Γαλακτομπούρεκο


Γαλακτομπούρεκο, μια λέξη, ένα γλυκό, μια αγάπη, ναι, το γαλακτομπούρεκο είναι μέσα στο τοπ 5 των ωραιότερων γλυκών!

Υλικά (10-12 κομμάτια)

Για την κρέμα

  • 1450 ml. γάλα αγελαδινό πλήρες
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, τύπου Κερκύρας
  • 125 gr. σιμιγδάλι ψιλό
  • 20 gr. κόρν φλάουρ
  • 4 αυγά
  • 200 gr. ζάχαρη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κάψουλες βανιλλίνης
  • Ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι

  • 750 gr. ζάχαρη
  • 400 gr. νερό
  • 1 λεμόνι

Επιπλέον θα χρειαστούμε

  • 1 πακέτο φρέσκο φύλλο Βηρυτού
  • 200 gr. βούτυρο, τύπου Κερκύρας

Εκτέλεση

Το σιρόπι

  1. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν και προσθέτουμε το λεμόνι κομμένο στην μέση.
  2. Βράζουμε για 5 λεπτά και κρατάμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Η κρέμα

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ξύσμα λεμονιού, προσθέτουμε τα ¾ της ποσότητα ζάχαρης, το κόρν φλάουρ, την βανιλλίνη, το αλάτι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά με το γάλα.
  2. Ξεκινάμε να βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Χτυπάμε με ένα σύρμα τα αυγά με την υπόλοιπη ποσότητα της ζάχαρης.
  4. Μόλις πήξει η κρέμα με το γάλα και το σιμιγδάλι αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά, τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο στην κρέμα και ανακατεύουμε.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Το γαλακτομπούρεκο

  1. Λιώνουμε τα 200 gr. βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
  2. Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία ραντίζουμε με το βούτυρο.
  3. Προσθέτουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία ραντίζουμε επίσης με βούτυρο.
  4. Κλείνουμε καλά τις άκρες και χαράζουμε ελαφρά με ένα μυτερό μαχαίρι.
  5. Ψήνουμε για 45-50 περίπου λεπτά στους  180ο C.
  6. Μόλις το γαλακτομπούρεκο χρυσίσει και είναι έτοιμο, το σιροπιάζουμε κουταλιά-κουταλιά.

Πηγή: funkycook.gr


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: