Γ. Μουζάλας: «Δεν θα ανεχθούμε να μετατραπεί η προσφυγική κρίση σε ελληνικό πρόβλημα»

Δεν θα ανεχθούμε να μετατραπεί η προσφυγική κρίση σε ελληνικό πρόβλημα, δεν το προκάλεσε η Ελλάδα διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Wiener Zeitung».
«Δεν μπορούμε πολιτικά να το αποδεχθούμε. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, μία κρίση της Ευρώπης, στο σύνολό της» σημειώνει χαρακτηριστικά.
O αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει πως η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι άσχημη, αλλά η Ελλάδα καταβάλει προσπάθειες να την ελέγξει, ενώ εκείνο που εξέπληξε ήταν η παράβαση των προηγούμενων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- σύμφωνα με τις οποίες τα σύνορα θα παρέμεναν ανοικτά, τουλάχιστον προσωρινά- που αγνόησαν η Αυστρία και οι χώρες της Ομάδας Βίζεγκραντ, ενεργώντας μεμονωμένα.
Ο κ. Μουζάλας προσθέτει πως έτσι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να προετοιμαστεί έγκαιρα για να περιορίσει μία ανθρωπιστική κρίση, η οποία είναι στις αρχές της, είναι μία «μίνι» κρίση, που, όμως, μπορεί να ενταθεί και η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία και ταυτόχρονα οι άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα μέσω της Διαδρομής των Βαλκανίων, όπως συνέβαινε έως τώρα.
Όπως τονίζει, η Ελλάδα βρίσκεται απέναντι σε αυτήν την πρόκληση, στην οποία ανταποκρίνεται, θεωρώντας πως είναι καθήκον της, με τους πρόσφυγες να χρειάζονται τρόφιμα, δυνατότητες διαμονής, φροντίδα υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς, για τα οποία η χώρα έχει ανάγκη από βοήθεια.
Η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί όσο δεν μειώνονται οι αριθμοί των προσφύγων που φθάνουν από την Τουρκία, διότι εάν συνεχίσουν να έρχονται καθημερινά στην Ελλάδα 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα είναι, πλέον, δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως υποστηρίζει Έλληνας αναπληρωτής υπουργός. Η Ελλάδα πρέπει να καταγράφει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και αυτό κάνει, αναφέρει και υπογραμμίζει πως η Ευρώπη πρέπει να φροντίσει ώστε οι άνθρωποι να κατανεμηθούν σε αυτήν και οι μετανάστες να επαναπροωθούνται.
Απαιτούνται τρία πράγματα, καταγραφή, κατανομή και επαναπροώθηση, στα δύο από τα οποία, κατανομή και επαναπορώθηση, δεν συμβαίνει τίποτε απολύτως.
Σε ερώτηση πότε θα φτάσει απειλητικό μέγεθος ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας απαντά ότι σήμερα βρίσκονται στη χώρα 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες και εάν γίνουν 50.000 θα δημιουργηθούν ανάλογες δυνατότητες καταλυμάτων, όπως και εάν φθάσουν τις 70.000, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς υπάρχει ένα όριο επιβάρυνσης, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα.
Κληθείς να σχολιάσει το «φρούριο Ευρώπη» και τα συναισθήματα που τον διακατέχουν βλέποντας στην Ευρώπη του 2016 να υπάρχουν κλειστά σύνορα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνει πως εν όψει αυτών των εξελίξεων στην Ευρώπη και του εξευτελισμού και της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να αισθανθεί τίποτε άλλο παρά οργή και ταυτόχρονα βαθιά θλίψη.

typosthes.gr-Politiki

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: