Φρίκη στη Βραζιλία, 57 οι νεκροί στη φυλακή, αποκεφαλίστηκαν 15 κρατούμενοι

Τουλάχιστον 57 είναι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ δύο συμμοριών μέσα σε φυλακή της Βραζιλίας, εκ των οποίων οι 16 αποκεφαλίστηκαν.

Πρόκειται για το τελευταίο πολύνεκρο τέτοιο περιστατικό, αυτή τη φορά στην πολιτεία Παρά, καθώς η κυβέρνηση της χώρας αγωνίζεται να διαχειριστεί το πρόβλημα των φυλακών στις οποίες οι κρατούμενοι είναι πολύ περισσότεροι από τους προβλεπόμενους.

Σύμφωνα με το Reuters, οι συγκρούσεις άρχισαν γύρω στις 7 το πρωί στη φυλακή της πόλης Αλταμίρα, ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες. Οι φυλακισμένοι μέλη της συμμορίας Comando Classe A έβαλαν φωτιά σε κελί κρατουμένων της αντίπαλης συμμορίας Comando Vermelho.

Τα περισσότερα από τα θύματα βρήκαν τραγικό θάνατο στη φωτιά, ενώ δύο φρουροί κρατήθηκαν όμηροι και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Ήταν στοχευμένη ενέργεια» δήλωσε ο διευθυντής της φυλακής Jarbas Vasconcelos, «στόχος ήταν το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στις δύο συμμορίες».

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν κρατούμενους να πανηγυρίζουν ενώ κλωτσούσαν τα κεφάλια αποκεφαλισμένων συγκρατούμενών τους στο πάτωμα. Ωστόσο το Reuters τονίζει πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα του οπτικού υλικού.

Τον Μάιο, τουλάχιστον 55 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις μέσα στις φυλακές της Αμαζονίας. Στην εν λόγω πολιτεία το 2017 είχαν καταγραφεί 150 θάνατοι κρατουμένων.

Στη Βραζιλία κρατούνται στις φυλακές περίπου 750.000 άνθρωποι- ο τρίτος υψηλότερος αριθμός στον κόσμο. Οι συμμορίες των φυλακών αρχικά σχηματίστηκαν για να προστατεύουν τους κρατούμενους και να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες, αλλά τελικά ανέπτυξαν πολύ μεγάλη δύναμη, η οποία ξεπερνούσε και τους τοίχους των φυλακών.

Οι συμμορίες κρατουμένων ενισχύθηκαν από τη διακίνηση κοκαΐνης από την Κολομβία και το Περού, κατά μήκος του Αμαζονίου και έως τις ακτές του Ατλαντικού, από όπου περνά σε Αφρική και Ευρώπη.

Η συμμορία Comando Vermelho ξεκίνησε στο Ρίο ντε Τζανέιρο αλλά επεκτάθηκε στη βόρεια Βραζιλία, διευρύνοντας τις πηγές των εσόδων της. Η διεύρυνση αυτή έχει προκαλέσει συγκρούσεις με τη μεγαλύτερη και πιο ισχυρή συμμορία, την Comando Classe A, που έχει «έδρα» στο Σάο Πάολο.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: