Γεγονός είναι η δεύτερη ομοσπονδιακή εκτέλεση μέσα σε μια εβδομάδα στις ΗΠΑ

«Πράσινο φως» για να πραγματοποιηθεί ακόμη μια εκτέλεση ενός καταδικασμένου σε θάνατο άνδρα για ομοσπονδιακό έγκλημα άναψε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, έπειτα από την αποτυχία πολλών προσφυγών των δικηγόρων του που επικαλούνταν τη διανοητική του κατάσταση.

Με την απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Γουέσλι Πάρκεϊ, 68 ετών, εκτελέστηκε την Πέμπτη (16/07), και είναι ο δεύτερος ομοσπονδιακός θανατοποινίτης που εκτελείται αυτή την εβδομάδα, μετά τον Ντάνιελ Λι, την Τρίτη 14 του μήνα.

Ο Πάρκεϊ δηλώθηκε νεκρός στην αίθουσα εκτελέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης στη φυλακή του Τερ Οτ στην Ιντιάνα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπέρμαχος της ενισχυμένης χρήσης της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, επανέλαβε τις εκτελέσεις έπειτα από μια παύση 17 ετών. Δύο ακόμη εκτελέσεις θανατοποινιτών, των Ντάστιν Χόνκεν και Κιθ Νέλσον, για δολοφονίες παιδιών, προβλέπονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η μια την Παρασκευή και η άλλη στις 28 Αυγούστου.

Ο Γουέσλι Πάρκεϊ κρίθηκε ένοχος το 2003, γιατί βίασε και σκότωσε μια 16χρονη στο Μιζούρι, προτού διαμελίσει και κάψει το σώμα της και στη συνέχεια πετάξει τις στάχτες σε υπόνομο.

Η εκτέλεσή του, που αρχικά είχε προγραμματιστεί χθες, Τετάρτη 15 Ιουλίου, στην ίδια φυλακή όπου εκτελέστηκε ο Ντάνιελ Λι, καθυστέρησε λόγω των πολλών δικαστικών προσφυγών των δικηγόρων του και των συγγενών του, που βεβαίωναν ότι η τιμωρία ήταν «απάνθρωπη» για έναν άνθρωπο που πάσχει από Αλτσχάιμερ και υποφέρει από σχιζοφρένεια.

«Το αίτημα να ανασταλεί η εκτέλεση της θανατικής ποινής απορρίφθηκε», σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακυρώνει απόφαση που είχε εκδώσει την προηγουμένη περιφερειακό δικαστήριο που προχωρούσε στην αναστολή της εκτέλεσης.

Ωστόσο, τέσσερις από τους εννέα δικαστές του δικαστηρίου διαφώνησαν με την απόφαση αυτή, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μπιλ Μπαρ, είχε ανακοινώσει πέρυσι το τέλος του μορατόριουμ για τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις, που ίσχυε από το 2003, απηχώντας τη βούληση του προέδρου Τραμπ.

Ο ρεπουμπλικανός αξιωματούχος, που θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στις 3 Νοεμβρίου, είναι ένθερμος υποστηρικτής της εσχάτης των ποινών, κυρίως για αυτούς που σκοτώνουν αστυνομικούς και για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Τα περισσότερα από τα εγκλήματα που διαπράττονται στις ΗΠΑ δικάζονται σε πολιτειακό επίπεδο. Ορισμένες πολιτείες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, αλλά η Ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη μπορεί να επιληφθεί βαρύτερων υποθέσεων.

Πριν από τον Ντάνιελ Λι, τρεις ακόμη κατάδικοι είχαν εκτελεστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 1974, από τους οποίους ο Τίμοθι Μακβέι, το 2001, υπεύθυνος για την επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι (168 νεκροί το 1995).

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: