, έξι ρουκέτες που ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη διεξήγαγαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων σε βάθος 50 χλμ στη Συρία, στο Άιν Ίσα, έγινε γνωστό από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Είκοσι πέντε μαχητικά πετούν πάνω από την παραμεθόριο περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τους SDF.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και αμάχους στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπως και κοντά στις πόλεις Καμισλί και Άιν Ίσα, επισήμαναν νωρίτερα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι.

Οι SDF ανέφεραν στο Twitter ότι κάτοικοι εγκαταλείπουν μαζικά την περιοχή, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Το μήνυμα Γιούνκερ στην Τουρκία

Η ΕΕ δε θα χρηματοδοτήσει κάποια ασφαλή ζώνη της Τουρκίας στη Συρία, ξεκαθάρισε σήμερα από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση» την Άγκυρα.

«Καλούμε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ μιλώντας σε ευρωβουλευτες ενόψει της συνόδου κορυφής και σημείωσε ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να περιμένει από την ΕΕ να πληρώσει για τη λεγόμενη ασφαλή ζώνη». «Η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πολιτική μετάβαση», επανέλαβε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις «παράνομες» εξορύξεις της Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε: «από αυτήν την άποψη είμαι Κύπριος. Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου με την Κύπρο».

Ωστοσο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής, επισήμανε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι «περίπλοκες» αλλά «σημαντικές» καθώς αποτελεί σημαντικό εταίρο της ΕΕ σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Η κατάσταση με την Τουρκία αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες μετά από αίτημα της Κύπρου και της Ελλάδας.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: