Frontex: 630 χιλιάδες πρόσφυγες στην Ευρώπη από την αρχή του έτους

Περί τα 630.000 άτομα έχουν εισέλθει παρανόμως στην Ευρώπη από την αρχή του έτους, δηλώνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εποπτείας των συνόρων Frontex Φαμπρίς Λεγκερί, σε συνέντευξή του στον γαλλικό όμιλο Τύπου Ebra.

«Εχουμε καταγράψει περί της 630.000 παράνομες εισόδους μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, λέει, κάνοντας λόγο για μία «άνευ προηγουμένου από το τέλος του Β” παγκοσμίου πολέμου προσφυγική κρίση στην Ευρώπη», στην συνέντευξή του που δημοσιεύεται αύριο στις εφημερίδες Dernieres Nouvelles d” Alsace και L” Alsace.

Εν όψει του Ευρωπαϊού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της Frontex αναφέρεται στην ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας, διότι «τα κράτη μέλη πρέπει να κατανοήσουν ότι αντί της ανάπτυξκης εκατοντάδων αστυνομικών στα εθνικά τους σύνορα, θα ήταν πιο χρήσιμο να τους στείλουν στα εξωτερικα σύνορα. Τα πραγματικά σύνορα της Γαλλίας είναι στο Βιντιμίλε, αλλά επίσης στην Λαμπεντούζα, τη Λέσβο και τη Μελίγια…».

«Εάν κάθε κράτος διαχειρισθεί την κρίση από τη γωνίτσα του, χωρίς συντονισμό με τους γείτονές του, η ροή δεν θα σταματήσει να περνά από τη μία χώρα στην άλλη, εις βάρος όλων», προειδοποιεί.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον προβλεπόμενο διπλασιαμσό του δυναμικού της Frontex στην Ελλάδα, που σήμερα αριθμεί λιγότερα από εκατό άτομα, δηλώνει ότι εάν είχαμε χίλιους ή δύο χιλιάδες ευρωπαίους συνοριακούς φρουρούς για να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές, αυτό θα είχε θεαματικά αποτελέσματα στην κρίση σε αυτά τα σύνορα».

Τη στιγμή που η Ευρώπη επικεντρώνεται στη δημιουργία hotspots (κέντρων υποδοχής και καταγραφής) στην Ελλάδα και την Ιταλία για την υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών και την αξιολόγηση της ανάγκης τους για παροχή ασύλου, ο Φαμπρίς Λεγκερί δηλώνει ότι «κατά μέσον όρο, μόνο το 39% των αποφάσεων επαναπροώθησης εκτελείται», κυρίως εξαιτίας της άρνησης των χωρών καταγωγής να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους.

«Ας είμαστε ρεαλιστές: εάν θέλουμε να επαναπροωθήσουμε τους παράτυπους μετανάστες προς τις χώρες καταγωγής τους, χρειάζονται κέντρα κράτησης, κυρίως εντός των hotspots», λέει.

Τη στιγμή που η Frontex ναύλωσε τον περασμένο χρόνο 39 αεροσκάφη για την επιστροφή των μεταναστώνσ τις χώρες τους, ο επικεφαλής της θέτει για το 2015 έναν πιο φιλόδοξο στόχο: «θα πρέπει να φθάσουμε τον αριθμό των 60 αεροσκαφών για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών μέχρι το τέλος του έτους».

Οταν ερωτάται για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων, όπως το έθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο Φαμπρίς Λεγκερί προειδοπιοιεί ότι ένα τέτοιο σώμα «δεν μπορεί να δημιουργηθεί μεσοπρόθεσμα και ότι ο στόχος είναι να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα».

«Χρειάζεται να κινηθούμε προς μία ολοκληρωμένηη διαχείριση των συνόρων, προς ένα ευρωπαϊκό δίκτυο εποπτείας, του οποίου βάση θα είναι η Frontex. Και να προβλέψουμε μία ικανότητα για αυτονομία κινήσεων σε ορισμένες περιπτώσεις: για παράδειγμαμ, η Frontex να έχει τη δυνατότητα να επέμβει σε μία κρίση, χωρίς να περιμένει να διατυπωθεί το αίτημα από το ενδιαφερόμενο κράτος», λέει.

Ο επικεφαλής της Frontex προειδοποιεί ότι «η μεταναστευτική πίεση αποτελεί μακροπρόθεσμό πρόβλημα», ακόμη και αν «χρειάζεται, εντός ενός έτους να κατορθώσουμε να ελέγξουμε την τεράστια, άνευ προηγουμένου ροή με την οποία είμαστε αντιμέτωποι».

«Δεν βλέπω βραχυπρόθεσμη λύση στη Συρία και στο Κέρας της Αφρικής, ούτε στο χάσμα που υπάρχει ως προς την ανάπτυξη ανάμεσα στην Ευρώπη και την Υποσαχάρια Αφρική…», καταλήγει.

imerisia.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: