Γαλακτομπούρεκο, μια λέξη, ένα γλυκό, μια αγάπη, ναι, το γαλακτομπούρεκο είναι μέσα στο τοπ 5 των ωραιότερων γλυκών!
Υλικά (10-12 κομμάτια)
Για την κρέμα
- 1450 ml. γάλα αγελαδινό πλήρες
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, τύπου Κερκύρας
- 125 gr. σιμιγδάλι ψιλό
- 20 gr. κόρν φλάουρ
- 4 αυγά
- 200 gr. ζάχαρη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κάψουλες βανιλλίνης
- Ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι
- 750 gr. ζάχαρη
- 400 gr. νερό
- 1 λεμόνι
Επιπλέον θα χρειαστούμε
- 1 πακέτο φρέσκο φύλλο Βηρυτού
- 200 gr. βούτυρο, τύπου Κερκύρας
Εκτέλεση
Το σιρόπι
- Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν και προσθέτουμε το λεμόνι κομμένο στην μέση.
- Βράζουμε για 5 λεπτά και κρατάμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Η κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ξύσμα λεμονιού, προσθέτουμε τα ¾ της ποσότητα ζάχαρης, το κόρν φλάουρ, την βανιλλίνη, το αλάτι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά με το γάλα.
- Ξεκινάμε να βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς.
- Χτυπάμε με ένα σύρμα τα αυγά με την υπόλοιπη ποσότητα της ζάχαρης.
- Μόλις πήξει η κρέμα με το γάλα και το σιμιγδάλι αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά, τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο στην κρέμα και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Το γαλακτομπούρεκο
- Λιώνουμε τα 200 gr. βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία ραντίζουμε με το βούτυρο.
- Προσθέτουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία ραντίζουμε επίσης με βούτυρο.
- Κλείνουμε καλά τις άκρες και χαράζουμε ελαφρά με ένα μυτερό μαχαίρι.
- Ψήνουμε για 45-50 περίπου λεπτά στους 180ο C.
- Μόλις το γαλακτομπούρεκο χρυσίσει και είναι έτοιμο, το σιροπιάζουμε κουταλιά-κουταλιά.
Πηγή: funkycook.gr
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό