Γ.Βαρουφάκης: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και ένα Grexit

Γ.Βαρουφάκης: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και ένα Grexit

Γ.: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και ένα Grexit

Μία συμφωνία είναι δυνατή και μάλιστα μπορεί «να επιτευχθεί μέσα σε μία νύχτα», αν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι παρούσα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα σε στην Bild.  Επίσης, με πρωινή συνέντευξή στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο χθεσινό θρίλερ στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι “αυτό που συνέβη χτες ήταν ότι η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει”, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της διακοπής της διαπραγμάτευσης και ξεκαθάρισε ότι η δεν θα υπογράψει μια παράταση της κρίσης.

«Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε μία νύχτα. Αλλά η καγκελάριος (Άγγελα Μέρκελ) θα πρέπει να είναι εδώ», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στην γερμανική εφημερίδα.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να αποφύγει ένα Grexit, μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. «Θεωρώ πως το Grexit δεν είναι μία συνετή λύση, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, όπως δεν μπορώ να αποκλείσω πως μια μέρα ένας κομήτης θα αγγίξει τη Γη», είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε για μία ακόμη φορά να γίνει μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την πληρωμή ενός τόσο σημαντικού χρέους», είπε. Ο υπουργός παραδέχθηκε επίσης πως υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική φορολογική διοίκηση, ιδίως για το θέμα του ΦΠΑ. «Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας με τον ΦΠΑ; Ότι δεν μπορούμε να τον εισπράξουμε», δήλωσε.

Δεν θα υπογράψουμε μια παράταση της κρίση

«Σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα, επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας, χτες η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει, τώρα πρέπει να πάρουν οι Ευρωπαίοι αποφάσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στο Κόκκινο.

“Επιτέλους φτάσαμε στο σημείο που η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη των λαών. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να υπογράψουμε μία παράταση της κρίσης. Αυτή τη συμφωνία τού παίρνουμε την επόμενη δόση και συνεχίζεται επ” άπειρον η ύφεση, δεν έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό να την υπογράψουμε» πρόσθεσε.

«Εμείς δεν παίζουμε , δεν μπλοφάρουμε» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηριστικά. «Αυτό που συνέβη χτες ήταν ότι η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει. Σας προτείναμε λελογισμένες προτάσεις, , αλλά αν συνεχίσετε να επιμένετε ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ, για να αποπληρώνουμε ένα μη βιώσιμο χρέος, εμείς δεν θα πληρώσουμε και αποχωρούμε. Δεν πρόκειται να υπογράψουμε σε μία παράταση της κρίσης. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει μια κυβέρνηση που θα υπογράφει μια κρίση στο διηνεκές» κατέληξε.

Σουλτς: Με την Α. Μέρκελ θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει Ελλάδα στο

 Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε ότι σε τηλεφωνική που είχε την Κυριακή το βράδυ με την γερμανίδα καγκελάριο , συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι την επόμενη εβδομάδα και σας λέω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός διότι είμαστε υπεύθυνοι . Η “Αγγγελα Μέρκελ δεν είναι φίλη μου. Αλλά μίλησα σήμερα τηλεφωνικώς μαζί της και θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, διότι ούτε η καγκελάριος θέλει την καταστροφή (…). Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

Προειδοποίησε δε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό και για τις δύο πλευρές και απήθυνε έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα «να πιάσει το χέρι που του απλώνει η Ευρώπη».

“Το Grexit θα ήταν πάρα πολύ κακό και για τις δύο πλευρές. Εκ πρώτης όψεως, η Γερμανία μάλλον δεν θα είχε ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό πρόβλημα με ένα Grexit, αλλά η Ευρωζώνη δεν αποτελείται μόνο από την Γερμανία και ιδιαίτερα η και η Ιταλία θα είχαν άμεσες συνέπειες. Το Grexit θα αποτελούσε κίνδυνο και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία”, δήλωσε ο κ. Σουλτς στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

«Η Ελλάδα πρέπει επιτελούς να δεχθεί το χέρι που της απλώνει η Ευρώπη», τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και συμπλήρωσε ότι στην πολιτική δεν αρκεί να λες «φτάνει πια», αλλά πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και «το να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ είναι πιο συνετό από ό,τι ένα Grexit».

Ο κ. Σουλτς δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» από την σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας, «διότι δεν δέχονται το χέρι που τους έχουμε απλώσει», αλλά αναγνώρισε ότι «αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία μόνο έξι μήνες και η κρίση προκλήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι και οι δύο πλευρές έχουν την ευθύνη τους. «Θεωρητικά, ένα Grexit είναι πιθανό. Αν ο φερθεί τόσο ανεύθυνα και οδηγήσει τη χώρα του στην καταστροφή, θα είναι δική του ευθύνη, όχι δική μας. Του είπα και του ιδίου πριν από λίγες μέρες: “Ανήκεις στην κατηγορία πολιτικών που οι ίδιοι άνθρωποι που σε αποθέωναν κατά την εκλογή σου, στο τέλος θα σε σταυρώσουν’. Διότι οι απλοί άνθρωποι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στον Τσίπρα και τώρα βιώνουν το να καθορίζουν την συζήτηση οι κορυφαίοι ιδεολόγοι στην κυβέρνηση, που τους είναι πιο σημαντικό να έχουν δίκιο στο κόμμα τους παρά το μέλλον της χώρας», ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Να είσαι ρεαλιστής, δέξου το χέρι που σου απλώνουμε και μετά θα φροντίσουμε για ανάπτυξη και απασχόληση στη χώρα σου», για να τονίσει ότι δεν θέλει «ο Γερμανός φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό για τους Έλληνες φοροφυγάδες».

Επιπλέον, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η Ελλάδα, αν δεν παραμείνει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, «να γίνει ένας απρόβλεπτος εταίρος, και να πέσει στην αγκαλιά της Κίνας και της Ρωσίας».

News.gr

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: