Γερμανία: Οι διαφωνίες Σολτς-Μπέρμποκ «εμπόδιο» στη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας «ναυάγησαν» λόγω διαφωνίας μεταξύ της καγκελαρίας και του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το Συμβούλιο θα θεμελιωνόταν στην πρώτη «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» της χώρας, ωστόσο τα συνεχή προβλήματα στις σχέσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα τόσο της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία όσο και των σχέσεων με την Κίνα ή τη διάρκεια παραμονής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο Μάλι, δεν επέτρεψαν την επίτευξη του στόχου για δημιουργία οργάνου στα πρότυπα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Οι διαφωνίες καγκελαρίας και υπουργείου Εξωτερικών εντοπίζονταν, σύμφωνα με το Spiegel, στο πού θα εδρεύει, ποιος θα ηγείται και πώς θα στελεχωθεί. Όπως αναφέρει το περιοδικό, έχει πλέον ληφθεί η απόφαση να εγκαταλειφθεί το εγχείρημα, ενώ είναι πλέον σαφής η διαφορά των δύο πλευρών σχετικά με τις αρμοδιότητες για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλει να παραχωρήσει περαιτέρω εξουσίες στην καγκελαρία, η οποία με τη σειρά της ήταν αντίθετη στην υπαγωγή μιας ομάδας με εκτελεστικές εξουσίες, όπως ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: