Γεωργιάδης: Δεν σκέφτομαι τη διατίμηση της μάσκας

Στο έκτακτο «Live News» στο Mega για τον κορoνοϊό μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ασταμάτητα πληρώνουμε. Και για την επιστρεπτέα προκαταβολή ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα. Και τα δάνεια τα πρώτα, το 1,3 δις είναι σε διαδικασία να το πάρουν οι επιχειρήσεις. Ξεκινάμε σε δέκα μέρες το μεγάλο πρόγραμμα των επτά δις. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν πέσει στην αγορά περίπου 10 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ.  Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είμαστε σε ένα φοβερό ανήφορο που δεν ξέρουμε πότε τελειώνει. Υπάρχουν πράγματα που μας είναι παντελώς άγνωστα. Αλλά μην τα βλέπουμε όλα μαύρα. Σήμερα δημοσιεύτηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης του οικονομικού κλίματος για τις χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα είχε τη μικρότερη πτώση από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Παρότι δεν ξέρει κανένας πώς θα πάει η οικονομία παγκοσμίως, ένας πραγματικός δείκτης είναι ότι στην Ελλάδα ο οικονομικός δείκτης εμπιστοσύνης πήγε καλύτερα από όλη την Ευρώπη. Μην είμαστε μόνο στη γκρίνια», πρόσθεσε.

«Όχι, δεν σκέφτομαι τη διατίμηση της μάσκας. Ελπίζω να μην χρειαστεί και αν χρειαστεί σημαίνει ότι δεν θα έχουμε μάσκες. Η βασική πρώτη ύλη της προστατευτικής μάσκας είχε το μήνα Φεβρουάριο 5000 ευρώ ο τόνος. Εχθές είχε 116 χιλιάδες. Αν βάλεις διατίμηση σε μια μάσκα στις τιμές που είχε το Φεβρουάριο, υπάρχει περίπτωση να έρθει στην Ελλάδα με τις τιμές που έχει τον μήνα Μάιο;», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η αισχροκέρδεια την οποία πατάσσουμε έχει να κάνει με το αθέμιτο κέρδος. Όταν αυξάνεται η τιμή της πρώτης ύλης, δεν υπάρχει αθέμιτο κέρδος. Η διατίμηση δημιουργεί ελλείψεις στην αγορά και μαύρη αγορά. Με τις μάσκες υπάρχει πρόβλημα. Αν θέλουμε όλοι να πάρουμε μια μάσκα μίας χρήσης, που θέλουμε τουλάχιστον 3 την ημέρα, είναι 1 δις. μάσκες τον μήνα. Λέτε να υπάρχει τρόπος να βρούμε 12 δις. μάσκες τον χρόνο; Σε όλο τον πλανήτη, παντού, έχουν σποτάκια πώς να χρησιμοποιείς τις πάνινες μάσκες και να τις επαναχρησιμοποιείς. Άρα γιατί φέρνουμε την καταστροφή; Θα πάρουμε πάνινες, και δεν θα ξοδεύουμε ένα κάρο λεφτά», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Αναφορικά με τι προβλέπει για τον τουρισμό, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή η εικόνα του τουρισμού είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Πράγματι η Ελλάδα έχει βελτιώσει την εικόνα της, θα μπορούσε δυνητικά να πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την μικρότερη πίτα. Όταν ακόμα οι χώρες συζητούν αν θα ανοίξουν τα σύνορά τους, ή αν θα επιτραπούν οι πτήσεις, τότε τι να πούμε. Για Μάιο δεν το συζητάμε».

«Σέβομαι πολύ τους καλλιτέχνες και οι ανησυχίες τους είναι πραγματικές δυστυχώς. Η ψυχαγωγία και η διασκέδαση έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα και τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους αφήσει απροστάτευτους. Σεβόμαστε και τον κόπο τους και την αγωνία τους και θα είμαστε στο πλάι τους όλους τους μήνες που θα χρειαστεί. Καταλαβαίνουμε ότι είναι σε μεγάλη αβεβαιότητα», κατέληξε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Πολιτική

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: