Γαλλία: «Χρησιμοποιήσαμε εταιρείες συμβούλων σε υπερβολικό βαθμό» παραδέχεται ο Λεμέρ

Η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποιούσε εταιρείες συμβούλων σε υπερβολικό βαθμό στο παρελθόν και τώρα προσπαθεί να το διορθώσει, παραδέχτηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επικρίθηκε σφοδρά τους τελευταίους μήνες για την «υπερβολική εξάρτησή» της από εταιρείες συμβούλων.

Η οικονομική εισαγγελία ανακοίνωσε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ότι ξεκίνησε έρευνα για την προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προκαταρκτικής που αφορά την αμερικανική εταιρεία McKinsey και τους δεσμούς την με τον πρόεδρο. «Το παρακάναμε. Επί χρόνια, αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες κυβερνήσεις βασίζονταν υπερβολικά σε εταιρείες συμβούλων. Αυτό ξέφυγε. Διορθώθηκε από την οδηγία της πρωθυπουργού όλα τα υπουργεία να μειώσουν κατά 15% τη χρήση εταιρειών συμβούλων», είπε ο Λεμέρ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 3.

Από το πρώτο εξάμηνο του 2021 μέχρι το δεύτερο μισό του 2022, το υπουργείο Οικονομικών για παράδειγμα, κατάφερε να περιορίσει κατά 34% τη χρήση εταιρειών συμβούλων, εξήγησε.

Ο Λεμέρ δεν σχολίασε την είδηση ότι η οικονομική εισαγγελία διεύρυνε την έρευνά της, που αφορούσε το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής εκ μέρους της McKinsey ώστε να συμπεριλάβει τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι εταιρείες αυτές στις προεκλογικές εκστρατείες του 2017 και του 2022.

Ο Μακρόν είπε την Παρασκευή ότι τα οικονομικά στοιχεία της προεκλογικής εκστρατείας του 2017 έχουν ήδη ελεγχθεί από τις δικαστικές αρχές και δεν βρέθηκε κάτι αξιόμεμπτο.

Μια έκθεση της Γερουσίας, τον Μάρτιο του 2022, σημείωνε ότι η κυβέρνηση είναι «εξαρτημένη» από εταιρείες συμβούλων, όπως τη McKinsey.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: