Γαλλικές εκλογές: Αύριο ο κρίσιμος β’ γύρος, ποιες είναι οι προβλέψεις τι υπόσχονται Μακρον – Λε Πεν

Μετά τις 10 το βράδυ (ώρα Γαλλίας) θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα — Το ποσοστό αποχής μπορεί να φέρει την ανατροπή — Οικονομία και μεταναστευτικό ψηλά στην ατζέντα των υποψηφίων

Λίγες ώρες έμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες για τον β’ γύρο των Γαλλικών εκλογών. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ελπίζει να γίνει ο πρώτος πρόεδρος, ύστερα από 20 χρόνια, που θα κερδίσει δεύτερη θητεία ενώ η Μαριν Λε Πεν προσδοκά να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα καθίσει στον προεδρικό θώκο. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναμετρώνται οι δύο πολιτικοί. Το 2017, ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε μια άνετη νίκη απέναντι στη Λε Πεν.

Τα πράγματα όμως τώρα, φαίνεται πως είναι λίγο πιο δύσκολα για τον Γάλλο πρόεδρο. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικούς υποψηφίους, σε νέες συνθήκες. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, είναι 44 ετών, κεντρώος και υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης. Από την άλλη, η Μαριν Λε Πεν είναι 53 ετών, με ακροδεξιές πεποιθήσεις και διατηρεί ευρωσκεπτικιστική στάση.

Η οικονομία, το μεταναστευτικό ακόμη και τα θρησκευτικά σύμβολα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των δύο υποψηφίων με τους δύο να διαφωνούν στην προσέγγιση τους. Ο Μακρόν, βλέποντας το κύμα ακρίβειας να προκαλεί εκνευρισμό στην κοινωνία δεσμεύεται να αλλάξει την οικονομία και παράλληλα να διατηρήσει τις κοινωνικές παροχές. Από την άλλη, η Λε Πεν, υπόσχεται ότι θα καλύψει τις ανάγκες των μικρομεσαίων και την ίδια ώρα λέει ότι θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα υπέρ του Μακρόν. Υπολογίζουν ότι η διαφορά από την Λε Πεν θα είναι περίπου 6-15%. Μικρότερη διαφορά από ότι το ‘17 που ο Γάλλος Πρόεδρος είχε εξασφαλίσει την εξουσία με σαρωτική νίκη απέναντι της. Όμως, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από την αποχή, αρκετοί φοβούνται ότι θα κινηθεί σε υψηλό ποσοστό. Αν προσέλθουν λιγότεροι πολίτες από ότι αναμένεται, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανατροπής και τελικά να βγει νικήτρια η Λε Πεν.

Οι Γάλλοι στις 8 το πρωί (τοπική ώρα), που θα ανοίξουν οι κάλπες, θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ψηφοδέλτια με μόνο δύο ονόματα, του Εμμανουέλ Μακρόν και της Μαριν Λε Πεν. Τα εκλογικά κέντρα θα μείνουν ανοιχτές στις μεγάλες πόλεις, ενώ στις πιο μικρές θα κλείσουν περίπου στις 6-7 το απόγευμα. Τα πρώτα αποτελέσματα θα βγουν μετά τις 10 το βράδυ. Ωστόσο, την Δευτέρα θα γίνουν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα. Αν είναι μικρή η διαφορά, τότε δεν αποκλείεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα έως την Τρίτη. Η ορκωμοσία του νικητή, που υπόσχεται αλλαγή σελίδας στην Γαλλία, θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μάιου. 

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: