Γερμανικές εκλογές 2021: Η «χαρτογράφηση» της κάλπης σε αριθμούς – Πόσοι, ποιοι και ποιους ψηφίζουν

Όλα είναι πιθανά στις πρώτες εκλογές χωρίς την Μέρκελ μετά από 15 χρόνια – Ποια κόμματα αναμένεται να μπουν στη Βουλή — Γιατί κάθε πολίτης διαθέτει δύο ψήφους — Πότε κλείνουν οι κάλπες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές για τη σύνθεση του 20ου Bundestag στη Γερμανία με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών να δείχνουν ότι όλα τα μετεκλογικά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού είναι ακόμα πιθανά.

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 47 πολιτικά κόμματα, τα περισσότερα που έχουν ποτέ συμμετάσχει σε ομοσπονδιακές εκλογές μετά την επανένωση της Γερμανίας, ωστόσο σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις τα κόμματα που θα καταφέρουν να εκλεγούν στην γερμανική κάτω βουλή θα είναι 5+ 1. Η Χριστιανική Ένωση των χριστιανοδημοκρατών και χριστιανοκοινωνιστών, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι, οι φιλελεύθεροι και κατά πάσα πιθανότητα η Αριστερά.

Αναμένεται ότι, για πρώτη φορά από το 1957, μόνο μια συμμαχία τριών κομμάτων θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Από τον αριστερό συνασπισμό (SPD, Πράσινοι, Αριστερά, -γνωστός ως R2G), ο οποίος μοιάζει πολιτικά αλλά και αριθμητικά δύσκολος, τον λεγόμενο φωτεινό σηματοδότη, ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους, τον συνασπισμό Τζαμάικα ανάμεσα σε CDU, Πράσινους και Φιλελεύθερους ή ο συνασπισμός της Γερμανίας, ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία τους με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, περίπου 60,4 εκατομμύρια Γερμανοί θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Ο αριθμός των γυναικών που έχουν δικαίωμα ψήφου (31,2 εκατομμύρια) είναι μεγαλύτερος από αυτόν των ανδρών (29,2 εκατομμύρια). Παράλληλα, λόγω της πανδημίας, ένας αριθμός ρεκόρ Γερμανών πολιτών, ίσως και 40%, έχει επιλέξει την επιστολική ψήφο

Από το 2002 το γερμανικό Κοινοβούλιο μετρά τουλάχιστον 598 βουλευτές. Οι μισές από τις έδρες αυτές κατανέμονται στους βουλευτές που κερδίζουν την απλή πλειοψηφία των ψήφων στις 299 εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο φέτος ο αριθμός των βουλευτών αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Κάθε πολίτης διαθέτει δύο ψήφους. Με την πρώτη (Erststimme) επιλέγει με σταυρό προτίμησης υποψήφιο από την εκλογική του περιφέρεια ενώ με την δεύτερη (Zweitstimme) ψηφίζει το κόμμα επιλογής. Η δεύτερη ψήφος είναι η πιο σημαντική. Μέσω αυτής κρίνεται η σύνθεση της ομοσπονδιακής Βουλής.

Για παράδειγμα, αν ένα κόμμα συγκεντρώσει το 40% των δεύτερων ψήφων, τότε καταλαμβάνει και το 40% των βουλευτικών εδρών του επόμενου Κοινοβουλίου.

Οι μισές από τις έδρες του Bundestag κατανέμονται στους βουλευτές που κερδίζουν την απλή πλειοψηφία των ψήφων στις 299 εκλογικές περιφέρειες. Για την κατανομή των υπόλοιπων εδρών αποφασίζουν επίσης οι ψηφοφόροι, ωστόσο όχι μέσω της άμεσης επιλογής συγκεκριμένων υποψηφίων, αλλά ψηφίζοντας ένα συγκεκριμένο κόμμα που έχουν τοποθετήσει τους υποψηφίους τους στις λεγόμενες 16 λίστες των κρατιδίων.

Περίπου 2,8 εκατομμύρια Γερμανοί, οι λεγόμενοι ψηφοφόροι της πρώτης φοράς, έχουν αποκτήσει δικαίωμα ψήφου από τις τελευταίες εκλογές το 2017 οι οποίοι αποτελούν το 4,6% του συνόλου των ψηφοφόρων, ενώ το 21,3 % των ψηφοφόρων είναι 70 ετών και άνω.

Συνήθως η συμμετοχή στις ομοσπονδιακές εκλογές είναι υψηλότερη από ό, τι στις πολιτειακές ή τοπικές εκλογές. Η μεγαλύτερη συμμετοχή μέχρι σήμερα ήταν το 1972 (91,1%) και η χαμηλότερη το 2009 (70,8 %).

Οι κάλπες στη χώρα θα κλείσουν στις 18:00, ώρα κεντρικής Ευρώπης και θα ανακοινωθούν τα πρώτα Exit polls. Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου δύο ώρες αργότερα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: