Γαργαλιάνος: Οι Έλληνες θα εμβολιαστούν πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2021

Για την εξέλιξη της πανδημίας, τον τρόπο διαχείρισής της αλλά και το εμβόλιο για τον κορονοιό μίλησε ο Πρόεδρος ελληνικής εταιρείας λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA»

«Το αμερικανικό και αυτός της Οξφόρδης προχωράνε. Έχουμε πάει στη φάση τρίτη. Μέχρι τέλος του χρόνου, αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε εμβόλιο. Η διαθεσιμότητα πρέπει να λυθεί διακρατικά. Την ακριβή προμήθεια θα την καθορίσει η συμφωνία της Ελλάδας με την παραγωγό – εταιρεία. Για το ρώσικο δεν έχουμε στοιχεία. Εικάζουμε, αλλά δεν ξέρουμε», σημείωσε ο κ. Γαργαλιάνος.

«Χωρίς να έχουμε δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας δεν θα διατεθεί το εμβόλιο. Αυτό μένει να φανεί τον Οκτώβριο – Νοέμβριο. Είναι αβέβαιο το πότε θα εμβολιαστεί ο ελληνικός πληθυσμός. Ίσως να γίνει αν όλα πάνε καλά στις αρχές του επόμενους έτους». Θα υπάρξει προτεραιότητα εξήγησε.

Δεδομένου ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες θα προηγηθούν στη χορήγηση του εμβολίου. «Οι Έλληνες θα εμβολιαστούν πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2021» είπε χαρακτηριστικά.

«Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα, οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι έχουν έρθει σε επαφή μεταξύ τους για να υπάρξει μεγάλη παραγωγή», πρόσθεσε.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τόνισε, ότι δεν υπάρχει ποτέ 100% αποτελεσματικότητα. «Στο νέο εμβόλιο, για τον νέο ιό, η αποτελεσματικότητα θέλουμε να είναι οπωσδήποτε πάνω από 50%. Το ιδανικό είναι να φτάνει πάνω από 70%. Έτσι μπορούμε να χτίσουμε ένα είδος ανοσίας».

«Lockdown δεν μπορούμε να κάνουμε»

«Ετοιμαζόμαστε να δεχτούμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Τα δεδομένα τα εξετάζουμε μέρα – μέρα. Αν παίρνουμε τα μέτρα μας ακόμα και τώρα… είναι αρκετά στην παρούσα φάση. Lockdown δεν μπορούμε να κάνουμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Μπορεί να γίνουν τοπικά lockdown αλλά όχι γενικά».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε: «Θέλουμε να πάνε όλοι οι μαθητές στα σχολεία. Ανά 100.000 πληθυσμό πόσους θετικούς θα έχουμε. Θα φανεί αν θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία. Μία εβδομάδα πριν. Όλες οι χώρες προσπαθούν να δουν τους αριθμούς».

«Τα οριζόντια μέτρα είναι δύσκολα. Αυτά θα επιβληθούν όταν βλέπουμε 300-350 κρούσματα.Τα δύσκολα μέτρα τα είδαμε, κι ο ελληνικός λαός τα πέρασε. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται πάντα επί 10. Έχουμε αυξήσει τα τεστ, κι έχουμε δεδομένα».

ellada

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: