G7: Συμφωνήθηκε κοινή προσέγγιση για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών από το Αφγανιστάν και επαφές με τους Ταλιμπάν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου εστίασε στην αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης και στην ανάγκη διεθνούς επεγρύπνησης ώστε να μην καταπατηθούν βασικές ελευθερίες

Σχέδιο συμφωνίας με τους Ταλιμπάν ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια οι πολίτες από το Αφγανιστάν έχει σκοπό να καταρτίσει η Δύση, όπως έγινε γνωστό σε δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου της G7. 

Τη στιγμή που οι Ταλιμπάν θέτουν κόκκινη γραμμή και απορρίπτουν το αίτημα της Δύσης για παράταση, πέραν της 31ης Αυγούστου, του χρόνου εκκένωσης του αεροδρομίου, ο Τζόνσον διεμήνυσε ότι προτεραιότητα αποτελεί η ασφαλής απομάκρυνση πολιτών και μετά την καταληκτική ημερομηνία που έχουν θέσει οι Ταλιμπάν.  

«Αυτό που επεξεργαζόμαστε κυρίως αυτη τη στιγμή είναι να δεσμευτούν οι Ταλιμπάν την ασφάλεια των πολιτών που θα ταξιδέψουν μέχρι της 31 Αυγούστου και μετά από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ορισμένοι από αυτούς θα πουν ότι δεν το αποδέχονται, άλλοι όμως θα αντιληφθούν τη σημασία της συμφωνίας, καθώς η G7 έχει σοβαρή οικονομική, πολιτική και διπλωμνατική υπόσταση», τόνισε ο Τζόνσον. 

Eπεσήμανε ότι οι G7 συμφώνησαν σε μια κοινή προσέγγιση απομάκρυνσης των πολιτών την οποία θα προωθήσουν για να δεσμεύσουν τους Ταλιμπάν και να επιτευχθεί συμφωνία. 

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ώστε να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση, φέρουμε τεράστια ευθύνη. Συμφωνήσαμε στη διεξαγωγή συνομιλιών με τους Ταλιμπάν», προσέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

Υπογράμμισε ότι το Αφγανιστάν δεν θα πρέπει να επιστρέψει στα χρόνια τους 1996-2001 και τα κορίτσια θα πρέπει να εξακολουθούν να μορφώνονται χωρίς περιορισμούς. 

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: