Γερμανία: Πράσινο φως στην αγορά 140 οπλισμένων UAVs από το Ισραήλ

Το υπουργείο Άμυνας προβλέπει να δαπανήσει 152,6 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση περίπου 140 τέτοιων αεροσκαφών από το Ισραήλ, 60 από τα οποία θα χρησιμεύσουν για εκπαίδευση με τα υπόλοιπα 80 να προορίζονται για χρήση στο πεδίο

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν οπλισμένα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να τις βοηθούν στις αποστολές τους μετά το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας.

Τα αεροσκάφη Heron TP μπορούν να εκτελούν αποστολές για συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση, αλλά και να εκτοξεύουν πυραύλους. Η αγορά τους χαρακτηριζόταν κaυτή πατάτα στη χώρα για χρόνια, όμως εγκρίθηκε εν μέσω του επανεξοπλισμού της Γερμανίας κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Η Μαρί-Ανιές Στρακ-Τσίμερμαν, επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της Μπούντεσταγκ, δήλωσε «παραπάνω από ευτυχής» για την απόφαση. Τα UAVs «συγκεντρώνουν πληροφορίες», αλλά οι χειριστές τους «πρέπει να είναι επίσης έτοιμοι να υπερασπίσουν τους στρατιώτες στο πεδίο» και «γι’ αυτό είναι απαραίτητο να φέρουν όπλα».

Το υπουργείο Άμυνας προβλέπει να δαπανήσει 152,6 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση περίπου 140 τέτοιων αεροσκαφών από το Ισραήλ, 60 από τα οποία θα χρησιμεύσουν για εκπαίδευση με τα υπόλοιπα 80 να προορίζονται για χρήση στο πεδίο.

Το κονδύλι περιλαμβάνει επίσης την αγορά άλλου εξοπλισμού, την εκπαίδευση των χειριστών, την προετοιμασία υποδομών και προσομοιωτών πτήσεων.

Η αγορά οπλισμένων UAVs υπόκειται στην έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Υπήρξαν διαφωνίες. Η Ζανίν Βίσλερ του κόμματος Die Linke τόνισε πως η γερμανική κυβέρνηση μοιάζει να έχει καταληφθεί από μανία για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ επισήμανε πως το να «τοποθετούνται όπλα σε UAVs δεν έχει σκοπό να προστατεύονται ζωές, αλλά να σκοτώνονται άνθρωποι».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: