Γεύση από τα χωριά της ορεινής Αχαΐας με το νέο Opel Grandland X

 

Του Πέρη Χαλάτση

Η παρουσίαση του νέου Opel Grandland X που έγινε στην ορεινή Αχαΐα ήταν ταυτόχρονα μια ευχάριστη εμπειρία αφού κάναμε διαδρομές που δεν είχαμε ξανακάνει και γνωρίσαμε τόπους που δεν είχαμε μέχρι σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθούμε.

Αφήσαμε την εθνική οδό Κορίνθου- Πατρών ( ακόμη γίνονται έργα) και  αφού γλυτώσαμε από καθαρή τύχη το «σκόπευτρο» του τροχονόμου που έψαχνε να τιμωρήσει όποιον οδηγό πήγαινε πάνω από 120 χιλιόμετρα, στρίψαμε προς το βουνό. Αφήσαμε την παραλία και  ανηφορίσαμε προς τα ορεινά κομμάτια. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι  η περιοχή αυτή έχει τη δική της ομορφιά.

Όσοι ασχολούνται με τους αγώνες αυτοκινήτου τη διαδρομή αυτή τη γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι η διαδρομή που γίνεται η «Ανάβαση της Αιγείρας». Γρήγορη διαδρομή με καλοστημένες στροφές.

Φυσικά το Opel Grandland X που δοκιμάζαμε δεν έχει αγωνιστικές προδιαγραφές. Είναι ένα μεγάλο  SUV . Απευθύνεται στον οικογενειάρχη που θέλει χώρους. Ωστόσο η διαδρομή σε προδιαθέτει  για «πλασαρίσματα» ακόμη και με SUV. Όμως ο σκοπός μας δεν ήταν να δώσουμε μάχη με τα χρονόμετρα αλλά να γνωρίσουμε τις ομορφιές της ορεινής Αχαΐας.

Το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας

Η ξεναγός  Μελίνα Αναστασοπούλου

Πρώτος σταθμός το αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας. Το συναντάς μόλις τρία χιλιόμετρα από το χωριό Λαμπινού . Η ξεναγός  Μελίνα Αναστασοπούλου δεν έκρυψε την χαρά της . Οι ξεναγήσεις που κάνει είναι σε μεγάλα και ονομαστά αρχαία θέατρα. Ήταν η πρώτη φορά που έκανε ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο της Αιγείρας. Και όπως μας εξομολογήθηκε διάβασε ατέλειωτες ώρες όχι τόσο για την ξενάγηση όσο για τις νέες γνώσεις που αποκτούσε από έναν θέατρο με μεγάλη ιστορική αξία.

Μας εξομολογήθηκε  ότι συγκινήθηκε ιδιαίτερα όταν η Αμαλία Γιαννακοπούλου, η ψυχή της Opel στην Ελλάδα, της ζήτησε  να ξεναγήσει τους δημοσιογράφους του ειδικού τύπου για το θέατρο της Αιγείρας που χρονολογείται  στον  3ο π.Χ. αιώνα. Οι κερκίδες  είναι σκαμμένες  στο βράχο . Κάποτε χωρούσε  3.000 άτομα. Η μαγεία σ αυτό το θέατρο είναι ότι έχει θέα είναι στον Κορινθιακό κόλπο και η θέση είναι σε τέτοιο σημείο όπου «κοιτάζει»  το μαντείο των Δελφών. Εκεί ,στην αντίπερα όχθη, πήγαιναν και οι Αχαιοί για να «πάρουν» το Χρησμό από την Πυθία.

Μετά την όμορφη ξενάγηση που μας έκανε η ….. για το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας, το ταξίδι μας συνεχίσθηκε ακόμη πιο ορεινά. Στα  αριστερά μας είχαμε τον  βράχο της Ευρωστίνης που είναι το φυσικό όριο των νομών Κορινθίας και Αχαΐας. Δεξιά μας ήταν ο  ποταμός  Κριός.

Συναντήσαμε τα  χωριά Αιγές (πρώην Βλοβοκά — σλάβικη ονομασία) και Μοναστήρι (πρώην Βεργουβίτσα — επίσης σλάβικη ονομασία).  Η επόμενη έκπληξη ήταν στο χωριό Σελιάνα (πρώην αρχαία Φελλόη ) . Χρησιμοποιώ τον ορισμό «έκπληξη» γιατί η παρουσίαση έγινε στο ανακαινισμένο και διατηρητέο πρώην Δημοτικό Σχολείο του 1904, κληροδότημα Α. Συγγρού.

 

Ο εμπορικός  διευθυντής  της Opel Τάσος  Αραμπατζής

Πριν ξεκινήσει ο εμπορικός  διευθυντής  Τάσος  Αραμπατζής την παρουσίαση του Grandland X , μας περίμενε μια φανταστική χορτόπιτα και μια απίθανη λεμονάδα. Η κυρία Κατερίνα Χαβελέ, που επιστρατεύθηκε από την Opel για την παρουσίαση φτιάχνει φοβερές χορτόπιτες. Σαν καλοί μαθητές καθίσαμε στα μικρά  θρανία της εποχής  και πίνοντας άλλοι την ντόπια λεμονάδα και άλλοι το τσάι του βουνού, μάθαμε για τις αρετές του Grandland X.

Μετά την παρουσίαση συνεχίσαμε να οδηγούμε το Grandland X  και να εξερευνούμε το μαγικό τοπίο της περιοχής. Στο δρόμο για το χωριό Συνεβρό περάσαμε  ένα τοξοτό πέτρινο γεφύρι φτιαγμένο στα τέλη του 19ου αιώνα . Ακολουθήσαμε το δρόμο για την αντίπερα πλευρά του Κριού ποταμού και μετά από τρία χιλιόμετρα φθάσαμε στο χωριό που το όνομά του γίνεται γνωστό από το Area Synest.

Τι είναι το Area Synest; Σας εξηγούμε αμέσως. Είναι ένα θεματικό πάρκο που η κατασκευή του ξεκίνησε πρίν από 20 χρόνια από ένα διακοσμητή από την Αρμενία.

O διακοσμητής  Μαρτίκ Μανικιάν

Χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση, ο διακοσμητής  Μαρτίκ Μανικιάν , που είναι ιδιαίτερα γνωστός στο εξωτερικό, είχε φτιάξει ένα μικρό θεματικό χωριό.

Ήταν έκπληξη όταν μάθαμε ότι όλα αυτά τα εκθέματα που βρίσκονται στο θεματικό χωριό, τα εντόπισε σε διάφορα σημεία της Ελλάδος, τα αγόρασε  και στη συνέχεια με πολύ φαντασία αναβίωσε τη ζωή των αγροτών πριν από πολλές δεκαετίες.

Είναι ένα λαογραφικό μουσείο που έχει θεματικές γωνιές. Διάφορα εργαλεία από μια άλλη εποχή. Μπορείτε να δείτε πώς ύφαιναν οι γυναίκες αλλά και με ποια εργαλεία δούλευαν οι σιδεράδες η  οι αγρότες . Μπορείτε να δείτε πως ήταν τότε τα εργαλεία του μπαρμπέρη η ποια σκεύη χρησιμοποιούσε μια νοικοκυρά για να κάνει το φαγητό. Σε μια από τις γωνιές του λαογραφικού χωριού, υπάρχει μια πολυτελέστατη για εκείνη την εποχή κρεβατοκάμαρα. Τότε το διπλό κρεβάτι ενός ζευγαριού ήταν τόσο όσο σήμερα είναι ένα ημίδιπλο. Αλλά τότε τόσο τα σεντόνια όσο και οι κουνουπιέρες  που ήταν πάνω από τα κρεβάτια ήταν όλα κεντημένα στο χέρι.

Ο δημιουργικός και ευγενέστατος διακοσμητής έχει μια γωνιά που σύχναζαν τότε οι άντρες μετά τη δουλειά. Ένας  αυθεντικός καφενές. Στο Area Synest μπορείτε να διασχίσετε ξύλινες γέφυρες , να συναντήσετε στο  μικρό «χωριό» για ζώα την περιοχή  για παγώνια, για  κότες, για πάπιες  η για κουνέλια.  Θα σταθείτε σίγουρα και θα θαυμάσετε την Αρμένικη εκκλησία που λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα. Εκεί θα καταλάβετε τον τρόπο σκέψης αλλά  και το μεράκι που έχει ο Μαρτίκ Μανικιάν.

Μετά την περιήγηση στους χώρους του μουσείου ακολούθησε το γεύμα. Όλα με ντόπια προϊόντα. Το μενού είχε αρνί και μοσχάρι λεμονάτο  με μακαρούνες, αλλά και αρμένικες σπεσιαλιτέ.

Η επιστροφή στην Αθήνα έγινε μέσα από τα χωριά Οαση,  Αμπελόκηπους και  Μάρμαρα. Από εκεί βγήκαμε στην παραλία της Αιγείρας και από εκεί στον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού.

Ειλικρινά όποιος έχει χρόνο η περιοχή αυτή είναι εξαιρετική για μια κυριακάτικη βόλτα. Αξίζει τον κόπο και να δείτε το αρχαίο θέατρο της Αιγείρας, και το δημοτικό σχολείο του 1904 αλλά και το θεματικό μουσείο του Αρμένη διακοσμητή.

 

Γεύση από τα χωριά της ορεινής Αχαΐας με το νέο Opel Grandland X

now24.gr-auto

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: