Φυσικό αέριο: Η Νορβηγία προειδοποιεί για το ενδεχόμενο διακοπής ροών προς τη Βρετανία

Οι εργάτες στις γεωτρήσεις στη Νορβηγία προειδοποιούν με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων – Η κρατική Equinor έκλεισε προσωρινά τρεις υπεράκτιες γεωτρήσεις ενώ οι εργάτες ζητούν αύξηση μισθών και προστασία από τον πληθωρισμό 

Χωρίς φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, που είναι από πέρυσι ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου κινδυνεύει να μείνει η Βρετανία, λόγω της μεγάλης απεργίας εργατών στις γεωτρήσεις.

Οι εργάτες προειδοποιούν για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και για την επέκτασή τους και στην εγκατάσταση που τροφοδοτεί τη Βρετανία. Λόγω της απεργίας, το 60% των προμηθειών φυσικού αερίου βρίσκεται υπό απειλή. Παράλληλα, οι κρατικές εταιρίες της χώρας αναφέρουν ότι το χειρότερο σενάριο είναι η πλήρης διακοπή των αποστολών προς τη Βρετανία. Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο δεν θα επαρκεί για να σταλεί μέσω εναλλακτικού αγωγού στη Σκωτία.

Η νορβηγική κρατική Equinor έχει ήδη κλείσει προσωρινά τρεις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι εργάτες απεργούν ζητώντας αύξηση στους μισθούς και προστασία από τον πληθωρισμό.

Από πέρυσι, η Νορβηγία κατάφερε να καλύψει το 42% της ζήτησης, ενώ ικανοποιεί το 25% της συνολικής ευρωπαϊκής ζήτησης, σύμφωνα με τους Financial Times. Αναλυτής της ICIS εκτίμησε ότι η Βρετανία μπορεί να ανταπεξέλθει βραχυπρόθεσμα χωρίς το νορβηγικό αέριο, χάρη στις σημαντικές εισαγωγές LNG και τη χαμηλή καλοκαιρινή ζήτηση.

Πανικός στις αγορές και νέα ύψη για το φυσικό αέριο

Η απεργία έχει προκαλέσει πανικό στις ευρωπαϊκές αγορές, φέρνοντας το φυσικό αέριο στην υψηλότερη τιμή του από την αρχή του πολέμου. Το ολλανδικό προθεσμιακό συμβόλαιο ενός μήνα, που καθορίζει την τιμή της χονδρικής στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 6% και διαμορφώθηκε στα 167 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για τιμή πέντε φορές αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

Η αύξηση αυτή λειτούργησε ως «τσουνάμι» στις αγορές συναλλάγματος, φέρνοντας το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ εκφράζονται φόβοι για το πώς θα επηρεάσει η ενεργειακή κρίση την οικονομία της ευρωζώνης.

Μειώνονται οι εξαγωγές φυσικού αερίου

Η απεργία αναμένεται να πλήξει την παραγωγή πετρελαίου στη Νορβηγία κατά 89.000 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (boepd). Η επέκταση της απεργίας σημαίνει ότι η αναταραχή θα επηρεάσει το 13% των εξαγωγών φυσικού αερίου της σκανδιναβικής χώρας.

Αν οι εργάτες προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις, από το Σάββατο ενδέχεται να μειωθεί ή να διακοπεί εντελώς η παραγωγή σε 14 εγκαταστάσεις, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση κατά 56% των νορβηγικών εξαγωγών φυσικού αερίου.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: