Γκάνα: Δύο νεκροί από τον θανατηφόρο ιό Μάρμπουργκ

Δεκάδες άνθρωποι σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους — Επικίνδυνος αιμορραγικός ιός, για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία

Η Γκάνα ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι, στο νότιο τμήμα της χώρας, έχασαν τη ζωή τους από τον θανατηφόρο ιό Μάρμπουργκ, όπως επιβεβαίωσε η εξέταση των δειγμάτων.

Παράλληλα, 98 άνθρωποι είναι σε καραντίνα για την πιθανότητα να έχουν μολυνθεί και αυτοί. Πρόκειται για συγγενείς, ιατρούς, νοσηλευτές, ακόμη και υπαλλήλους του νεκροτομείου.

Ο ιός Μάρμπουργκ ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό Έμπολα. Προκαλεί πονοκεφάλους, πυρετό, μυικούς πόνους, εμετούς με αίμα, αιμορραγίες και σε πολλές περιπτώσεις τον θάνατο του ασθενή.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον Μάρμπουργκ, αν και η κατανάλωση άφθονου νερού ή η καταπολέμηση κάποιων συμπτωμάτων φαίνεται να δίνει περισσότερες ελπίδες επιβίωσης. 

Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο από τις νυχτερίδες και, από άνθρωπο σε άνθρωπο, με τα σωματικά υγρά. Όσοι είναι κοντά στον ασθενή — συγγενείς ή νοσηλευτές- είναι εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Είναι η δεύτερη φορά που ο ιός εντοπίζεται στη δυτική Αφρική, αναφέρει το BBC. Πέρυσι είχε καταγραφεί ένα κρούσμα στη Γουινέα, ενώ το 2005 είχαν πεθάνει πάνω από 200 άνθρωποι στην Αγκόλα. Έχει πάρει το όνομά του από την πόλη Μάρμπουργκ της τότε Ανατολικής Γερμανίας όπου το 1967 προκάλεσε επτά θανάτους.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι η άμεση και αποφασιστική δράση κατά του ιού είναι απαραίτητη «γιατί εύκολα μπορεί να βγει εκτός ελέγχου».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: