Γαλλία: Στο εδώλιο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί πρωθυπουργίας Φρανσουά Φιγιόν – Κατηγορείται για πλασματικές θέσεις

Στο εδώλιο κάθεται ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Μισέλ Μερσιέ, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης δημόσιων κεφαλαίων.

Ο Μερσιέ βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης κατηγορούμενος ότι δημιούργησε πλασματικές θέσεις εργασίας για να βολέψει πρώτα απ΄όλα την οικογένειά του, όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος.

Ο Γάλλος υπουργός επί πρωθυπουργίας Φρανσουά Φιγιόν αναμένεται να εμφανιστεί σε δικαστήριο των Παρισίων προκειμένου να απολογηθεί για τρεις φερόμενες πλασματικές θέσεις εργασίας.

Μία από αυτές σχετίζεται με τον βουλευτή — φάντασμα, Ουμπέρ Ντεβιλέρ, ο οποίος εργαζόταν υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Ο Μισέλ Μερσιέ λέγεται επίσης ότι είχε βρει εργασία στη σύζυγο και σε μία από τις κόρες του.

Η σύζυγός του φέρεται να εργαζόταν ως βοηθός του στη Γερουσία επί μία τετραετία και εν συνεχεία μία από τις κόρες του που φέρεται να ζούσε στο Λονδίνο εκείνη την περίοδο.

Οι καταγγελίες αυτές ήρθαν στην δημοσιότητα από την εφημερίδα «Le Canard Enchaîné» τον Αύγουστο του 2017, έξι μήνες αφότου ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, αποκλείστηκε από την προεδρική κούρσα καθώς αποδείχθηκε ότι είχε πληρώσει τη σύζυγό του για ανύπαρκτη εργασία.

Οι Φιγιόν κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση δημόσιων κεφαλαίων το 2020, μια καταδίκη που επικυρώθηκε στην έφεση τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Η σύζυγος του Μερσιέ, Ζοέλ, φέρεται ότι έλαβε το ποσό των 84.525 ευρώ μεταξύ των ετών 2005- 2009, ενώ η κόρη του πρώην υπουργού, πιστεύεται ότι αμείβονταν με δύο χιλιάδες ευρώ το μήνα — δηλαδή για την συγκεκριμένη πενταετία, φέρεται να εισέπραξε πάνω από 37.100 ευρώ.

Σύμφωνα με τους ανακριτές , ο βουλευτής- φάντασμα φέρεται να έβαλε στην τσέπη του 30.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, όπως γράφουν οι εφημερίδες «Le Figaro» και «Le Parisien», ο 75χρονος Μερσιέ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός αγροτικών υποθέσεων και περιφερειακού σχεδιασμού από το 2009 έως το 2010 και ως υπουργός Δικαιοσύνης από το 2010 έως το 2012 υπό την προεδρία του δεξιού Νικολά Σαρκοζί, αρνήθηκε ότι οι θέσεις εργασίας ήταν πλασματικές.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: