Φυλάκιση 8 μηνών με αναστολή στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου για υποκίνηση βίας

Σε οκτώ μήνες φυλάκιση και πέντε χιλιάδες ευρώ πρόστιμο καταδικάστηκε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, Αστέριος Γαβότσης, ο οποίος παραπέμφθηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος με τον αντιρατσιστικό νόμο, για δημόσια υποκίνηση βίας.

Η κατηγορία αυτή συνδέεται με δηλώσεις που έκανε ο κ. Γαβότσης σε συνάντηση με δημότες, μετά από αντιδράσεις που είχαν προκληθεί για το προσφυγικό. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση κατοίκου για το πως θα μπορούσε να υπάρξει νόμιμη παρέμβαση για το ζήτημα, ο κ. Γαβότσης είπε “νόμιμα δεν υπάρχει”, ενώ όταν ο ίδιος κάτοικος φώναξε “άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια”, ο δήμαρχος απάντησε “μπράβο”, προσθέτοντας λίγο μετά “αυτό το είπες εσύ, δεν το είπα εγώ”.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν δημοσιοποιήθηκε και βίντεο σε τοπική ιστοσελίδα, στο οποίο είχε καταγραφεί το συγκεκριμένο περιστατικό.

Στην απολογία του, ο κ. Γαβότσης αρνήθηκε την εις βάρος του αποδιδόμενη πράξη, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για ειρωνικό σχόλιο εκ μέρος του και σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί απόψεις ρατσιστικού περιεχομένου.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή του λόγω αμφιβολιών, πρόταση που όμως δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του δικαστηρίου που τον κήρυξε ένοχο. Ο ίδιος ο δήμαρχος, μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: