Γεννηματά: Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λευκή επιταγή – Το σχέδιο «Νέα Αλλαγή» είναι η προοδευτική διέξοδος για την Ελλάδα

«Ανικανότητα» να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται και «ολοφάνερη αποτυχία» στην αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης της πανδημίας καταλόγισε στην κυβέρνηση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα Νέα Αλλαγή, κατά την ομιλία της στο Thessaloniki Helexpo Forum, και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τον δρόμο του ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας ότι «δεν έχει κρυφές ατζέντες ή μυστικές συμφωνίες, αλλά βάζει την εθνική αξιοπρέπεια και την ισχυρή Ελλάδα πάνω απ” όλα».

Ανοίγοντας την ομιλία της η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε πρωτοφανή την πίεση που καλείται να αντέξει σήμερα η χώρα και η κοινωνία ολόκληρη σε διάφορα επίπεδα.

Σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα τόνισε ότι η Τουρκία λειτουργεί ως ταραξίας, συμπεριφέρεται με προκλητικότητα και μεγαλομανία απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη που καθυστερεί να αντιδράσει συλλογικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λευκή επιταγή»

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δυστυχώς αντιμετωπίζει τη νέα οθωμανική στρατηγική χωρίς εθνική γραμμή, με μυστική διπλωματία και κρυφή ατζέντα» και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αναπάντητα όλα τα ερωτήματα μας στη Βουλή. Ερωτήματα σημαντικά για την στάση της χώρας στα εθνικά ζητήματα. Δεν μας έδωσε την έγγραφη συμφωνία διαλόγου με την Τουρκία για την οποία είπε ψέματα, δεν μας ενημέρωσε ποτέ.

Έχει δεσμευτεί σε άνευ όρων διάλογο και το κρύβει; Που το πάει; Δεν έχει λευκή επιταγή».

«Η Εθνική θέση είναι μια και αδιαπραγμάτευτη: Διάλογος με την Τουρκία για τη μια διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ», επισήμανε η κ. Γεννηματά.

Ανθρωπιστικό δράμα στα ακριτικά νησιά

Ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό είπε ότι «στα ακριτικά νησιά μας, αλλά και μπροστά στις οθόνες μας, συντελείται ένα ανθρωπιστικό δράμα, με χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους να δοκιμάζουν τα όρια του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ανθρωπισμού, αλλά και να γίνονται πιόνια στο γεωπολιτικό σκάκι της Τουρκικής κυβέρνησης».

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε ότι έχει παραδώσει τα κλειδιά του προσφυγικού στην Τουρκία και πως επιβάλλεται να αλλάξει άμεσα αυτή πολιτική.

Καταλόγισε μεγάλη ευθύνη στον πρωθυπουργό για όσα συμβαίνουν και αναρωτήθηκε: Πόσο χρόνο, επιτέλους, χρειάζεται ο κ. Μητσοτάκης, για να αλλάξει την πολιτική του κ. Τσίπρα στο προσφυγικό/μεταναστευτικό; Είναι ώρα να απαιτήσει τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων από τους Ευρωπαίους. Τι φοβάται;

«Είναι αδιανόητο να συζητάμε ξανά για lockdown στην Ελλάδα»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για «επιστροφή της πανδημίας, μετά και από τη χαλάρωση και το άνευ όρων άνοιγμα της χώρας από την κυβέρνηση», με αποτέλεσμα να φουντώνουν ο φόβος και η ανασφάλεια και παρατήρησε: «Η αποτυχία της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης του κορονοιού είναι ολοφάνερη. Είναι αδιανόητο να συζητάμε ξανά για lockdown στην Ελλάδα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε, όλοι μαζί οι Έλληνες τους πρώτους δύο μήνες της καραντίνας. Μένουμε εκτεθειμένοι στον ιό και τις οικονομικές συνέπειες του. Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για να προλάβει τις εξελίξεις. Είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την ανικανότητα της να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης ανέφερε το «φιάσκο» με τις μάσκες στα σχολεία και είπε πως κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο.

Τα προβλήματα δεν λύνονται με συντηρητικές πολιτικές

Σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κ. Γεννηματά σχολίασε πως «εμφανώς θορυβημένος ο κ. Μητσοτάκης, βλέποντας τα ερείπια της πολιτικής του, πήγε στη Θεσσαλονίκη να δώσει υποσχέσεις».

Όμως, παρατήρησε, ότι «τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με συντηρητικές πολιτικές, αποσπασματικά μέτρα και διαχειριστικές λογικές του βλέποντας και κάνοντας».

«Οι εξελίξεις απαιτούν προοδευτικό σχέδιο και δομικές παρεμβάσεις, αλλά οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκαίων ριζικών αλλαγών που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες», είπε και συνέχισε: «Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους πολίτες είναι «αναβάλλετε τη ζωή σας». Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, όμως, θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας τώρα. Να νιώσουμε σιγουριά για το παρόν και αισιοδοξία για το μέλλον. Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει λύσεις με προοπτική. Οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Αντιλαμβάνεται τα σύνθετα νέα προβλήματα ως ευκαιρία προώθησης των αντιλαϊκών της επιλογών».

«Κατέρρευσε το αφήγημα του κ. Τσίπρα»

Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «το εγχείρημα του κ.Τσίπρα να εκφράσει τον άλλο πόλο απέναντι στη συντήρηση απέτυχε. Το αφήγημα του κατέρρευσε και μαζί έκλεισε ο κύκλος του τεχνητού διπολισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΚΙΝΑΛ είναι ο άλλος πόλος απέναντι στη συντήρηση

Για το ΚΙΝΑΛ τόνισε πως μπορεί να συγκροτήσει τον άλλο πόλο απέναντι στη συντήρηση και σημείωσε: «Είμαστε η παράταξη της αλλαγής. Τώρα, που οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές είναι ξανά αίτημα της κοινωνίας, διεκδικούμε και μπορούμε να καθοδηγήσουμε την πορεία του τόπου, με το αφήγημα μας για τη Νέα Αλλαγή».

Στο σημείο αυτό τόνισε πως οι διαφορές του ΚΙΝΑΛ με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας είναι πια ορατές, μεγάλες και ουσιαστικές.

«Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που αφορά τους πολλούς, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, και στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Η Ν.Δ μεριμνά μόνο για λίγους και ισχυρούς, γκρεμίζει και ότι έμεινε όρθιο από τα μνημόνια, σε σχέση ιδιαίτερα με τους μικρομεσαίους και τους αδύναμους», είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε ειδική αναφορά στο ΕΣΥ, λέγοντας πως μόνο το ΚΙΝΑΛ μπορεί να το αναγεννήσει, ενώ η Ν.Δ «θέλει να το τεμαχίσει και να το παραδώσει σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Το σχέδιο της «Νέας Αλλαγής»

«Αυτό που χρειάζεται όσο ποτέ η πατρίδα μας, είναι ένα σχέδιο ανασύνταξης με όραμα και στρατηγική, που θα διασφαλίζει το μέλλον και θα δώσει στον ελληνικό λαό πραγματική αυτοπεποίθηση», είπε η κ. Γεννηματά.

Κι αυτό το εξασφαλίζει η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το σχέδιο Νέα Αλλαγή, για το οποίο τόνισε πως είναι «ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο για την νέα Ελλάδα, που εμπνέει , ενώνει και κινητοποιεί όλες τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου».

«Είναι πραγματικό Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης της χώρας», επισήμανε, που:

-Διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

-Στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς.

-Αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δομικά και όχι διαχειριστικά.

Το εν λόγω Πρόγραμμα ιεραρχεί τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής :

• πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. (20% του προγράμματος)

• μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας , μέσα σε μια διετία από τώρα (10% του προγράμματος)

• ολοκλήρωση των δημόσιων και κοινωνικών υποδομών και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας , μέσα σε μια τριετία (20% του προγράμματος)

• με κύριο βάρος τις επενδύσεις για την στροφή στην παραγωγή, την ανασυγκρότηση του αναπτυξιακού μοντέλου στη μεταποίηση, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αγροτική οικονομία, μέσα από ένα τετραετές πρόγραμμα. Επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν μαζικές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. (50% του προγράμματος).

Κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι «εκμεταλλεύεται τις νέες συνθήκες για να απορυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις, να οδηγήσει σε ένα μοντέλο φθηνής, ελαστικής και απαξιωμένης εργασίας» και σημείωσε πως «η έκθεση Πισσαρίδη μιλά ακόμη για απελευθέρωση και απολύσεις, για  μείωση της αμοιβής των υπερωριών».

Τέσσερις μεγάλοι άξονες

Το Πρόγραμμα Νέα Αλλαγή στηρίζεται σε τέσσερις μεγάλους άξονες που περιλαμβάνουν:

1. Προτεραιότητα στην Εργασία με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

  • Ο κατώτερος μισθός αυξάνεται και καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους.
  • Υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.
  • Με μέτρα για την πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των τηλεργαζομένων.
  • Με συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες.
  • “Αμεσα μέτρα για όσους εργαζόμενους πλήττονται από την πανδημία
  • Κάλυψη όλων των εργαζομένων που χάνουν την δουλειά τους ,αλλά και των ήδη ανέργων με αυξημένο επίδομα ανεργίας για όσο διαρκεί η κρίση
  • Εγγυημένο αξιοπρεπές εισόδημα για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες ,σε όλους τους εργαζόμενους εποχιακά στον τουρισμό και εστίαση. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενσήμων.
  • Χορήγηση πλήρους δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος άδειας, στους εργαζόμενους με αναστολή εργασίας ,με τη συμβολή του κράτους.
  • Κήρυξη ως υποχρεωτικών των κλαδικών συμβάσεων, με πρώτη αυτή του επισιτισμού.
  • Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας (αντί του αποτυχημένου Συνεργασία )για τις επιχειρήσεις που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, με κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού των εργαζομένων. Με αντάλλαγμα την διατήρηση των θέσεων εργασίας, των υφιστάμενων συμβάσεων και των δικαιωμάτων.
  • Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα που εγγυάται αξιοπρέπεια για όλους και την αλληλεγγύη των γενεών.

2. Ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, των μεσαίων στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων για την επανεκκίνηση της οικονομίας

  • Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για μικρομεσαίους και αγρότες.
  • Απαλλαγή για 3 χρόνια από φόρους και εισφορές των νέων ανθρώπων που ανοίγουν την δική τους επιχείρηση.
  • Δημιουργία νέων σταθερών θέσεων πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα με κίνητρο τη μείωση της φορολογίας και απλό τρόπο. Για κάθε 1.000 ευρώ που καταβάλλει μια επιχείρηση για επί πλέον προσλήψεις, φοροαπαλλάσσεται για 1.500.
  • Φορολογικά κίνητρα στους αγρότες που παραδίδουν προϊόντα σε Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς, με υπολογισμό της αξίας των προϊόντων αυτών μειωμένο κατά 35%.
  • Δυνατότητα των επιχειρήσεων για υπερ-αποσβέσεις με συντελεστή 30%-50% για επενδύσεις τεχνολογίας, εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

3. Ψηφιακό κράτος:

Επενδύσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους, με υποδομές ευρυζωνικότητας και αιχμές:

4. Το νέο παραγωγικό μοντέλο:

Στόχος επενδύσεις 100 δισ. ευρώ. Δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, στα επόμενα 4 χρόνια.

Το ΚΙΝΑΛ προτείνει:

  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τον τουρισμό και την εστίαση ως 31/12/2021 και επαναφορά του μειωμένου συντελεστή για όλα τα νησιά του Αιγαίου
  • Δεύτερη ευκαιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους.
  • Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τους επαγγελματίες
  • Σύγχρονο Πτωχευτικό Δίκαιο με παράλληλη προστασία της Α” κατοικίας, ώστε οι ιδιοκτήτες να μη μετατρέπονται σε ενοικιαστές.
  •  Αλλαγή του Νόμου για τις Τράπεζες. Κατάργηση ΤΧΣ.
  • Χρηματοδότηση της Οικονομίας, με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
  • Εκσυγχρονισμό κεφαλαιαγοράς και χρηματιστηρίου.
  • Οριστική αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. και για το 2021.
  •  Κατάργηση των στόχων των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα.
  • Κατάργηση του Υπερταμείου.

Άμεσα μέτρα για όσους πλήττονται από την πανδημία

Το ΚΙΝΑΛ προτείνει άμεσα μέτρα για όσους πλήττονται από την πανδημία, όπως:

  • Νέο Πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα της επιχείρησης, όχι το αν είσαι καλός πελάτης της Τράπεζας
  •  Ενίσχυση του Προγράμματος Επιστρεπτέας Προκαταβολής με 2 δισ. ευρώ ακόμη, πέραν των 1,8 δισ. Με κύριο κριτήριο την πορεία του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.
  • Επιδότηση ενοικίου (κατά 40%)για τις πληγείσες επιχειρήσεις -και την φοιτητική στέγη-ως το τέλος του 2020, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Πλήρης επιδότηση του 40% του συνολικού ενοικίου, όχι του 40% επί της όποιας εθελοντικής μείωσης που κάνουν-αν κάνουν-κάποιοι ιδιοκτήτες, όπως προβλέπει το σχέδιο της Κυβέρνησης.

«Τραγική η έλλειψη υποδομών στη Θεσσαλονίκη»

Η κ. Γεννηματά είπε ότι «είναι τραγική η έλλειψη των υποδομών στη Θεσσαλονίκη».

Για τον ΟΑΣΘ είπε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ συνεχίζει την «καταστροφική» πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ για το Μετρό οι ευθύνες της ΝΔ ξεκινούν από το 1986 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

«Φτάνουν οι διαρκείς εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ. Χρειάζονται έργα.

Για να μην γίνει η Θεσσαλονίκη των πολλών δυνατοτήτων, η πόλη των χαμένων ευκαιριών», σημείωσε.

Ομαλή μετάβαση στη μετά λιγνιτική εποχή

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρότεινε ένα σχέδιο ομαλής μετάβασης για την Δυτική Μακεδονία στη μετά λιγνιτική περιοχή, με χρηματοδότηση 300 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για 15 χρόνια ώστε να μην κινδυνεύσει με ερήμωση μια περιοχή που είναι πρωταγωνιστής στην ανεργία.

Διατύπωσε δύο προτάσεις:

• Δημιουργία μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας με φυσικό αέριο, υψηλής απόδοσης, που θα φέρει σημαντικές επενδύσεις μεταποίησης και αγροδιατροφικού τομέα.

• Χρηματοδότηση της καθολικής συμμετοχής των νοικοκυριών στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ώστε να μετατραπεί η περιοχή σε ένα πρότυπο οικιστικό σύνολο της νέας ενεργειακής εποχής.

Ανάλογο πρόγραμμα, είπε, μπορεί να εφαρμοστεί και για τη Μεγαλόπολη.

Η κ. Γεννηματά μίλησε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» σε περιορισμένο ακροατήριο 50 ατόμων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, γι αυτό και σχολίασε στην αρχή της ομιλίας της: «Μπορεί φέτος να είμαστε λίγοι, αλλά ίσως ποτέ άλλοτε δεν ήταν στη σκέψη μας τόσοι πολλοί, αλλά και τόσα πολλά».

Την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ προσφώνησε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας.

Πολιτική

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: