Γαλλία: Θύελλα αντιδράσεων για την προσθήκη του ουδέτερου άρθρου σε λεξικό

Το άρθρο είναι το «iel» από το «πάντρεμα» του αρσενικού άρθρου «il» και το θηλυκό «elle» — Η Μπριζίτ Μακρόν τάσσεται κατά της προσθήκης της νέας αντωνυμίας

   

Τη λύση σε όσους δεν θεωρούν τον εαυτό τους ούτε άντρα ούτε γυναίκα δίνει το ουδέτερο άρθρο που προστέθηκε στο γαλλικό λεξικό «Le Petit Robert» προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία.

Η «Πρώτη Κυρία» Μπριζίτ Μακρόν, έσπευσε να εκφράσει την αντίθεσή της στην ένταξη της νέας αντωνυμίας «iel» στο ψηφιακό λεξικό «Le Petit Robert».

«Η γαλλική γλώσσα είναι τόσο όμορφη. Οι δύο αντωνυμίες «elle» (αυτή) και «il» (αυτός) είναι αρκετές», υποστήριξε η πρώην καθηγήτρια Γαλλικών παίρνοντας θέση στη διαμάχη που έχει προκαλέσει η προσθήκη της νέας αντωνυμίας στο γαλλικό λεξικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η γαλλική γλώσσα έχει δύο άρθρα:το αρσενικό «il» και το θηλυκό «elle». Δεν υπάρχει ουδέτερο.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα, διότι εάν κάποιος είναι άφυλος ή τρανς, δεν μπορεί να προσδιοριστεί, υποστηρίζουν οι ένθερμοι υποστηρικτές της νέας προσθήκης που αποφάσισαν οι γλωσσολόγοι δημιουργώντας ουδέτερο άρθρο .
Το «αυτό» στα γαλλικά λέγεται πλέον «iel» : από το «πάντρεμα» των άρθρων il και elle.
 

Οπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», το iel προσδιορίζει έναν άνθρωπο που δεν θέλει να είναι αυτός ή αυτή, αλλά νιώθει πιο άνετα ως «αυτό» .

 Ωστόσο, στην κυβέρνηση των Παρισίων οι απόψεις διίστανται.

Η υπουργός Ισότητας, Διαφορετικότητας και Ισότητας των Ευκαιριών Ελιζαμπέτ Μορενό  υπερασπίζεται το «iel» (αυτό), λέγοντας ότι έτσι εμπλουτίζεται η γαλλική γλώσσα και ότι το θέμα δεν είναι ιδεολογικό.

Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, είναι οργισμένος θεωρώντας ότι αυτή η κίνηση ενισχύει το κίνημα μη ανοχής «woke».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Παιδείας βαδίζουν και οι περισσότεροι Γάλλοι.   Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας «Le Figaro», η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών — ήτοι 93%- αντιτίθεται στην εισαγωγή αυτής της νέας αντωνυμίας στα γαλλικά λεξικά.



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: