Φωτιά στη Λέσβο: Αστυνομικοί βοηθούν ηλικιωμένους – Έχουν καεί σπίτια και μεγάλη έκταση γης

Ένα κρίσιμο 48ωρο εκτυλίχθηκε στη Λέσβο, με τα χωριά Βρίσα και Σταυρός να εκκενώνονται, τους κατοίκους να ζουν εφιαλτικές στιγμές και την κινητοποίηση πυροσβεστών και εθελοντών να είναι τεράστια.

Κάτοικοι με θλίψη, αναστάτωση και δάκρυα στα μάτια επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.


Πυροσβέστες φώναζαν «εκκενώστε» τη στιγμή που οι φλόγες πλησίαζαν τα σπίτια, ενώ και αστυνομικοί παρείχαν μέσα από ειδικές επιχειρήσεις βοήθεια στους κατοίκους.

Βοήθησαν ηλικιωμένους να φύγουν από τα σπίτια τους, κατηύθυναν, έδιναν νερό.




Σε απογευματινή ενημέρωση έγινε, πάντως, γνωστό ότι η εικόνα από το πύρινο μέτωπο της Λέσβου ήταν σαφώς βελτιωμένη. Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο πλέον, αλλά μικρές εστίες.




Στο μεταξύ, με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2 την Κυριακή στις 12:20, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε πριν από λίγο η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί από τη δασική πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου είναι περίπου 16.300 στρέμματα.


Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Οι καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά

Θυμίζεται πως η φωτιά ξεκίνησε από το βουνό, στη Ρογκάδα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι την κατέβασαν μέσα στον οικισμό του Βατερού. Εκεί, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν, κάηκαν έξι σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μια αγροικία, ενώ υπέστησαν μεγάλες ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις. «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια», δήλωσε χθες στο stonisi ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

Τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017. Λίγο πριν τις 11 χθες, δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία, έπειτα από συνεννόηση με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο για προληπτική εκκένωση του οικισμού των Βατερών προς το Πολύχνιτο. Λεωφορεία των ΚΤΕΛ βρέθηκαν στο σημείο για να παραλάβουν κατοίκους και να τους απομακρύνουν.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: