Φοβάμαι ότι ξενοκοιτάει! Τι να κάνω για να μην τον χάσω;

Η 43χρονη Μαριέττα ρωτά

Άκουσα τον άντρα μου, ο οποίος είναι 48 χρονών,  να μιλάει με έναν φίλο του στο τηλέφωνο και να του λέει για μία γειτόνισσά μας, 32 χρονών εκείνη, ότι τον φλερτάρει  και ότι του «την πέφτει χοντρά» και ότι «είναι  κουκλάρα και μικρή» και δεν ξέρει τι να κάνει μαζί της…

Του ζήτησα να μιλήσουμε, να μου εξηγήσει τι σημαίνουν όλα αυτά. Εκείνος μου είπε πως τα είπε όλα αυτά επειδή ήταν πιωμένος και ότι δεν ενδιαφέρεται για την κοπέλα αλλά εκείνη του «την πέφτει».

Η κοπέλα όμως έπιασε τη μαμά μου και της είπε ότι είναι λιγούρης, κοιτάει δεξιά και αριστερά και ότι της ζήτησε να βγουν για καφέ και του είπε όχι. Φυσικά, δεν ήξερε ότι ήταν η μητέρα μου, τουλάχιστον έτσι νομίζω. Πάνω σε μία κουβέντα που έκαναν αναφέρθηκε το όνομα του άντρα μου και εκείνη άρχισε να πετάει κακίες. Θέλει να τα μάθει για να χωρίσουμε.

Του μίλησα ξανά. Τον ρώτησα αν έχει προχωρήσει μαζί της αλλά το αρνείται. Σε εκείνη δεν πήγα να μιλήσω και να της δείξω ότι γνωρίζω κάτι. Είμαι 26 χρόνια παντρεμένη μαζί του, τον αγαπώ και δεν θέλω να τον χάσω. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το  μήνυμα σας μου γεννά κάτι μπερδεμένο, σαν έναν κόμπο που καλείστε να λύσετε. Πολλά πρόσωπα εμπλεκόμενα μέσα στην ιστορία, γεγονότα που δίνουν μία αίσθηση ασάφειας και αναρωτιέμαι πώς είστε εσείς και πού είστε εσείς μέσα σε αυτή την ιστορία.

Καταλαβαίνω πως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.

  • Ποιος ξεκίνησε πρώτος το φλερτ.
  •  Τι κίνητρα έχει η συγκεκριμένη γυναίκα στο να μάθετε κάτι εσείς.
  •  Τι ρόλο έχει παίξει ο σύζυγος σας σε όλο αυτό.

Από τη μία μεριά μοιάζει να θέλετε να εμπιστευτείτε το σύζυγο σας, αλλά από την άλλη μεριά θέλετε να μάθετε όλη την αλήθεια και μοιάζει να μην είστε σίγουρη για τις απαντήσεις του. Σαν να υπάρχει μία σύγκρουση μέσα σας ανάμεσα στην ανάγκη σας να μάθετε όλη την αλήθεια και στην ανάγκη σας να μείνει αυτή η σχέση με τον σύντροφο σας και να είστε μαζί του. Αν και δεν αναφέρετε τα συναισθήματα που υπάρχουν μέσα σας, καταλαβαίνω ότι, ίσως, υπάρχει φόβος, λύπη, απογοήτευση, θυμός και πολλά άλλα.

Σε αρκετές περιπτώσεις μία σχέση αρκετών ετών έχει τη δική της πορεία και περνάει από όμορφες στιγμές αλλά και από κάποιες κρίσεις, αθόρυβες ή θορυβώδεις. Ένα μεμονωμένο γεγονός μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να βγει στην επιφάνεια η κρίση που μπορεί να υπάρχει στη σχέση ενός ζευγαριού.

Μία κρίση στη σχέση μπορεί να έχει δύο όψεις. Από τη μία μεριά είναι οδυνηρό να αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά και η σχέση μπορεί να κινδυνεύει, αλλά από την άλλη μεριά μία κρίση μπορεί να είναι η ευκαιρία να επαναπροσδιοριστούν τα όρια, οι αξίες και οι ανάγκες των προσώπων που εμπλέκονται στη σχέση αυτή.

Τι θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση;

Η δική μου προτροπή είναι να είστε κοντά στον εαυτό σας αυτόν τον καιρό, να είστε σε επαφή με τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, μία συζήτηση με το σύζυγο σας με διάθεση να διερευνήσετε τη σχέση σας και να συζητήσετε όλα όσα συνέβησαν και πώς θα κινηθείτε από εδώ και πέρα, κατά τη δική μου άποψη θα είναι η ευκαιρία να πάρετε τις απαντήσεις που χρειάζεστε και να επανατοποθετήσετε τις αξίες αυτής της σχέσης, εφόσον την επιθυμούν και οι δύο. Η ευθύνη της σχέσης αυτής δεν είναι μόνο δική σας αλλά και των δύο.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Απιστία: 6 γυναίκες αφηγούνται πώς έσωσαν τη σχέση τους

Απιστία: Γιατί μια απατημένη σύζυγος μπορεί να νιώθει ενοχές;

Θέλω αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω την απιστία του άνδρα μου. Τι πρέπει να κάνω;

Απιστία: Με πήρε τηλέφωνο η ερωμένη του άνδρα μου. Έχασα τον κόσμο!

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: